Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 Italiaanse boekentips voor een warme winter

Zin om je tijdens de koude wintermaanden te warmen aan fijne Italiaanse boeken? In deze blog tippen we tien boeken van Italiaanse auteurs die recent zijn vertaald of recent verschenen verhalen die zich in Italië afspelen. Buona lettura!

Ettore impara una lingua / Hector leert een taal

Hector wil graag met de vogels praten en begrijpen wat ze zeggen. Hij moet daarvoor niet alleen hun melodieën en vocalen leren, maar ook de woordvolgorde, grammaticale regels en nog veel meer. Bovendien is een goede woordenschat onmisbaar.

De achtentwintig verhaaltjes die Joes Hagendoorn in dit vierenzestig pagina’s tellende boekje optekende, vormen een doorlopend verhaal, waar in ieder hoofdstuk op speelse wijze een deel van Hectors leerproces besproken wordt. Allerlei onderwerpen komen aan bod, zoals een bezoek aan een boekwinkel, een rondje door het park en een concert op het terras.

De lezer die Italiaans wil leren, kan profiteren van Hectors inspanningen om de taal te leren. Van ieder verhaaltje staat op de linker pagina de Italiaanse en rechts de Nederlandse versie. De mooie en grappige illustraties van André Liedorp versterken de montere sfeer van de belevenissen van de vriendelijke Hector.

Ettore impara una lingua / Hector leert een taal | Joes Hagendoorn | met illustraties van André Liedorp | ISBN 9789090367903 | uitgeverij Leggiamo | bestel Ettore impara una lingua / Hector leert een taal via deze link bij bol.com of door een e-mail te sturen aan Joes via info@leggiamo.nl

De wonderbenen van Umberto – Ton Oosterhuis

Onlangs tipten we het Italiaans voetbalwoordenboek Calcio!, waarmee je de belangrijkste voetbaltermen, tactische benamingen en journalistieke uitdrukkingen leert, aangevuld met anekdotes en vijftig bijzondere bijnamen van spelers en trainers uit de Serie A.

In deze blog delen we nog twee nieuwe voetbalboeken, eentje voor de jongste voetballiefhebbers (ook al kan dit verhaal vast ook menig volwassen voetballer bekoren) en eentje voor met name de fans van AC Milan en Inter Milan.

Uitgeverij De Kring heeft het veelgeprezen jeugdboek De wonderbenen van Umberto, dat in 1965 verscheen bij De Arbeiderspers en in 1966 door De Kinderjury werd uitgeroepen tot Beste Kinderboek van het Jaar, opnieuw uitgebracht.

Als lezer leef je mee met de zestienjarige Umberto, de sterspeler van zijn voetbalclub. Hij komt uit een arm gezin in het Zuid-Italiaanse dorp Mirana, zijn vader is werkloos en zijn zusje is al jaren verlamd.

Volgens de dorpsdokter kan een operatie haar genezen, maar dat kost veel geld. Hij nodigt de scout van profclub Turino uit en die is onder de indruk van Umberto’s talent. Maar de maffia uit het dorp wil hem niet zomaar laten gaan…

De wonderbenen van Umberto | Ton Oosterhuis | met illustraties van Peter van Straaten | ISBN 9789462972742 | € 17,99 | uitgeverij De Kring | bestel De wonderbenen van Umberto bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com | via deze link lees je alvast een fragment

We gaan naar Milaan

Met We gaan naar Milaan brengt Santos een ode aan een van de meest tot de verbeelding sprekende voetbalsteden, vol bijzondere tips en prachtige verhalen.

In deze speciale editie van Santos Football Planet vind je alle mooie plekken van deze fraaie voetbalstad, liefdevol beschreven door Jean-Paul Rison, uitgegroeid tot dé voetbalreisconnaisseur van Nederland.

Bart Vlietstra en Sjoerd Mossou schreven uitgebreide verhalen over San Siro en de specifieke clubculturen van Inter en AC Milan, voetbalbolwerken zoals je die zelden ziet. Huisfotograaf Willem de Kam ging op pad voor schitterende, doorleefde foto’s van de belangrijkste plekken, zowel op de tribunes van San Siro als daarbuiten.

We gaan naar Milaan | Jean-Paul Rison, Bart Vlietstra & Sjoerd Mossou | € 17,99 | Santos Football Planet | bestel We gaan naar Milaan hier

Goede tijden slechte tijden in de antieke wereld – Fik Meijer

De grilligheid van de politiek is van alle tijden. Mensen hebben altijd gezocht naar staatsvormen die hun maatschappij beter zouden maken.

Bij het bedenken en ontwikkelen van regeringssystemen hebben de Grieken en Romeinen een belangrijke rol gespeeld. Vanaf de heldensamenleving van Homerus tot het verval van het keizerschap in Rome hebben ze geëxperimenteerd met de uiteenlopendste staatsvormen: het koningschap en de tirannie in enkele Griekse stadstaten, de democratie in Athene, de militaristische regering van Sparta, de god-koningen van de hellenistische rijken, de gemengde constitutie van de Romeinse Republiek en ten slotte het keizerschap, dat meer dan vijf eeuwen standhield.

Sommige regeringssystemen waren succesvol, andere pakten minder goed uit of waren ronduit rampzalig voor de samenleving. Dat hing mede af van de mate waarin ze aantrekkelijk waren voor grote groepen in die samenleving.

In dit boek komen alle ‘deelnemers’ bij de politieke processen ruimschoots aan bod, evenals de buitenstaanders die geen deel hadden aan de politiek: vrouwen, vreemdelingen en slaven. Zij hadden niet of nauwelijks de mogelijkheid om te reageren op de plannen van de bestuurders.

In Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld beschrijft oudhistoricus en rasverteller Fik Meijer op zijn karakteristieke manier het fascinerende tijdperk van deze ontwikkelingen, die zelfs nu, in de eenentwintigste eeuw, nog altijd aan de basis staan van de meeste moderne regeringsvormen.

Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld | Fik Meijer | ISBN 9789044654806 | € 29,99 | uitgeverij Prometheus | bestel Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Klytaimnestra – Costanza Casati

Koninginnen worden ofwel gehaat, ofwel vergeten. Klytaimnestra weet al welke optie haar het beste past…

Je bent geboren uit een koning, maar trouwt met een tiran. Je kijkt hulpeloos toe als hij je kind offert om de goden gunstig te stemmen. Je ziet hem oorlog voeren in een vreemd land en troost jezelf met je eigen gewelddadige gedachten. Want dit was niet de eerste keer dat je het onderspit moest delven. Dit was niet het leven dat je verdiende. En dit wordt niet je ondergang. Langzaam smeed je je plan.

Als de echtgenoot aan wie je toebehoort triomfantelijk terugkeert, word je een vrouw die een keuze heeft. Accepteren of wreken; er komt hoe dan ook een schandaal van. Dus je wacht je tijd af en dwingt vergelding af bij de goden. Want jij begrijpt al heel lang iets wat de anderen nooit begrepen hebben: als de macht je niet gegeven wordt, moet je zelf het heft in handen nemen.

Klytaimnestra, de debuutroman van de Italiaanse schrijfster Costanza Casati, is een wervelende roman die zich afspeelt in de Griekse oudheid; een zinderend verhaal over macht en voorspellingen, over haat en liefde, en over een onvergetelijke koningin die meedogenloos de dood afriep over iedereen die haar onrecht aandeed.

Klytaimnestra | Costanza Casati | vertaald door Saskia Peterzon-Kotte (oorspronkelijke titel: Clitemnestra) | ISBN 9789083335742 | € 24,99 | uitgeverij Orlando | bestel bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book) | via deze link lees je alvast een fragment

Het ultimatum – John Grisham

Hoe is het afgelopen met Mitch en Abby McDeere nadat ze advocatenkantoor Bendini, Lambert & Locke in Memphis hebben ontmaskerd en het land zijn ontvlucht? Het antwoord vind je terug in Het ultimatum, het meeslepende vervolg op Advocaat van de duivel, de megabestseller die het startschot vormde voor John Grishams carrière.

Vijftien jaar na dato zijn Mitch en Abby neergestreken in Manhattan, waar Mitch partner is geworden in een van de grootste advocatenkantoren ter wereld. Wanneer een vroegere mentor in Rome hem om een gunst vraagt, raakt Mitch betrokken bij een sinistere zaak die wereldwijd verstrekkende gevolgen heeft en die zijn collega’s, vrienden en familie in groot gevaar brengt. In het verleden heeft Mitch laten zien dat hij zijn vijanden te slim af kan zijn, maar deze keer lijkt hij geen kant op te kunnen…

Het ultimatum | John Grisham | vertaald door Saskia Peterzon-Kotte | ISBN 9789400516113 | € 24,99 | A.W. Bruna Uitgevers | koop Het ultimatum bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Het licht van de dode sterren -Massimo Recalcati

Wat gebeurt er met ons als we iemand verliezen? Hoe gaan we om met de leegte die er dan ontstaat? Hoe pakken we de draad weer op? En wat kunnen we doen als dit een onmogelijke opgave lijkt?

De dood en verlies zijn onlosmakelijk verbonden met het leven: door overlijden van een dierbare, maar ook door het verlies van idealen, relaties, of huis en haard. Psychoanalyticus Massimo Recalcati gidst ons langs de complexe gevoelens die bij het trauma van verlies kunnen horen.

Door psychologie en filosofie samen te brengen laat hij zien dat we in het proces van rouw en nostalgie dicht bij het verlorene kunnen blijven, zonder te bezwijken onder verdriet.

Het licht van de dode sterren is een troostend boek, waarin Massimo Recalcati ons helpt om te gaan met verlies. Net zoals het vertraagde licht van dode sterren kunnen mensen die er niet meer zijn hun licht blijven werpen op ons bestaan.

Het licht van de dode sterren | Massimo Recalcati | vertaald door Hilda Schraa (oorspronkelijke titel: La luce delle stelle morte) | ISBN 9789403129082 | € 21,99 | uitgeverij De Bezige Bij | bestel Het licht van de dode sterren bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Petrinella – Jeanine Lagendijk

In de roman Petrinella neemt Jeanine Lagendijk je mee naar het Italië van 1902. Petrinella, een vijftigjarige weduwe, leidt een rustig, enigszins saai leventje. Samen met haar konijn woont ze in een groot huis op een verlaten erf. Ze heeft een groot geheim dat ze al dertig jaar met zich meedraagt en dat ze probeert te camoufleren door zwarte kleding te dragen.

Ondanks haar goedheid en onzekerheid is Petrinella ook rebels. Tegen de rouwkleding, tegen de kerk en tegen haar buurvrouw, die uit het niets verschijnt en haar leven grondig op zijn kop zet.

In een barre winterse omgeving werkt Petrinella zich, omringd door bijgeloof en mystiek, vreselijk in de nesten. Onbedoeld ontpopt ze zich tot een kidnapper en bijna tot een moordenares. Een uitweg lijkt onmogelijk. Tot ze een absurd plan bedenkt.

Petrinella | Jeanine Lagendijk | ISBN 9789462666832 | € 19,50 | Schrijverspunt | bestel Petrinella via deze link bij bol.com

Bonje met de Italiaanse buren – Ank Oostland

Na Polderen in Piemonte schreef Ank Oostland Bonje met de Italiaanse buren, waarin ze beschrijft waarom ze het pittoreske Piemontese Frinco verruilde voor het chaotische Sanremo.

Je ziet hoe Ank en haar man Jack hun Italiaanse leven verder vormgeven. De aankoop van een tweede huis, bestemd voor vakantieverhuur, houdt hun gemoederen flink bezig. Zo krijgen ze te maken met de ‘charmes’ van een oud huis en veeleisende klanten. De verhuur verloopt anders dan gehoopt. Ank spreekt zelfs van een licht trauma.

Intussen raakt het stel bevriend met buitenlandse expats die, net als zij, zijn neergestreken in de regio Piemonte. Ank is in haar nopjes met haar nieuwe vriendinnen, boven op de al uitstekende relatie met haar Italiaanse buurtgenoten.

Tot hun buren Pino en Lucia een besluit nemen dat het gehucht Bricco Rampone volledig op zijn kop zet. Het vertrouwen in vriendschap krijgt een gevoelige knauw. En dan is er nog het kasteel van Frinco dat voor de nodige ophef zorgt. Zo vredig als hun dorp oogt in deel een, zo heftig gaat het eraan toe in deel twee.

Bonje met de Italiaanse buren | Ank Oostland | ISBN 9789461853554 | € 22,50 | uitgeverij Grenzenloos | bestel Bonje met de Italiaanse buren via deze link bij bol.com

Opmerkelijke vrouwen – Josephine Rombouts

Een talent hebben maar het niet mogen ontwikkelen omdat je een vrouw bent. Het was vele eeuwen de realiteit, maar er waren altijd individuen die het toch lukte hun gaven te ontwikkelen.

In Opmerkelijke vrouwen verdiept Josephine Rombouts zich in de levens van vorstinnen en kokkinnen, wetenschappers en ondernemers die schier onmogelijke hordes moesten nemen om tot hun bijzondere prestaties te komen.

Je maakt kennis met opmerkelijke vrouwen die tegen de stroom in hun droom volgden of noodgedwongen hun werkterrein verlegden, zoals Beatrix Potter, die geen wetenschapper mocht worden maar fenomenaal bleek als kinderboekenschrijver en illustrator. Of Jane Austen, die al haar heldinnen liet trouwen en goede huisvrouwen liet worden, maar tussen de regels haar maatschappijkritiek verstopte.

Opmerkelijke vrouwen begint met het hoofdstuk Bloedwraak in olieverf, waarin Josephine Rombouts een prachtig portret schetst van Artemisia Gentileschi en haar schilderijen van sterke vrouwen.

Opmerkelijke vrouwen | Josephine Rombouts | ISBN 9789021487359 | € 24,99 | uitgeverij Querido | bestel Opmerkelijke vrouwen bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *