Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

XY

Tijdens de Maand van het Spannende Boek mag de nieuwe roman van Sandro Veronesi, met de mysterieuze titel XY, niet ontbreken. Deze duistere roman zit vanaf de eerste woorden onder je huid en laat je voorlopig niet meer los – zelfs niet nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen…

Op een winterse ochtend worden drie inwoners van San Giuda, een afgelegen bergdorpje in het noorden van Italië, geconfronteerd met elf zwaar verminkte lichamen van dorpelingen. Ze zijn allemaal door verschillende oorzaken omgekomen, maar wel allemaal op dezelfde plek en op hetzelfde tijdstip.

Een dichte sneeuwbui heeft de plaats des onheils enigszins toegedekt. Niemand begrijpt wat er is gebeurd. De tweeënveertig inwoners van San Giuda vallen ten prooi aan de toesnellende media. Van eenvoudige getuigen van een onbegrijpelijk kwaad worden zij de onvermoede hoofdfiguren van deze roman. Langzamerhand verliezen ze de greep op de werkelijkheid.

De priester, don Ermete, die tot de eerste getuigen van het bloedbad behoort, kan zijn parochianen niet in de steek laten. Samen met Giovanna Gassion, een jonge psychiater die op de vlucht is na een stukgelopen relatie, probeert hij de verloren, weerbarstige inwoners van het dorpje te redden. Don Ermete moet zich schrap zetten om zich staande te houden in de ijzig koude wind en toegang te krijgen tot de nederige woningen waar de waanzin ontkiemt.

X en Y, man en vrouw, geloof en wetenschap, ontmoeten elkaar in deze weergaloze, beklemmende roman. XY is een sublieme vertelling, waarin de dictatuur van de rede machteloos staat tegenover de absurde dans van het kwaad. Bloedstollend spannend en ongekend mysterieus!

Sandro Veronesi (Florence, 1959) brak internationaal door met zijn grote roman In de ban van mijn vader. Hij ontving verschillende internationale prijzen voor zijn roman Kalme chaos, die in twintig talen werd vertaald en werd verfilmd. Met XY zet Veronesi een nieuwe stap in een literaire carrière van formaat. Een kort fragment:

‘Toen de motorsleeën waren uitgezet trad er een krankzinnige stilte in. De sneeuw viel nog steeds even dicht, de vlokken staken af tegen de duistere kraag van het bos, maar als je je omdraaide, naar San Giuda, was het alsof je geen ogen meer had. Helaas hadden we onze ogen nog wel, alle drie.

In de loop van de tijd ben ik tot de conclusie gekomen dat Zeno de eerste was die de lichamen zag, ook al was het zijn vader die een hartverscheurende, bloedstollende kreet slaakte. Ik ben er zeker van dat ik de laatste was die ze zag, en de loop van de tijd ben ik tot nog een conclusie gekomen: dat ik ze niet gezien zou hebben als ik alleen was geweest, dat ik dat geweigerd zou hebben.

Overigens dekt het woord ‘lichamen’ de lading niet: in de eerste plaats omdat het merendeels resten betrof, armzalige, her en der verspreide overblijfselen van armzalige, verloren gegane gehelen; en vervolgens omdat de sneeuw reeds alles had bedekt, en ze er daarom voor ons meer uitzagen als zwellingen, vormloze bobbels op het witte tapijt dat uit de hemel was neergedaald.

En de gedachte komt bij me op dat die opmerkelijke sneeuwval inderdaad een geschenk was van de Madonna van de Bossen, tot wie wij in onze kerk zo vaak hadden gebeden om tussenkomst, verlichting en troost – en klaarblijkelijk luisterde ze naar ons, als zij die ochtend die witte sluier had gespreid over die gruwel, om ons te redden. Ja, je zou kunnen zeggen dat die laag sneeuw ons leven heeft gered: dat van mij, van Sauro Formento en van zijn zoon Zeno. Of in ieder geval ons verstand, want ik denk dat de aanblik van wat eronder zat – wat wij pas later te weten kwamen – ons gek zou hebben gemaakt.’

De rest van het bloedstollende verhaal lees je in

XY | Sandro Veronesi | vertaald door Rob Gerritsen | ISBN 9789044617627 | € 19,95 | uitgeverij Prometheus | bestel XY via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book | lees XY in het Italiaans

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Dit klinkt als een pageturner! Ik heb In de naam van de vader gelezen, dat is een aanrader, zeker ook voor beginnende lezers van het Italiaans: vlot geschreven met veel humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *