Home » Boeken: Lezen over Italië » Een leven vol verhalen, verhalen vol van leven
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een leven vol verhalen, verhalen vol van leven

Mijn-leven-is-mooier-dan-literatuur-detail

Naast de blog tours in Pistoia en Piemonte doen we deze maand ook mee aan een virtuele blog tour, waarbij wij zelf niet reizen, maar waarbij een boek van blog naar blog reist, met elke dag een recensie, bespiegeling, video of column. Het reizende boek is dit keer Mijn leven is mooier dan literatuur van Jannah Loontjens, dat we tijdens onze reis door Puglia in maart van dit jaar al lazen en dat ons aanzette tot gelukkige mijmeringen:

‘Ons leven is mooier dan dat we onder woorden kunnen brengen, mooier dan dat we voor jullie op kunnen schrijven. Maar ook: ons leven is op dit moment vooral mooi dankzij het schrijven. Gewoonweg omdat we erover schrijven, over waar het leven ons brengt. Het schrijven over onze levens, onze reizen, heeft ons hier gebracht, samen, op pad, ons brood verdienend met woorden, verhalen, mooie foto’s. En dat is onbetaalbaar.’

Nu, ruim twee maanden later, is dat gelukkig nog niet veranderd. Sterker nog, ons leven wordt alleen maar mooier door het schrijven. Het schrijven brengt ons op plekken waar we voorheen vooral van droomden en zorgt voor verrassende, onvergetelijke ontmoetingen.

Voor deze blog tour willen we echter niet herhalen wat we twee maanden geleden schreven (dat kunnen jullie via deze link nog teruglezen), maar ingaan op een vraag die in een van de blogs van de tournee werd geopperd: kun je als schrijver je leven en je verhalen scheiden?

Voor ons is het antwoord niet zo moeilijk: we kunnen ons leven en onze verhalen niet meer scheiden. Ons leven bestaat uit onze verhalen, onze verhalen vertellen over een heel belangrijk deel van ons leven. We laten jullie deelgenoot zijn van alles wat we meemaken – op het gebied van Italië in ons geval – en we kijken daardoor wellicht ook anders naar ervaringen en belevingen.

Op het moment dat er in Pistoia of Piemonte een mooi verhaal wordt verteld door onze gids, denken we niet alleen: wat een prachtig verhaal! We denken ook: wat een prachtig verhaal om aan jullie, onze lezers, te vertellen! Het (door)vertellen van verhalen zit inmiddels zo in ons systeem, dat we niet meer zonder kunnen.

Ook de interviews die we afgelopen weken gaven aan onder andere Jamie Magazine en Flair maakten ons hiervan nog eens extra bewust. Een van de vragen die vaak gesteld worden is namelijk: wat was de oorspronkelijk bedoeling van Ciao tutti? Het antwoord is simpel: we wilden onze ervaringen delen, de mooie verhalen die in Italië talrijker zijn dan waar dan ook opschrijven om andere Italiëliefhebbers te inspireren en te enthousiasmeren.

Na ruim drie jaar mogen we wel stellen dat we tot nu toe in deze opzet zijn geslaagd. We zien gelukkig ook dat er nog altijd veel verhalen te vertellen zijn. Hoe meer je hoort, leest en ontdekt, hoe meer je erachter komt dat er oneindig veel te horen, lezen en ontdekken valt. Bang voor een gebrek aan inspiratie zijn we dus niet, sterker nog: we kijken elke keer weer onze ogen uit naar waar nieuwe verhalen ons brengen en naar hoe mooi ze ons leven – elke dag opnieuw – maken.

Dankzij deze bijzondere ervaringen kunnen we niet anders concluderen dan twee maanden geleden: ons leven is mooier dan literatuur!

Ook schrijfambities of benieuwd naar het moois Jannah Loontjens over lezen en schrijven heeft opgetekend? Lees dan

Mijn-leven-is-mooier-dan-literatuur

Mijn leven is mooier dan literatuur | Jannah Loontjens | ISBN 9789026326394 | € 18,95 | uitgeverij Ambo | bestel Mijn leven is mooier dan literatuur via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *