Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Boekentips voor een koude winter

Ciao tutti,

We hebben er weken naar uitgekeken en eindelijk is het dan zover: de week van Kerstmis is aangebroken. Tijd om samen met mensen die je dierbaar zijn te genieten, van elkaar, van goede gesprekken, van mooi versierde huiskamers, van lekker samen koken en eten, maar ook van een beetje tijd voor jezelf en de dingen die belangrijk voor je zijn. Voor een beetje weemoedig maar vooral tevreden terugkijken op mooie herinneringen, een beetje cocoonen op de bank met een goed boek, schrijven zonder deadlines en goede films kijken.

Cup with knitted thing on it and open book close up

Tijd ook voor goede voornemens en nieuwe plannen. In het kader daarvan zullen wij tot het einde van dit jaar slechts één keer per dag op Ciao tutti een nieuwe blog posten. Zo hebben we namelijk niet alleen tijd voor een fijn kerstdiner en uitgebreide voorbereidingen voor Oud&Nieuw, maar kunnen we ook wat tijd vrijmaken voor alle nieuwe plannen voor 2014. Want hoewel onze Sicilië-reis al een beetje in de steigers staat, moet er op andere plekken nog heel wat voorbereid worden.

Voor het geval jullie dan ietwat weinig Italiaans leesvoer voor handen hebben, tippen we vandaag drie fijne boeken die allemaal op de een of andere manier iets met winter en sneeuw te maken hebben. Om heerlijk warm bij de boom te lezen!

Zwarte-piste

Zwarte piste – Antonio Manzini
In de bergen boven Aosta rijdt tegen het vallen van de avond een sneeuwkat over een hobbel. De sneeuw kleurt langzaam rood; eronder ligt een lijk. Commissaris Schiavone leidt het onderzoek. Hij heeft een hekel aan sneeuw. Wegens een misstap is hij uit Rome naar dit skioord verbannen. Hij is buitengewoon onbeschoft en heeft losse handen. Naast zijn salaris heeft hij nog een zeer illegale bron van inkomsten. Maar hij is een briljant speurder.

Wie heeft Leone Miccichè, getrouwd met de mooie Luisa Pec en eigenaar van een klein luxueus hotel, vermoord? Op nietsontziende wijze maar nauwgezet redenerend lost Schiavone de zaak op.

Antonio Manzini (Rome, 1964) was aanvankelijk bekend als acteur en scenarist. Op televisie heeft hij vaak de rol van speurder gespeeld. In 2005 verscheen zijn eerste roman, Sangue marcio. Daarna heeft hij met Niccolò Ammaniti drie verhalen geschreven. In 2013 is zijn derde roman verschenen, Pista Nera. Manzini houdt van skiën en deze thriller speelt zich af op de besneeuwde pistes van Aosta.

Bestel Zwarte piste via deze link bij bol.com

Nieuwe-Finse-grammatica

Nieuwe Finse grammatica – Diego Marani
De Italiaanse Marani werkt als linguïst voor de Europese Unie. Hij schreef dit schitterende verhaal al eerder (het verscheen in het Italiaans in 2000), maar wordt nu pas ontdekt door de Nederlandse lezers. Met een werkelijk prachtig omslag, dat ons elke keer als we het boek oppakten om verder te lezen opnieuw fascineerde.

Het is een intrigerende geschiedenis, die je tot ver na de laatste pagina blijft bezighouden. Kort nadat de Italianen zich hebben overgegeven wordt in 1944 in Triëst op een kade van de haven een ernstig gewonde soldaat gevonden. De man is zijn geheugen volledig kwijt en kan ook niet meer praten. De dokter die hem behandelt en van Finse afkomst is, vermoedt op basis van de schaarse gegevens die hij heeft dat de man een Finse soldaat is en Sampo Karjalainen heet. De dokter behandelt de soldaat niet alleen, maar hij begint hem ook taallessen te geven, onderneemt pogingen om zijn identiteit te achterhalen en stuurt hem vervolgens naar Helsinki.

Maar is de man werkelijk Sampo Karjalainen? En is hij wel afkomstig uit Finland? Voorzichtig en onzeker begint de man niet alleen Fins te leren, maar ook te voelen, te begrijpen en te ervaren. Te midden van het geweld van de oorlog leert hij over de taal en de cultuur en maakt hij kennis met de liefde. Maar hoe moet je ervaringen en gevoelens interpreteren zonder taal en geheugen? Een prachtig en ontroerend verhaal ontrolt zich, over liefde en verlies, taal en herinnering, gevoel en begrip.

Bestel Nieuwe Finse grammatica via deze link bij bol.com

Sergeant-in-de-sneeuw

Sergeant in de sneeuw – Mario Rigoni Stern
Zijn hele leven woonde Mario Rigoni Stern in Asiago, een dorp ten noorden van Venetië. De enige keer dat hij zijn geboorteplaats verliet, was om als soldaat in het Italiaanse leger te dienen.

In Sergeant in de sneeuw beschrijft Stern zijn ervaringen aan het Oostfront in de winter van 1942-1943, ten tijde van de slag om Stalingrad. Na hun de desastreus verlopen campagne tegen de Russen moeten Stern en zijn kameraden zich terugtrekken over de steppe, zonder proviand, bij temperaturen tot veertig graden onder nul.

Huiveringwekkend goed beschreven, waarbij je je echt even onder de soldaten waant, alleen gelukkig zonder hun ontberingen. Lees alvast een fragment…

Bestel Sergeant in de sneeuw via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *