Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Parco Scultura La Palomba – beeldenpark even buiten Matera

Ciao tutti-lezer Jacobus van Leusden uit Beerse (België) tipte het Parco Scultura La Palomba, in een grote steengroeve zo’n drie kilometer buiten Matera, dat dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is.

Jacobus schreef: ‘Dit bijzondere beeldenpark bevindt zich in een niet meer in werking zijnde steengroeve, die inmiddels het domein is geworden van de beeldhouwer Antonio Paradiso. Paradiso werkt voornamelijk met de lokale steensoorten pietra di Apricena en pietra di Trani en met ijzer en staal.

Het is een imposante verzameling van grote tot zeer grote kunstwerken met mooie fijn uitgewerkte details, waaronder stalen sculpturen gemaakt uit de restanten van de Twin Towers uit New York.’

Hij stuurde ons ook een aantal foto’s:

foto’s: Jacobus van Leusden, Beerse (België)

We gingen een kijkje nemen en waren onder de indruk van het contrast tussen het landschap en de kunstwerken. Van een van de locals begrepen we dat Antonio Paradiso de enige Italiaanse kunstenaar was die werd geselecteerd om voor zijn kunstwerken gebruik te maken van het materiaal dat na het instorten van de Twin Towers beschikbaar was (uit meer dan negenduizend Italiaanse kunstenaars die zich hiervoor hadden aangemeld). Hij kreeg de kans om persoonlijk naar New York te gaan om de elementen uit te kiezen die hij zou transformeren tot moderne kunst, ter nagedachtenis aan de torens.

Wil je ook een kijkje nemen? Parco Scultura La Palomba ligt midden in het Parco Archeologico Storico Naturale delle Chiese Rupestri, een uitgestrekt natuurgebied met veel grotkerken rondom Matera. Je vindt het aan de Statale SS 7 Appia, bij het gehucht La Palomba. De entree is gratis en het beeldenpark is eigenlijk altijd open. Je kunt naast de hoofdingang parkeren.

Visit Matera heeft ook een mooi filmpje in het Parco Scultura gemaakt:

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *