Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lunchen in de trullo van fratello Frans en Anna

Vroeger verslonden we de briefwisseling tussen fratello Frans en zijn zus Karin, in Vrij Nederland. Frans was olijven gaan plukken in Puglia. Hij viel als een blok voor de eeuwenoude olijfbomen, wortelend in de rode aarde, en de witte dorpjes met hun langzame ritme. Hij wilde blijven, helemaal toen hij de Italiaanse Anna had ontmoet, die zijn liefde voor dit stukje Italië nog verder aanwakkerde.

Samen kochten ze een oude trullo, die ze stukje bij beetje opknapten. In de grootste ruimte kwam een enorm fornuis, kleinere ruimtes werden gevuld met planken voor de culinaire voorraad en een enorme verzameling potten en pannen. Op het omliggende land legden ze een flinke tuin aan, met onder meer een moestuin en kruidentuin.

Af en toe nam Frans de pen ter hand, en later het toetsenbord, voor een brief aan zijn zus in Nederland. Heerlijke epistels waar we regelmatig van mochten meegenieten, dankzij hun rubriek in Vrij Nederland.

We bewaarden ze allemaal, alle brieven met recepten die de afstand tussen Nederland en Puglia hadden overbrugd. De recepten hingen op de koelkast om een keer te maken, tot ze door de zon verbleekt waren of we ze van A tot Z uit ons hoofd konden maken.

In 2010 genoten we van Lekkerissimo, Frans’ eerste boek over zijn leven in Puglia. Het staat hier nog altijd in de kast en wordt regelmatig nog even ter hand genomen, hetgeen altijd een glimlach op ons gezicht tovert. Want wat kan Frans heerlijk schrijven, alsof je meteen even naar het Pugliese platteland wordt gelanceerd en een kijkje in zijn trullo-paradijs mag nemen.

Hoewel we dankzij al dit lekkere leesvoer het idee hadden Frans en Anna goed te kennen, ontmoetten we elkaar pas echt in het najaar van 2017, toen Frans en Anna in Nederland waren ter ere van Fratello & Sorella, het boek dat Frans en Karin samen maakten op basis van hun eerdere briefwisseling.

Daarna volgde een winter lang lekker lezen. Elk vrij moment doken we met Fratello & Sorella op de bank of de keuken in. We besloten Frans in Puglia op te zoeken, tijdens de reizen die uiteindelijk tot Saskia’s nieuwe Puglia-boek zouden leiden, maar het kwam er niet van.

Gelukkig stuurde Frans ons een mail om te vragen of hij niet af en toe een artikel mocht schrijven voor Ciao tutti. Graag natuurlijk, we verwelkomden fratello met open armen. Hij schreef onder meer over Taranto, over Grottaglie en over de spectaculaire sneeuwval in Puglia.

Elk nieuw artikel ging gepaard met een uitnodiging om nu toch echt eens naar zijn trullo af te reizen en vorige week maandag konden we daar eindelijk gehoor aan geven. Saskia en Carola toerden door Puglia om Saskia’s nieuwe boek, waarvoor Carola veel foto’s maakte, te bezorgen aan een aantal mensen die bij de totstandkoming ervan van onschatbare waarde waren.

De laatste dagen logeerden we bij Anima Bed & Wellness en samen met Francesco en Sieb mochten we bij Frans en Anna aanschuiven.

We werden verwelkomd door een boven de bomen uitpiepend trullo-dak, een prachtig palet aan heerlijk geurende bloemen en kleine kittens, die voorzichtig op avontuur gingen in de immense tuin van Frans en Anna.

Ook wij namen een kijkje tussen de bloemen en kruiden, maar al gauw lokten de lekkerste geuren ons naar binnen. De trullo wordt bijna geheel in beslag genomen door de keuken, met een lekker groot fornuis en planken vol pannen, potten en flessen: tomatensaus, ansjovis, olijfolie, likeur…

Frans en Anna waren druk aan het koken, af en toe naar buiten stuivend voor een handje kruiden. Terwijl de ragù voor de gnocchi zachtjes stond te pruttelen, voegde Anna nog wat lekkers uit de tuin toe.

Er werd wijn ingeschonken, een konijn aangebraden en deeg voor de gnocchi gemaakt. Anna komt oorspronkelijk namelijk uit het noorden van Italië en wilde ons iets typisch uit haar geboortestreek voorschotelen.

Frans vulde ondertussen een schaal cannoli, die hij de avond ervoor had gebakken. En terwijl Anna met Carola en Francesco de gnocchi maakten, frituurde Frans vlierbloesem en acaciabloemen, voor het voorgerecht.

Als we ons allemaal om de tafel hebben geschaard, kan het feest beginnen. We smullen van elke hap, van de lekker krokant gefrituurde bloesem tot de stevige gnocchi, van het konijn met pruimen met tuinverse erwtjes tot de lekker romige cannoli.

Maar na het eten bleek het feest nog niet afgelopen. Frans zette een aantal flessen uit zijn indrukwekkende collectie zelfgestookte likeur op tafel, gemaakt met onder meer venkel, chocolade en bittere sinaasappel. Allemaal even lekker, maar jullie begrijpen dat we eigenlijk allemaal een flinke siësta nodig hadden om bij te komen van deze proeverij…

Gelukkig scheen de zon, zette Frans sterke koffie en zorgden de kittens voor wat afleiding. We zouden er zo een mee willen nemen, maar deze beestjes horen hier, op het Pugliese platteland, net als Frans en Anna, die hier echt een paradijsje op aarde hebben gecreëerd.

Zo dachten de kleine katjes er ook over. Lui lagen ze in de zon, zich volledig overgevend aan de warme zonnestralen. Wij besloten hun voorbeeld te volgen en namen afscheid van Frans en Anna, met de belofte om snel weer terug te keren.

Wil jij ook een keer bij Frans en Anna op bezoek? Dat kan, want ze verzorgen geregeld een kookles in hun trullo. Natuurlijk schuif je erna ook aan om alles te proeven, inclusief een glaasje van de eigengemaakte likeur. Lekkerissimo!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Ik kreeg bij deze gelegenheid van Saskia haar net verschenen boek over Puglia cadeau. Een aanrader!

 2. Mieke Chatrou

  Inderdaad een aanrader! Al lezend ben ik weer in deze fantastische streek …….ook een aanrader!

 3. Zouden graag koken en lunchen bij Frans en Anna op maandag, dinsdag of woensdag 2 , 3 of 4 september. Hoe kunnen wij dit boeken? Als jullie dit kunnen organiseren kan je een van deze 3 dagen boeken.
  Laat maar iets weten.

 4. Ciao Dany,
  dat kan ik helaas niet voor je doen, ik ga niet over de agenda van Frans en Anna.
  Zoals ook te zien is via de link in de blog, kun je je aanmelden via https://fratello-sorella.nl/kooklessen/
  Dan hoor je van Frans en Anna meer details. Alvast buon appetito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *