Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De wereld in 27 vakantiedagen

Niet iedereen kan waarschijnlijk net als ik een hele maand in Napels vertoeven, maar geen nood: gelukkig is er nu De wereld in 27 vakantiedagen – reisgids voor de werkende mens. In deze reisgids laat Johannes Keuning zien dat je ook slechts in een paar dagen tijd een stad kunt ontdekken en dat reizen prima te combineren is met een drukke baan en slechts 27 vakantiedagen.

Keuning is daarvan zelf misschien wel het beste voorbeeld: na zijn opleiding journalistiek ging hij direct fulltime aan de slag in de mediawereld. Met 27 vrije dagen per jaar en een gemiddeld salaris bezocht hij onder meer India, Vietnam, Thailand, Kenia, Marokko, Istanbul, Bologna, Dublin, Hamburg en Praag. Hij kent als geen ander de weg op internet als het gaat om vinden van betaalbare tickets en accommodatie.

In De wereld in 27 vakantiedagen laat Keuning je dan ook niet alleen kennismaken met bruisende wereldbestemmingen die makkelijker en goedkoper te bereizen zijn dan je denkt, hij helpt je ook nog eens met het plannen van je reis en met het zoeken en boeken op internet. Hij geeft praktische tips over hoe je de kosten laag kunt houden terwijl je tegelijkertijd kennismaakt met de mooiste en meest bijzondere plekken ter wereld.

Over Napels schrijft hij:

‘Rome, Florence, Milaan… Stuk voor stuk schitterende steden vol historie, pracht en praal. Maar de echte ziel van Italie vind je in Napels. In de achterafstraatjes. Waar de moeder boven vanuit het raam naar haar jongens op straat schreeuwt. Waar oude mannetjes op bankjes urenlang discussiëren. Waar de pizza nog gebakken en gegeten wordt zoals dat hoort: met alleen olijfolie, basilicum, tomaten en buffelmozzarella.

Napels is een van de armste steden van Zuid-Europa. Dat merk je aan de krappe straatjes van het volkse Quartieri Spagnoli en de sjofele markten van het Mercato-district. Ondanks de armoede, het vuil en de macht van de gomorra (de Napolitaanse maffia) heeft de stad een onvergelijkbare aantrekkingskracht.’

Die aantrekkingskracht van Napels spat in De wereld in 27 vakantiedagen bijna van de pagina’s af, met een collage van foto’s die de ziel van Napels, de chaotische stad aan de voet van de Vesuvius, blootleggen: lijnen vol gekleurde was die dwars over de straat gespannen zijn, de chaotische Spaanse wijk met steile, smalle steegjes vol scooters, kratjes en ander vuilnis, met krakkemikkige huizen waar oude vrouwen op hun balkonnetjes de laatste roddels doornemen… Maar ook: de prachtige fresco’s van Pompei en de heerlijkste pizza, de blauwe zee, de haven vol luxe jachten die zeker ook de eilanden voor de kust zullen aandoen…

Johannes Keuning: ‘Napels is een paradijs voor foodies. Vergeet de pizza Hawaï en carpaccio: in de trattorie en pizzerie van Napels wordt gekookt volgens de regels van la mama. Proef in ieder geval de klassieke pizza margherita, die hier is uitgevonden. De traditionele pizzerie zijn te herkennen aan het Vera Pizza-logo aan de gevel. Ze serveren maximaal zes verschillende pizza’s die gebakken worden in een houtoven en waarbij de mozzarella alleen uit buffelmelk bestaat. Proef ook veel verse vis, spaghetti met mosselen en probeer straatsnacks als arancini (rijstballetjes met vleessaus) en crocché (gebakken aardappelballetjes met mozzarella).’

Die 27 vakantiedagen van 2011 zullen na het lezen van De wereld in 27 vakantiedagen snel zijn ingevuld, maar ik zou zeggen: begin met Napels! Arrivederci!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *