Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terugblik mei: een veelzijdige Giro d’Italia van Puglia tot Perugia en Pesaro, van Abruzzo tot Amsterdam, Maastricht en Tongeren

Ciao tutti! Onze maandelijkse terugblik is deze maand bijna nog beter gevuld dan anders. Tijdens de maand van de Giro d’Italia legden we een eigen Giro af, met etappes naar onder meer Perugia (Umbrië), Pesaro (Le Marche), de Valle d’Itria (Puglia) en de Costa dei Trabocchi (Abruzzo).

Een aantal etappes lag wat dichter bij eigen huis: zo togen we naar Tongeren voor het jaarlijkse evenement Ciao Tongeren en woonden we in Amsterdam de boekpresentatie van het verrukkelijke  boek over Italië van Onno Kleyn bij. Tijd voor een terugblik op deze grandioze giro di maggio!

Giro d’Italia bij L1
Tijdens de Giro d’Italia legde Saskia dagelijks een culturele en culinaire etappe af tijdens een kort gesprek bij L1, soms live in de studio, soms inbellend vanuit Italië. Via deze link kun je een aantal fragmenten terugluisteren.

Giro di Puglia
Saskia: ‘Ik ben nog altijd een beetje overdonderd door het succes van Mijn Puglia. Inmiddels is er – na zes weken van heel veel boeken signeren – een herdruk in de maak, zodat iedereen ook komende maanden kan genieten van mijn Puglia-tips.

Ik heb de afgelopen weken ontzettend veel mailtjes gekregen van lezers met complimenten, foto’s en mooie verhalen over de plekken die aan de hand van mijn nieuwe boek werden bezocht. Ook heb ik veel lezers mogen ontmoeten, niet alleen tijdens een van de signeersessies maar ook in Puglia zelf.

Samen met Carola reisde ik namelijk in mei een week door Puglia om alle mensen die aan het boek hebben meegewerkt een exemplaar te overhandigen. Op het vliegveld van Eindhoven en van Brindisi werd ik al vrolijk begroet door enkele lezers.

Ook signeerde ik bij het ophalen van onze huurauto van Sunny Cars nog een boek van een lezer die daar toevallig ook zat te wachten. We slenterden door onder meer Cisternino, Grottaglie en Ostuni en kwamen overal lezers tegen. Zó leuk!

Ik zal later nog een heel artikel wijden aan onze roadtrip van dit jaar. Net als vorig jaar startten Carola en ik bij Masseria Cesarina, om vervolgens via Ottolire Resort bij Locorotondo naar Anima Bed & Wellness te reizen, waar we door Sieb en Francesco heerlijk in de watten werden gelegd.

We dwaalden door de witte straatjes van Monopoli en aten er de lekkerste verse vis, we struinden over de kleurrijke maandagochtendmarkt in Cisternino (waar de kersen ondanks de dreigende luchten en vele buien de zomer aankondigden) en werden opnieuw verliefd op Ceglie Messapica.

We lunchten in Ostuni met Joelle van B&B Little Dolce in Lecce, dronken koffie met Sara van Masseria Poesia, schoven aan bij Roel en Jolanda van Puglia Property voor een lunch die letterlijk en figuurlijk de zon tevoorschijn toverde en genoten in de trullo van Frans en Anna van een urenlange feestmaaltijd die eindigde met een tafel vol zelfgestookte likeuren (zie deze blog voor alle details).

Terwijl wij rondtoerden, kwamen er tegelijkertijd via onder meer Instagram en Facebook de mooiste foto’s van Puglia binnen, met Mijn Puglia prachtig in beeld gebracht. Grazie mille voor al jullie foto’s, complimenten en berichtjes met jullie ervaringen, siete grandissimi!’

Ook te leuk om niet te vermelden: Mijn Puglia kreeg een mooi plekje in het magazine van Knack en in Fabulous Mama (uitgave van juni):

Giro di vino in Perugia en omstreken
Annerike volgde via Italstudio een cursus Italiaans in Perugia. Dit keer koos ze niet voor een standaard cursus met grammatica- en conversatielessen in de ochtend, maar voor een unieke wijnweek, waarbij je na de lessen op pad gaat om de mooiste wijnen van Umbrië te proeven, mét bijbehorende delicatessen.

Het verslag van deze wijnweek, een serie van vijf verrukkelijke blogs, zal komende week online staan, dus verheug je alvast op een wijnreis door Umbrië!

Giro della Costa dei Trabocchi in Abruzzo
Nadine reisde samen met Antonella Barbella naar de Costa dei Trabocchi in Abruzzo. Dit stukje kust dankt zijn naam aan de trabocchi die je hier vindt, houten vissershutjes op hoge palen. De dagen waren gevuld met genieten van de keuken van Abruzzo, met onder meer een lange zondagslunch bij Antonella’s familie.

Ook werd er een bezoek gebracht aan een van de weinige overgebleven chitarra-makers. Een chitarra is een klein houten apparaatje met een soort ijzeren snaren, waarmee de speciale spaghetti alla chitarra wordt gemaakt, een van de regionale pastasoorten van Abruzzo.

Deze zomer volgt er een uitgebreid verslag van al Nadines belevenissen aan de Costa dei Trabocchi, voor nu alvast een paar prachtige plaatjes:

Giro delle Marche vanuit Il Pignocco
Paul reisde naar Pesaro, in Le Marche, voor een verblijf bij Il Pignocco, een prachtig country house mét torenkamer. Echt een perfecte plek voor een romantisch weekendje weg!

Ondanks het feit dat Paul al vaak in Le Marche geweest is, weet hij er altijd nieuwe pareltjes te vinden. Zo bezocht hij de Villa Imperiale in Pesaro en mocht hij dankzij Marche Craft meekijken over de schouder van Maria Marchegiani, die schitterende juwelen maakt.

Paul bezocht Azienda Agraria Guerrieri voor een wijn- en olijfolieproeverij, wandelde door het Parco Naturale del Monte San Bartolo en genoot elke dag opnieuw van het uitzicht vanuit de torenkamer. Uitgebreid verslag volgt binnenkort!

Giro d’Italia in eigen omgeving
Ook in eigen omgeving waren er heel wat Italiaanse uitjes. Op 5 mei was Saskia aanwezig bij Ciao Tongeren. Hoewel het heel koud was, was jullie aanwezigheid hartverwarmend. Aan het einde van de middag kwam zelfs de zon nog even door en leek het marktplein weer even op een Italiaans piazza.

Meteen na terugkeer uit Puglia reisde Saskia door naar Amsterdam, voor een Italië-diner ter ere van het nieuwe boek van Onno Kleyn. Onno diste niet alleen een heerlijk nieuw boek op, maar ook een op en top Italiaanse maaltijd die je – net als het boek – ontvoert naar een tafel in de Toscaanse heuvels.

Wat dichter bij huis, bij Papaz in Maastricht, genoten we als remedie tegen de heimwee naar Puglia van burrata met sappige tomaten en wat Iraanse invloeden. Ook bij Marres Kitchen schoven we aan voor een combinatie van de Italiaanse en oosterse keuken, met dit keer een mix van Siciliaanse en Syrische gerechten. Allebei buonissimi aanraders voor wie dol is op de Italiaanse keuken met een andere touch.

De postbode klopte deze maand bijna dagelijks aan voor een cappuccino. Zo staan we deze week in de Libelle met de zomerse Spotify-playlist die we vorig jaar maakten:

Il postino bracht ook een prachtig pakket met de nieuwe Unico-lippenstift van Collistar, stapels nieuwe boeken en zomerse espadrilles van Sacha voor onze volgende reis…

Dat werd dus lekker veel lezen, af en toe zelfs met een Crodino in het zonnetje… We deelden afgelopen weken al een aantal boekentips, met onder meer Een fatsoenlijke familie (mét winactie), De laatste trein uit Ligurië en Het geheim van Leonardo da Vinci.

Voor de lekkerbekken tipten we ook het nieuwe kookboek Grandi Gusti, met een zomers recept en eveneens mét winactie, en We love groente, met een recept voor burrata met gekonfijte dragontomaatjes.

Op de stapel leesvoer voor de komende weken liggen nog Beleef Italië van Lonely Planet, Verloren in Napels, De honderd levens van Nemesio (waar vertaler Miriam Bunnik al een blog aan wijdde), The Game van Alessandro Baricco, De Madonna van de bergen en Een Italiaanse reis. Als het zo zomers weer blijft, zullen we af en toe een extra leesuurtje inlassen om hier op korte termijn over te kunnen schrijven.

Giro di giugno
Voor juni staan er ook weer heel wat mooie reizen op het programma, waaronder een taalcursus Italiaans voor Annerike in Salerno, een reis naar de schitterende kust aan de voet van de Monte Conero in Le Marche voor Tim en afwisselende rondreizen voor Erwin en Paul.

Saskia legt deze maand de laatste hand aan een groot videoproject voor Aviko (waarover binnenkort meer, want als je in de buurt bent in juli dan mag je aanschuiven) en bereidt een reis naar een onbekender stukje kust voor. Wil je ons volgen, kijk en geniet dan mee via Instagram, waar we zeer regelmatig foto’s en Stories delen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *