Home » Boeken: Lezen over Italië » Brutus heeft honger
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Brutus heeft honger

‘Een graankorrel kan soms meer vertellen dan een kras op een rots. Het grote gaat schuil in het kleine. Zo is het ook met de poëtische stukjes in Brutus heeft honger. Alles wordt op poëtische wijze geproefd (en ingeslikt of uitgebraakt). Mathijs Deen schrijft met smaak en laat de lezer gulzig achter,’ aldus Adriaan van Dis over de smakelijke en smaakvolle bundel miniatuurtjes van Mathijs Deen.

In het titelverhaal reizen we terug naar het Macedonië van 43 voor Christus. Een klein fragment:

‘Brutus heeft honger.
Hij was Rome ontvlucht, naar Athene, om met geleerde gesprekken de stervende Caesar uit zijn geest te verjagen. Maar zodra het nieuws kwam dat Octavianus en Antonius met een leger onderweg waren, had hij geen syllogismen meer nodig, maar legers. Dus galoppeerde hij naar Macedonië, waar hij steun kocht van rondzwervende troepen. […]

Niets helpt, alleen eten. En hoe meer hij eet, hoe hongeriger hij wordt. Het begint rustig in zijn tent, maar al gauw loopt hij aangedragen schalen tegemoet, eet ze staande leeg, gebruikt beide handen. De avond valt. Hij eet maar door.

Nu en dan draaien zijn ogen weg en loopt hij de nacht in om over te geven. De krekels vallen stil en zijn gesteun draagt over het slapende legerkamp, tot aan de wachters op de belegerde muren. Hij staat gebogen, met zijn tengere handen op zijn knieen. Het is een heldere nacht. Hij braakt op zijn eigen schaduw.
Sluit hij zijn ogen, dan ziet hij Caesar weer. ‘Het zijn niet de weldoorvoede vleiers die ik vrees,’ hoort hij hem zeggen.’

Het hele verhaal lees je in Brutus heeft honger, waarin Mathijs Deen je daarnaast onder andere aan tafel zet bij Marcus Antonius in Alexandrië, bij keizer Augustus op Capri en bij dottore Cantarini in Padua. Maar ook dichter bij huis valt er genoeg te smullen. Een culinaire reis in de tijd, die de geschiedenis op een unieke manier tot leven brengt. Gauw opscheppen!

Brutus heeft honger
Mathijs Deen
ISBN 9789060058213
€ 16,50
uitgeverij Thomas Rap

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *