Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Speur naar kleurrijke street art in het centrum van Bologna

De straten van Bologna hebben veel moois voor je in petto. Niet alleen bewonder je er al wandelend statige palazzi, prachtige portici (booggangen die zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan) en winkels vol lekkernijen, je stuit ook op kleurrijke street art.

In deze blog laten we je meegenieten van een aantal van de street art-werken in de straten van Bologna.

Kleine kunstwerkjes van Claudiano.jpeg

De muren van de stad vertellen hun eigen verhalen. Op veel plekken vind je street art, van grote werken op blinde muren of rolluiken tot de kleine kunstwerkjes van Claudiano.jpeg.

Deze street artist woont inmiddels al een hele tijd in Bologna, maar komt oorspronkelijk uit Poggibonsi (Toscane). Hij studeerde aan de Accademia di Belle Arti, de kunstacademie, in Bologna en werkt als graficus.

In zijn vrije tijd gaat hij er graag op uit om inspiratie op te doen voor zijn miniaturen. Ga als je in Bologna bent zeker op zoek naar zijn tangodansende tortellini, maar laat je ook verrassen door alle andere kunststukjes die je in de stad kunt vinden.

Via zijn Instagrampagina deelt Claudiano ze bijna allemaal, hieronder een overzicht van onze vondsten:

Rode ballonnetjes van Exit/Enter

Ook de Florentijnse street artist Exit/Enter fleurt de straten van Bologna op, met kleine mannetjes met rode ballonnetjes en vrolijke hartjes die op de meest onverwachte plaatsen opduiken.

Exit/Enter heeft al vaak verklaard hoe zijn uitzonderlijke hoofdpersonage geboren is: ‘Het mannetje is er altijd geweest in mijn tekeningen op papier. Het dook vaker en vaker op in mijn werk, bewoog zich en ging in interactie met andere tekens in mijn schetsboek. Tot ik er op een nacht eentje bevrijd heb op straat.’

De creaties hangen vaak aan rode ballonnetjes of hartjes, symbolen die de kunstenaar niet zomaar koos. ‘Mijn mannetjes balanceren hoog op lange ladders in een poging de hemel aan te raken of in een koers naar bloemen en hartjes. Zo worden ze een boodschap van lichtheid, een uitweg of zelfs een vlucht uit de koortsachtigheid van deze moderne wereld. Maar ze zijn vooral een uitnodiging om jezelf te zoeken en terug te keren naar waarden die even eenvoudig als zuiver zijn.’

Veelzijdige street art in de Via del Pratello

‘Straat van slaven en hoeren. Van beschermers en kippendieven. Van muizeneters. Ook van katten natuurlijk. Obscure oorsprong. Buitenwijk. Buitenwijk ook na opname in het stadscentrum. Leunend tegen de muren. Geterroriseerd door veranderingen. Bijna platteland en bijna stad. Toevluchtsoord voor kaartspelers, experts van bedrog op z’n Frans. Priesters, geile mannen, alcoholisten, muizenvangers, spionnen en travestieten. Voortdurende honger. Koninkrijk van de onstabiliteit. Luiheid. Door de eeuwen heen.’

Zo beschreef Emidio Clementi de Via del Pratello, in zijn boek La Notte del Pratello. Hoewel de Via del Pratello inmiddels heel wat gezelliger is, is het nog altijd een van de meest bohemien-stukjes van Bologna. Onder de zestig meter lange arcades vind je talloze barretjes, restaurantjes, winkeltjes én veel street art.

Er is werk te zien van internationaal bekende artiesten, zoals Alice Pasquini, maar ook de (inmiddels overleden) buurtdichter prijkt op een van de rolluiken, met ernaast een van zijn gedichten in Bolognees dialect.

Houd je ogen goed open – en wandel ook eens door de straat als de rolluiken nog gesloten zijn, om nóg meer kunstwerken te ontdekken!

Pasolini onder de portici

In Bologna wordt dit jaar uitgebreid stilgestaan bij 100 jaar Pasolini, zoals we in deze blog al vertelden. Op verschillende plekken in de stad vind je een aantal van zijn uitspraken terug. De mooiste spotten we onder de portici aan de Via Zamboni:

Overigens pakt het Teatro Comunale dit seizoen ook uit met prachtige kunstwerkjes als aankondiging voor de muzikale voorstellingen:

Muurschildering van Umberto Eco

Sinds september 2019 prijkt Umberto Eco’s gezicht op een muur van het centro sociale Giorgio Costa aan de Via Azzo Gardino, om de hoek van het MAMbo. Hij is vereeuwigd door Roberto Riberio, tussen – hoe kan het ook anders – planken vol boeken.

Maria op de muren

Al wandelend door Bologna stuit je ook op de prachtigste Maria-altaartjes en afbeeldingen van de Heilige Maagd.

Ben je ook zo dol op deze altaartjes? In deze blog vind je er nog veel meer, in heel Italië vastgelegd.

Sterke vrouwen van Lediesis

Stuit je op een vrouw met de S van Superwoman op haar T-shirt of trui? Deze portretten van sterke dames zijn van de hand van Lediesis. Wij stuitten in Bologna op Alda Merini en Rita Levi-Montalcini, maar via de Instagrampagina van Lediesis ontdek je nog veel meer supervrouwen.

Streepjesportretten van Chrprn

Street artist Cristian – artiestennaam Chrprn – laat verschillende portretten op de muren en brievenbussen van Bologna achter. Ook in andere steden – zoals Napels en Venetië – kun je zijn street art vinden.

Herken je deze laatste van een van de mini-kunstwerkjes van Claudiano.jpeg die we aan het begin lieten zien?

Ontdek de mooiste street art in Bologna

Het leuke van street art is dat je altijd op een nieuw pareltje kunt stuiten. Houd je ogen dus goed open als je door Bologna wandelt en werp ook eens een blik op de muren van de smallere steegjes waar je langs wandelt (ook over je schouder). Zo ontdek je de kleurrijkste kunstwerkjes!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *