Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Duik in de eerste twee filmedities van De geniale vriendin van Elena Ferrante!

Na het enorme succes van De geniale vriendin van Elena Ferrante verschijnt de wereldwijde bestsellerserie nu in een nieuw jasje. Deze week verschijnen de eerste twee delen: De geniale vriendin en De nieuwe achternaam in een speciale filmeditie.

Ferrantes fantastische boeken werden namelijk verfilmd in een prachtige prijswinnende televisieserie, die zorgde voor nóg meer Ferrante-fans.

Deze twee nieuwe edities zijn perfect voor Ferrante-fans die de boeken nog eens willen lezen of Italiëliefhebbers die deze boeken al lang op hun leeslijst hebben staan!

Wie is Elena Ferrante?

De Napolitaanse Elena Ferrante is een mysterieuze schrijfster. Niet alleen omdat we eigenlijk niet precies weten wie ze is, maar ook omdat ze je vanaf de eerste pagina van haar boeken zonder pardon meesleurt naar een andere wereld.

Ze weet je te betoveren met haar hoofdpersonen, haar rake zinnen en haar unieke beschrijving van een bijzondere vriendschap. Dankzij Ferrante krijg je geen genoeg van de Napolitaanse volksbuurt waar Lenù en Lila opgroeien.

‘Ik geloof dat boeken, als ze geschreven zijn, hun auteurs niet meer nodig hebben. Als ze wat te zeggen hebben, zullen ze vroeg of laat lezers vinden,’ aldus Ferrante. Daar moeten we het mee doen, meer informatie over haar is nauwelijks te vinden.

Zonde, want als je haar boeken leest word je ook nieuwsgierig naar de schrijfster. Is zij dezelfde als Lenù, zoals Elena in het Napolitaanse dialect wordt genoemd? Of lijkt ze meer op Lila? Komt ze zelf ook uit Napels en dook ze net als Elena graag in een boek? We zullen het waarschijnlijk nooit weten…

Hoe weinig mededeelzaam Ferrante over haar eigen leven is, zo uitgebreid beschrijft ze de vriendschap tussen Lila en Elena in de serie De geniale vriendin.

De geniale vriendin

Met De geniale vriendin schreef Elena Ferrante een prachtige roman over vrouwelijke vriendschap en rivaliteit, en een haarscherp portret van het Napels van de jaren vijftig.

Lila en Elena wonen in een volkswijk in Napels, in een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

De geniale vriendin, een pageturner met twee kleurrijke hoofdpersonen en vol sprankelende details, speelt zich af tegen de achtergrond van het Italië van de laatste zestig jaar. Elena Ferrante vertelt dit verhaal van een vriendschap die even sterk om liefde als om rivaliteit draait, met groot inlevingsvermogen en in een schitterende stijl.

De geniale vriendin | Elena Ferrante | vertaald door Marieke van Laake (oorspronkelijke titel: L’amica geniale) | € 15,- | uitgeverij Wereldbibliotheek | bestel De geniale vriendin bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

De nieuwe achternaam

In De nieuwe achternaam proberen Elena en Lila ieder op hun eigen manier het beste van hun leven te maken. Lila is op haar zestiende getrouwd, maar krijgt met haar nieuwe achternaam algauw het gevoel dat ze zichzelf kwijtraakt. Haar turbulente huwelijk komt zwaar onder druk te staan.

Elena voltooit als voorbeeldige leerling het gymnasium, maar door haar eenvoudige afkomst worstelt ze met haar universitaire ambities. Ze voelt zich in de wijk niet meer thuis, daarbuiten evenmin.

De jonge vrouwen volgen elkaar, raken elkaar kwijt, vinden elkaar terug – hetgeen keer op keer prachtig wordt vastgelegd en verwoord door Ferrante.

Je zit Lila en Elena op de huid, pagina na pagina, tot je deel wordt van hun leven en het boek niet meer kan wegleggen tot je de laatste van de ruim vierhonderd pagina’s hebt omgeslagen.

De nieuwe achternaam | Elena Ferrante | vertaald door Marieke van Laake (oorspronkelijke titel: Storia del nuovo cognome) | € 15,- | uitgeverij Wereldbibliotheek | bestel De nieuwe achternaam bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

In de zomer van 2024 zullen ook deel drie en vier van de nieuwe filmedities van De geniale vriendin verschijnen, Wie vlucht en wie blijft en Het verhaal van het verloren kind.

© foto’s: Eduardo Castaldo | Lumière Series

Meer lezen van Elena Ferrante

Ben je benieuwd naar nog meer moois van Elena Ferrante? Lees dan ook Frantumaglia, waarin Ferrante vertelt over haar Napolitaanse herkomst, over haar kindertijd als een onuitputtelijk archief van herinneringen, indrukken en fantasieën.

Ze laat haar licht schijnen op de belangrijkste elementen van haar vroege werk en van de Napolitaanse romans, waarmee ze de wereld veroverde.

In vier treffende essays geeft Elena Ferrante je in In de marge een zeldzaam inkijkje in haar schrijversleven en de oorsprong van haar literaire scheppingsdrang.

Het is een openhartig boek over avonturen in de literatuur, zowel binnen als buiten de marge, geschreven zoals alleen Ferrante dat kan, met haar compromisloze vermogen om tot de essentie te komen.

Ferrantes debuut was Kwellende liefde, dat begin jaren negentig in het Italiaans verscheen. Elena Ferrante schrijft hierin over de thema’s die in haar latere romans terugkeren: het zoeken naar een eigen identiteit, het besef van het menselijk onvermogen, de wil om het leven te lijf te gaan en de angst om alleen te staan. En dat alles in een glashelder, prachtig poëtische taal die van bijna elke zin een kunstwerkje maakt.

Tot slot mag je ook Het leugenachtige leven van volwassenen niet missen (dat ook is verfilmd). De ouders van de dertienjarige Giovanna hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt.

Tot haar vader op een dag tegen haar moeder zegt dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus Vittoria. Giovanna wil meer weten en besluit om op bezoek te gaan bij Vittoria.

Vanaf dat moment moet ze laveren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante – het zijn Giovanna’s eerste stappen naar volwassenheid.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

  1. Heerlijk, ik ben fan!

  2. Ik ben heel nieuwsgierig geworden naar deze boeken

  3. Wat zou ik eht leuk vinden om dit te winnen! Heerlijk, Napoli!

  4. Ik ben Nederlandse maar voel mij m’n hele leven half Italiaanse. Ben in het verkeerde land geboren.
    Heb Italiaans in Rome gestudeerd en in die studietijd enorm genoten van het land,de mensen, de cultuur en het eten

  5. Raphaël Waeyaert

    Deze italofan verslond de vier delen van L’amica geniale in het italiaans, reisde naar R’dam de films zien op het filmfestival aldaar. Genoot nadien erg van La vita buggiarda en zie uiteraard uit naar de nieuwe films. Onlangs vernomen dat Elena Ferrante eigenlijk Domenico Starnone zou heten of is dit ook al una bugia?

  6. Benissimo! En si, dat gerucht gaat al een tijdje maar is niet bevestigd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *