Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bijzondere wijnbars in Italië uit 150 wine bars you need to visit before you die

Jurgen Lijcops, auteur van de bestseller 150 bars you need to visit before you die, selecteerde voor 150 winebars you need to visit before you die honderdvijftig wijnbars die je moet bezocht hebben, van Bordeaux tot Kaapstad en van Bangkok tot Sydney.

Sommige zijn uniek omwille van hun exquise inrichting, andere omwille van het adembenemende uitzicht en nog andere staan bekend om hun uitzonderlijke service, maar allemaal hebben ze een unieke wijnkaart die zelfs voor de grootste kenners verrassingen in petto heeft.

Wij mogen alvast een voorproefje geven met vijf bijzondere wijnbars in Italië, van Bologna, Venetië en Milaan tot Rome en Palermo.

foto’s: Ferramenta Palermo

Vineria Favalli – Bologna

Nu we komende twee weken in Bologna verblijven, delen we eerst Jurgens enige tip in deze culinaire stad: Vineria Favalli (aan de Via Santo Stefano 5a).

Vineria Favalli ligt vlak bij het levendige Piazza Santo Stefano, in de straat die naar dit altijd sfeervolle plein leidt, met aan een kant mooie portici.

Vineria Favalli startte in 2014 eigenlijk als een wijnwinkel, maar al snel kwamen er een bar en een restaurant bij. Je proeft er heerlijke wijnen uit de regio Emilia-Romagna, waaronder Podere Il Saliceto’s Bi Fri Frizzante en Il Farneto Giandon Bianco. Overal waar je kijkt, zie je flessen vol lokale Pignoletto, Alionza, Trebbiano en Rosso Bologna, met op het krijtbord speciale wijnen die je die dag per glas kunt bestellen.

Vraag gerust advies voordat je een keuze maakt, zodat je de lekkerste wijnen van Bologna en omstreken proeft, die elders in Italië (en laat staan in het buitenland) bij lange na niet zo bekend zijn als de Chianti’s of Primitivo’s. Ze zijn echter echt een ontdekking waard!

foto’s: Vineria Favalli Bologna

Vino Vero – Venetië

In de Venetiaanse wijk Cannaregio vind je nog een aantal authentieke adresjes, waar ook locals graag aanschuiven voor een glas wijn met iets lekkers erbij. Een daarvan is Vino Vero, aan de Fondamenta de la Misericordia.

Vino Vero opende net als Vineria Favalli in 2014 de deuren. Het was de eerste wijnbar in Venetië die zich volledig focuste op natuurlijke wijn. Inmiddels bestaat de collectie uit meer dan zeshonderd verschillende soorten vino naturale, die je kunt laten vergezellen door verschillende cicchetti (kleine hapjes).

Eigenaren Matteo Bartoli, zijn vrouw Mara Sartore en zijn broer Massimiliano Bartoli hebben ze allemaal zelf geselecteerd, zodat ze je goed kunnen adviseren. Vraag hen dan ook gerust om tips en je zult hier een heerlijke avond hebben!

foto’s: Vino Vero Venetië

Tannico Wine Bar – Milaan

Tannico is een grote naam in de Italiaanse wijnwereld. Zo heeft Tannico de grootste online webwinkel voor Italiaanse wijnen, maar er is gelukkig ook een offline plek waar je wijn kunt proeven, Tannico Wine Bar aan de Via Savona in Milaan.

Het idee voor deze wijnbar ontsproot aan het brein van Juliette Bellavita (what’s in a name?), die een uitgebreide selectie wijnen combineert met kleine gerechtjes, zoals polpette, polenta en tiramisù.

Je kunt hier de hele wereld rond proeven, maar alleen al de Italiaanse wijnkaart is uitgebreid genoeg om vaak terug te keren.

foto’s: Tannico Wine Bar Milaan

Enoteca Bortone – Rome

Rome barst van de fijne wijnbarretjes. In dit artikel tippen we een aantal van onze favorieten, Jurgen tipt Enoteca Bortone, in de buurt van Campo de’ Fiori.

Deze wijnbar zit ietwat verstopt voor de grote menigte op het marktplein, aan de Via di Monserrato. Maar het is echt de moeite waard om op zoek te gaan naar deze enoteca die Patrizia Bortone samen met haar zoon Giampaolo Panei runt.

Giampaolo is een chef-kok, dus er is ook volop lekkers te proeven bij je glas wijn, zoals uitgebreide taglieri met vleeswaren en kaas.

Proef een wijn uit de regio Lazio of juist een wijn die je laat proeven van de explosieve kracht van de Etna. Of kies je liever een mooie wijn uit de Dolomieten? Enoteca Bortone brengt je op wijngebied naar alle Italiaanse windstreken!

foto’s: Enoteca Bortone

Ferramenta – Palermo

Om de hoek van de San Domenico ligt het kleine Piazza Giovanni Meli, waaraan het Palazzo Pantelleria huist, met daarin Ferramenta, wijnbar en restaurant ineen. Op het terras is het altijd een drukte van belang, want de sommeliers weten hier altijd te verrassen, zowel met wijnen van Sicilië als andere Italiaanse en buitenlandse pareltjes.

Bij je glas wijn bestel je panelle (gefrituurde kikkererwtenkoekjes) of een Siciliaanse snackplank met onder meer sfincione (Siciliaanse pizza) en gefrituurde kaas, maar als je meer trek hebt maakt chef-kok Ivan Spitaleri ook graag een pastagerecht voor je.

foto’s: Ferramenta Palermo

Nog een paar bijzondere wijnbars in Italië – en Italiaanse wijnbars elders in de wereld – vind je in

150 wine bars you need to visit before you die | Jurgen Lijcops | ISBN 9789401486224 | € 29,99 | uitgeverij Lannoo | bestel dit boek bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *