Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijnweek in Perugia – een ware ontdekkingstocht langs de wijnen van Umbrië

Annerike volgt regelmatig een korte cursus Italiaans in Italië. Dankzij de tips van Ingrid van Italstudio reisde ze al naar Sanremo, aan de Italiaanse Bloemenrivièra, en naar Florence, voor de speciale cursus Italiaans in de stad.

Dit keer reist ze naar Perugia, voor een speciale wijnweek die wordt georganiseerd door taalschool Comitato Linguistico in Perugia: Italiaans leren én wijn proeven ineen. Als dat geen gouden combi is…

Annerike: ‘Twee keer per jaar, in mei en in september, organiseert Luca, docent bij Comitato Linguistico in Perugia, een speciale wijnweek, waarbij je je volop kunt onderdompelen in de wijnen van Umbrië. De week staat niet alleen in het teken van taallessen en wijnproeverijen; je proeft ook allerlei regionale delicatessen en gerechten uit de Umbrische keuken, met als schitterend decor het groene hart van Italië, vol schilderachtige dorpjes.

‘Pronti per il wine week?’ vraagt Luca, als we met zeven studenten klaarstaan voor de eerste trip van het wijnweekprogramma. Voor we vertrekken geeft Luca alvast wat uitleg over de verschillende Umbrische wijnen.

Want hoewel Umbrië een lange geschiedenis van wijnmaken kent, zijn de wijnen uit Umbrië niet zo bekend. Onterecht, want het heuvelachtige landschap en het milde klimaat zijn de perfecte ingrediënten voor een aantal mooie wijnen.

Er worden twee wijnen gemaakt met het DOCG-label (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), het hoogste Italiaanse keurmerk voor wijn: de Montefalco Sagrantino en de Torgiano Rosso Riserva. Daarnaast worden er in Umbrië dertien wijnen met DOC-keurmerk (Denominazione di Origine Controllata) geproduceerd en mogen zes wijnen IGT (Identificazione Geografica Tipica) op hun etiket zetten.

Genoeg gepraat over wijn, andiamo alla prima destinazione, Cantina Cenci in San Biagio della Valle, waar we worden verwelkomd door Giovanni en zijn vrolijke truffelhond Mina. Al vier generaties lang wordt hier op biologische wijze wijn geproduceerd. Terwijl we door de wijngaarden lopen, vertelt Giovanni vol passie en druk gebarend over zijn bedrijf.

Na alle enthousiaste verhalen van Giovanni kun je niet anders dan nieuwsgierig zijn naar zijn wijnen. Binnen in de cantina staan de glazen al klaar. Giovanni laat ons proeven van zijn paradepaardjes en dat leidt zeker tot het inslaan van een kleine voorraad voor thuis.

Bij de degustazione hoort ook een kaas- en vleesplank met brood en verrukkelijke biologische olijfolie van Stoica. Giovanni drinkt graag een glaasje met ons mee, met hond Mina altijd dichtbij. Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt zeker ook voor Giovanni, die de scène van vroeger graag nog even naspeelt.

We zouden nog uren bij Giovanni kunnen doorbrengen, maar een godenmaal bij Osteria del Posto in Corciano wacht. Onderweg is het genieten van spectaculaire luchten terwijl de avond valt. ‘Possiamo fermarsi qui?’ Gauw il pulmino, het busje, uit om wat foto’s te schieten, onze privé-chauffeur Francesco vindt alles prima.

Eenmaal aan tafel worden we verwend met culinaire hoogstandjes, waarvan de risotto cacio e pepe de absolute winnaar is.

De wijnweek is na deze eerste dag al geslaagd wat mij betreft. Een fijne groep mensen met een gedeelde liefde voor wijn en goed eten. Tel daar een zeer gepassioneerde docent bij op, die er zichtbaar van geniet om met studenten van allerlei leeftijden en nationaliteiten op te trekken, en ik ben blij dat ik nog vier dagen voor de boeg heb.

Ook voor de tweede dag heeft docent Luca een kwalitatief hoogstaande plek uitgekozen: Cantina Madrevite, in de buurt van het Lago Trasimeno. We krijgen een uitgebreide rondleiding van Elena.

Het tijdstip is perfect, want aan het begin van de avond tekenen de mooiste luchten zich af aan de horizon. Het uitzicht op Lago di Chiusi, in Toscane, wordt met de minuut spectaculairder.

Als de avond valt, schuiven we aan aan de lange tafel in de cantina, waar de wijnen van Madrevite een voor een worden ontkurkt en we bij elke wijn een ander gerecht geserveerd krijgen. Een wel heel bijzonder product om te proeven zijn de fagiolini del Trasimeno, boontjes met het Slow Food-keurmerk die alleen rondom het meer verbouwd worden.

De derde dag is een ‘rustdag’, aldus Luca. Dat wil zeggen dat we vandaag na de lessen in Perugia blijven voor een stadswandeling, waarna we aanschuiven bij Osteria A Priori. Hier staat het zero chilometro-principe hoog in het vaandel: alle producten komen uit de buurt van Perugia en leggen dus weinig kilometers af voor ze op het bord belanden.

De gerechten van chef-kok en mede-eigenaar Adonella zijn geïnspireerd op de traditionele Umbrische keuken, maar dan met een moderne twist. Dochter Ilaria mag ons vanavond kennis laten maken met een Grechetto dei Collini Martani DOC en een Ciliegiolo di Narni IGT.

Op het menu: een kaas- en vleesplank, een bord vol verse groenten, een berg spaghetti met verse zwarte truffel gevolgd door caciotta uit de oven, ook met truffel. Vier uur later en drie kilo zwaarder rol ik, na een laatste glas Sagrantino di Montefalco DOCG Passito vergezeld van biscotti, mijn bed in.

De wijnweek vliegt voorbij met al die lekkere activiteiten. Gelukkig hebben we nog een bijzondere proeverij te goed, bij Cantina Dionigi in Bevagna. Eigenaar Roberto ontvangt ons met open armen op zijn wijndomein, dat al sinds 1896 bestaat en inmiddels door de vijfde generatie wordt geleid. Hij gaat ons voor door de wijnvelden, waar trosjes druiven in spe wachten op de nodige zon om straks in september als grote, sappige uve geoogst te worden.

Het is hard werken, maar Roberto straalt één bonk trots uit wanneer hij ons vertelt over zijn wijnen. Hij heeft zijn wijn vast vele malen geproefd, maar je ziet hem genieten alsof hij voor het eerst een slok neemt en verzucht ‘Che buono, questo vino!’

In de wijnkelder is een lange tafel voor ons gedekt, waar Roberto de verschillende wijnen één voor één laat proeven. De topper van de avond is de Montefalco Sagrantino DOCG, met een alcoholpercentage van maar liefst zeventien procent. Roberto houdt niet van halflege glazen en schenkt gauw nog even bij.

Op de laatste dag van de wijnweek rijden we na een fijne lunch in Perugia naar de laatste bestemming, Cantina Terre Margaritelli, een biologisch wijnbedrijf. Ook hier staat ons een rondleiding door de wijngaarden te wachten.

Het mooiste schouwspel zijn wel de grote witte reigers, aironi guardabuoi, die achter de tractoren aan vliegen om de insecten te vangen die tevoorschijn zijn gekomen door het loswoelen van de aarde.

Dat het wijnmaken hier al een lange geschiedenis kent, proef je terug in elke wijn: de familie Margaritelli begon al in 1870. We brengen een laatste toost uit op deze heerlijke wijnweek met de Torgiano Rosso Riserva DOCG, een prachtige, krachtige wijn van honderd procent Sangiovese. Na zo’n bijzondere week valt het afscheid van de groep nog zwaarder dan deze Rosso Riserva… Wat een unieke ervaring!’

Over Wine Week in Umbria
Deze wijnweek wordt twee keer per jaar georganiseerd door docent Luca van taalschool Comitato Linguistico Perugia, in mei en in september. Er is een mooi programma samengesteld waarbij je verschillende kleine en middelgrote wijnhuizen in Umbrië bezoekt.

Naast de verschillende wijnen uit deze regio proef je ook van de Umbrische keuken, waardoor de wijnweek een ware ontdekkingstocht voor je zintuigen is. Ook voor het vervoer is gezorgd; de hele week is er een privébusje geregeld met chauffeur zodat je zonder zorgen kunt drinken.

Meer informatie over deze wijnweek vind je op de website van Italstudio. Via Italstudio kun je ook een plekje reserveren. Er is per week plek voor circa tien studenten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *