Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 10 best gelezen reisblogs van 2022

2022 is bijna voorbij. Het was een jaar vol mooie reizen, naar favoriete bestemmingen en naar nieuwe plekken: van Rome en Florence tot Viterbo en Faenza, van Bologna en Treviso tot Siena en Arezzo.

Hoogtepunt waren de twee heerlijke lezersreizen naar Parma en omstreken én onze inspirerende teamweekenden in Parma, waar we 12,5 jaar Ciao tutti vierden met bijna alle collega’s. Zó fijn om iedereen na bijna drie jaar weer bij elkaar te brengen en een weekend lang te genieten van alle moois en lekkers in Parma.

Ik at dan ook minimaal drie keer mijn gewicht in pasta en Parmezaanse kaas, zette bijna anderhalf miljoen stappen op Italiaanse bodem, schreef ruim twintigduizend woorden aan mijn roman in wording en legde heel veel kilometers af per spoor.

Ik schreef twee nieuwe Specials (over de Bloemenrivièra en over Sardinië) en vijf nieuwe City Walks, in Arezzo, Bolzano, Como (samen met Inge van Milaan met Local), Rome en Venetië. Samen met mijn fantastische team publiceerde ik meer dan vijfhonderd blogs, om jullie elke dag mee te laten genieten van Italië.

De tien best gelezen reisblogs van dit jaar heb ik voor jullie op een rijtje gezet, om nog even terug te blikken op de verhalen die dit jaar het meest bij jullie in de smaak vielen.

Voor het nieuwe jaar staat er al weer veel moois voor jullie klaar, zodat je ook dan weer elke dag even mee kunt reizen naar Italië.

Op naar een mooi 2023!
Saskia

Lago di Braies – Dolomieten

De best gelezen blog van 2022 is Saskia’s verslag van haar bezoek aan het Lago di Braies, een van de populairste plekken in de Dolomieten.

Tijdens haar verblijf bij Boutique Hotel Zenana in San Candido nam eigenaresse Anna Saskia en haar Italiaanse collega/vriendin Valentina, haar man Mario en hun zoon Edoardo mee naar het Lago di Braies – of de Pragser Wildsee, zoals de Duitse naam luidt.

Het is een magische plek, zoals je dankzij de prachtige foto’s in deze blog kunt zien. Zeker de moeite van een tussenstop waard, maar ga in verband met de drukte liefst ’s ochtends vroeg of aan het einde van de middag.

Lago di Beau – Comomeer

In januari genoten we vier avonden lang van het programma Lago di Beau, met als decor het prachtige Comomeer. Tijdens en na de afleveringen lazen jullie massaal onze blog over de locaties uit Lago di Beau, met onder meer Villa Balbianello, het restaurant van Hotel Vapore en het beroemde bruggetje van Nesso.

Ook andere blogs over het Comomeer werden goed gelezen, met name die over de Greenway del Lago di Como (die we publiceerden in de zomer van 2021) en die over Brunate, het balkon van het Comomeer (die deze zomer online kwam).

In november en december zond RTL4 ook Isola di Beau uit, vanaf Sardinië, maar dit schitterende eiland kreeg helaas een kleinere rol toebedeeld dan het Comomeer eerder dit jaar. Beau en zijn gasten verblijven met name in hun prachtige villa en zien maar weinig van het eiland.

De Sixtijnse Kapel voor jou alleen – Rome

In april waren Saskia en Willemijn in Rome, waar ze voor het eerst in jaren weer eens de Vaticaanse Musea bezochten, maar dan op een manier die ze beiden nooit voor mogelijk hadden gehouden, met ‘extra tijd’ om de kunstschatten te bewonderen en een unieke aperitivo op een van de prachtige binnenhoven.

Maar vooral ook mét alle tijd (zo’n dertig tot vijfenveertig minuten) om met een klein groepje in een verder lege Sixtijnse Kapel te zijn. Een unieke kans om de weergaloze schilderingen van Michelangelo voor het eerst in alle rust en stilte tot in de kleinste details te bewonderen.

Willemijn: ‘Als we een praatje aanknopen met een van de bewakers, blijven wij tweeën echt als állerlaatste achter. We knijpen elkaar in de armen, lopen rustig het tourgroepje achterna en dan sluiten achter ons de deuren van de kapel. Kippenvel!’

In deze blog kun je alle details van de Extra Time Tour nalezen en meegenieten van deze bijzondere tour door de Vaticaanse Musea, met een onvergetelijke finale!

Praktische tips voor reizen met de trein in Italië

We kregen dit jaar heel, heel veel vragen over reizen met de trein, zowel naar als in Italië. Daarom hebben we in deze blog een aantal praktische tips voor het reizen met de trein in Italië op een rijtje gezet, waar jullie graag en vaak gebruik van maakten.

Ook het artikel over de mooiste treinreizen in Italië werd goed gelezen. Er zijn dan ook heel wat schitterende routes per spoor af te leggen!

Giro d’Italia 2022 – route op Italiaanse bodem

De Giro d’Italia startte dit jaar in Boedapest. Na drie etappes in Hongarije startten de wielrenners op Italiaanse bodem. Van Avola, op Sicilië, reden ze in drie weken tijd langs verschillende pareltjes in de laars naar Verona.

In onze blog over de Giro d’Italia nemen we je mee op reis langs alle Italiaanse etappes van het parcours, waarbij we steeds een of meer highlights op de route uitlichten. Heerlijk voor het uitstippelen van een eigen route maar ook om thuis virtueel mee te reizen!

Wandelroute Sentierelsa in hartje Toscane

Deze wandeling in hartje Toscane werd door jullie vaak gevonden én gelopen. We kregen heel veel fijne mails over jullie ervaringen met de Sentierelsa, een wandelroute in het Parco Fluviale Alta Valdelsa, die ook met kinderen goed te doen is, zeker omdat je ook nog eens een frisse duik kunt nemen.

In deze blog lees je meer over de wandelroute langs de rivier Elsa, mét tips voor een welverdiende pauze.

Il Cammino 100 Torri – Sardinië

Ook Il Cammino 100 Torri, de wandeling van de honderd torens, werd veel gelezen en deels gelopen. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een wandelroute die je langs (meer dan) honderd torens voert, aan de kust van Sardinië.

Het is de langste wandelroute van heel Italië en een van de meest betoverende van Europa. Het voornaamste kenmerk van Il Cammino 100 Torri is namelijk dat de route nooit ver van de zee afdwaalt. Geen enkel stuk gaat landinwaarts; je volgt steeds de kustlijn.

In totaal wandel je vierhonderd kilometer over het strand, zeshonderd kilometer over onverharde wandelpaden en tweehonderddertig kilometer over geasfalteerde wegen.

We publiceerden dit jaar extra veel tips voor wandelingen in Italië, met name dankzij Ciao tutti’s Simone, die onder meer (delen van) de Via Ellenica, de Via Peuceta, de Alta Via Cinque Terre, de Cammino di Don Bosco, Via dei Mulini en de Via degli Dei liep.

Procida – culturele hoofdstad van Italië

Procida, het kleinste eiland voor de kust van Napels, was de Italiaanse Culturele Hoofdstad van 2022. Dit kleurrijke pareltje veroverde dit jaar dan ook extra veel harten van Ciao tutti-lezers.

Niet vanwege de grootste monumenten, maar simpelweg vanwege de betovering van het doodgewone eilandleven, waar we je in deze blog van laten meegenieten.

De beste blogs van 12,5 jaar Ciao tutti

Nog nét in de top tien van dit jaar: de blog ter ere van ons 12,5-jarig jubileum, met de favoriete artikelen van Saskia zelf, van de freelance journalisten, fotografen en gastbloggers van het Ciao tutti-team en van de lezers van Ciao tutti, die ons overspoelden met prachtige reacties naar aanleiding van een oproepje in onze nieuwsbrief?

Speuren naar kleurrijke street art – Bologna

We waren dit jaar regelmatig in Bologna, onder andere om een nieuwe lezersreis voor te bereiden voor volgend jaar. Jullie reisden virtueel enthousiast mee, niet alleen in onze Instagram Stories, maar ook in een aantal nieuwe blogs over Bologna.

Het best gelezen artikel gaat over de kleurrijke street art in Bologna. De straten van Bologna hebben namelijk veel moois voor je in petto. Niet alleen bewonder je er al wandelend statige palazzi, prachtige portici (booggangen die zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan) en winkels vol lekkernijen, je stuit ook op kleurrijke kunstwerkjes op de muren van de stad, zoals tangodansende tortellini.

Nog vijf populaire blogs van afgelopen jaar

Ook onze boeken- en filmblogs vielen goed in de smaak. Vooral de artikelen over From Scratch (te zien op Netflix) en de nieuwe film De acht bergen werden buitengewoon vaak gelezen.

Qua boeken was Italia con gusto e amore jullie grote favoriet. Het is dan ook een heerlijk boek, waar je al lezend en likkebaardend heel Italië doorreist.

De nieuwe uitgave van Van Dale kan ook altijd op veel lezers rekenen. Dit jaar verscheen het Van Dale Oefenboek Woordenschat Italiaans, waar velen van jullie in zijn gedoken om nog beter Italiaans te kunnen spreken tijdens een volgende reis naar Italië.

Bij de recepten was er één grote hit: de warme Aperol Spritz uit het kookboek Winter Warmers. Ideaal ook om op Oudjaarsavond of Nieuwjaarsdag mee te toosten op een nieuw jaar!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Maria Jasperse in Cont

    Ho perso il mio cuore in Friuli, 50 anni fa!! Cividale del Friuli, il Natizione col ponte del diavolo e le montagne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *