Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste tuinen van Italië

Het voorjaar is in zicht, tijd voor een bezoek aan de mooiste tuinen van Italië!

Giardino di Boboli – groen museum

Achter de stenen façade van het Palazzo Pitti in Florence strekt zich de Giardino di Boboli uit. Je vindt er heerlijk veel groen, maar er valt ook veel te zien. Zo is er een amfitheater, waar de De’ Medici hun gasten trakteerden op spectaculaire voorstellingen. In het midden staat een Egyptische obelisk, waarschijnlijk het oudste monument van de stad, met een enorme badkuip, afkomstig uit de Thermen van Caracalla in Rome.

De Neptunusvijver is een van de meest idyllische plekken in de tuin. Vergeet ook niet even door de Via del Biottolone te wandelen, die naar L’Isolotto (het kleine eiland) voert, waar Giambologna’s stenen Oceanus de wacht houdt.

Neem de tijd om alle hoeken en gaten van de Giardino di Boboli te verkennen. In een hoekje van de tuin, dicht bij het Palazzo Pitti, vind je bijvoorbeeld een dikbuikige man op een schildpad. Deze fontein, de Fontana del Bacchino (de Fontein van de Kleine Bacchus) zorgt gegarandeerd voor hilariteit, zeker als je er met kinderen langs wandelt.

Boboli-tuinen Boboli-Isolotto Giambologna-Oceanus-Giardino-Boboli-Florence

Een roosje, mijn roosje – Giardino delle Rose

Direct onder het Piazzale Michelangelo in Florence liggen prachtige tuinen, waaronder de Giardino delle Rose, de rozentuin, die in 1865 is aangelegd door Giuseppe Poggi, de architect die eveneens het Piazzale Michelangelo heeft ontworpen.

Je wandelt er heerlijk tussen verschillende soorten rozenstruiken, terwijl je geniet van een prachtig uitzicht op Firenze. In de maanden mei en juni is de tuin op zijn mooist, dan staan er meer dan duizend verschillende rozen in bloei (waaronder driehonderdvijftig antieke soorten).

In de rozentuin schitteren ook tien bronzen beelden van de Belgische Jean-Michel Folon, die in de jaren vijftig naar Toscane trok. De mooiste is misschien wel Partir – een koffer met een uitzicht dat je zo in zou willen pakken om mee naar huis te nemen. Uit dit werk blijkt eens te meer de grote liefde van de kunstenaar voor de stad.

rozentuin-Florence rozentuin-Florence-Folon

Bos van de lichtgevende bron – Fiesole

Net even buiten Florence, in de heuvels van Fiesole, wacht nog zo’n schitterende villa met tuinen, Villa Peyron, ook wel bekend als Bosco di Fonte Lucente.

Van begin april tot en met begin november kun je elk weekend door de tuin, het park, de bossen en de olijfgaarden wandelen, met hier en daar een schitterend uitzicht op Florence. Op andere dagen kun je ook terecht, maar dan moet je wel even van tevoren reserveren.

Villa-Peyron-Fiesole Villa-Peyron-Fiesole

Beeldentuin in de Chianti 

Het Chianti Sculpture Park is een initiatief van het echtpaar Giadrossi. Na vijf jaar hard aan hun droom te hebben gewerkt, openden zij in mei 2004 een mystiek bos met eiken, kastanjebomen en kunstwerken.

Langs een parcours van ruim een kilometer presenteren zevenentwintig kunstenaars van over de hele wereld hun creativiteit. Elke kunstenaar heeft een uniek werk gemaakt, speciaal voor de plek waar het nu te zien is.

De verbintenis tussen de kunstwerken en de bomen, de geluiden, de kleuren, het licht en elk ander element van het park is dan ook perfect. Kunst en natuur vormen een harmonieus geheel en versterken elkaars schoonheid.

Het park beschikt ook over een amfitheater, met coulissen van wit marmer uit Carrara en zwart graniet uit Zimbabwe, en tribunes van vulkanisch gesteente. In de zomermaanden (juni, juli en augustus) worden hier concerten gehouden en betovert het beeldenpark ook nog eens je oren.

15 - Marangoni, Rainbow Crash 218 - Ursula Reuter Christiansen, The Blue Bridge 314 - Litjens, Unfinished Building

Bizarre beeldentuin in het zuiden van Toscane

Daniel Spoerri heeft in het zuiden van Toscane, grofweg tussen Siena en Grosseto, een surrealistische beeldentuin gerealiseerd, de Giardino Daniel Spoerri. Op een oppervlakte van zo’n zestien hectare vind je ruim honderd kunstwerken, deels van Spoerri’s eigen hand, deels van andere kunstenaars.

De beelden zijn zeer divers en vaak bizar: een rijtje kale hoofden, een berg pantoffels, een troep ganzen, een enorme koffiekop, een dame die zichzelf aan haar handwerk vast borduurt… In combinatie met de prachtige omgeving een unieke beleving!

tuin-Daniel-Spoerri-Toscane tuin-Daniel-Spoerri-Toscane-1a tuin-Daniel-Spoerri-Toscane-2

Betoverende tarottuin in Capalbio

Het meest betoverende plekje in Toscane is misschien wel de Giardino dei Tarocchi, de Tarottuin, in de buurt van Capalbio. De tuin is een ontwerp van Niki de Saint Phalle. Niki de Saint Phalle werd bekend door haar wulpse vrouwenbeelden en haar vrolijk gekleurde fontein bij het Centre Pompidou in Parijs.

Inspiratie voor de Tarottuin deed ze op in Parc Guell in Barcelona, waar Gaudi een vrolijke fantasiewereld schepte, maar ook in het monsterlijke beeldenpark bij Bomarzo en in de keizerlijke tuinen in Tivoli.

Wie door de tuin wandelt, kan niet anders dan vrolijk worden. En dat is precies wat Niki de Saint Phalle voor ogen had: de bezoekers moesten blij worden van haar tuin. Het is zelfs een lokaal grapje in Capalbio: ‘Zie je iemand die blij kijkt? Die is zeker net naar de Tarottuin geweest!’

Laat je betoveren door de prachtige tuin en wandel hier al even mee, langs de magiër, de keizerin, de geliefden, de zegewagen, de kluizenaar, het rad van fortuin, de duivel, de dood, de gehangene, de zon en de maan…

tarot-tuin-Toscane-Niki-Saint-Phalle-Capalbio-14 tarot-tuin-Toscane-Niki-Saint-Phalle-Capalbio-12 tarot-tuin-Toscane-Niki-Saint-Phalle-Capalbio-7 tarot-tuin-Toscane-Niki-Saint-Phalle-Capalbio-1

Dromen aan het Comomeer

Wie eenmaal voet op de bodem van Tremezzo zet, wil er nooit meer weg. Dat wisten illustere voorgangers als Verdi, Stendhal en Greta Garbo ook al. Zij brachten hier heerlijke dagen door, genietend van het dorpje zelf en het uitzicht over het Comomeer.

De mooiste tuinen aan het meer zijn die van Villa Carlotta, die aan het eind van de zeventiende eeuw werden aangelegd in opdracht van de Clerici, een vooraanstaande familie uit Milaan. De villa dankt haar naam aan Charlotte van Pruisen, die hier in de tweede helft van de negentiende eeuw woonde.

Deze Charlotte, oftewel Carlotta, kreeg de villa als huwelijksgeschenk van haar moeder, prinses Marianne der Nederlanden. De botanische tuinen rondom de villa zijn in het voorjaar één grote kleurenpracht dankzij de bloeiende azalea’s en rododendrons.

Dankzij de groene vingers en passie voor tuinieren van Charlottes echtgenoot, George II van Saksen-Meiningen, werd de al schitterende tuin nóg mooier. Neem dan ook zeker de tijd om hier heerlijk rond te dwalen en laat je verleiden door bijzonder mooie hoekjes, verliefde zwanen in het groen en het uitzicht over het Comomeer.

Como-meer-Tremezzo-Villa-Carlotta (1) Como-meer-Tremezzo-Villa-Carlotta Villa-Carlotta-Como-meer-Tremezzo

Isola Bella – een mooi eiland in het Lago Maggiore

Isola Bella, in het Lago Maggiore, zou zijn vernoemd naar Isabella, de vrouw van Carlo III Borromeo. Een mooie woordspeling, want Isola Bella betekent letterlijk ‘Mooi Eiland’. En mooi is het, waarbij de hoogste punten worden gescoord door de schitterende tuin met terrassen.

Geniet van elk beeld, elk nieuw panorama dat de tuinen bieden. Bezoek het Teatro Massimo, met bijzondere beelden en obelisken, en sla ook de Giardino d’Amore (Tuin der Liefde) niet over. De tuin is altijd een juweeltje, maar in de lente, met bloeiende tulpen, rododendrons, azalea’s en andere kleurenpracht nog meer dan anders!

Isola-Bella-Lago-Maggiore (1a) Isola-Bella-Lago-Maggiore (1c) Isola-Bella-Lago-Maggiore (2) Isola-Bella-Lago-Maggiore (4)
De verleidelijke Villa Taranto

Zelfs de haastigste bezoeker kan niet anders dan een paar uur ongestoord en onbezorgd door de tuinen van Villa Taranto dwalen, zo mooi is het hier. Je wordt onmiddellijk betoverd, door de fontein met putti, de coniferenlaan, een doolhof vol dahlia’s, enorme waterlelies, de unieke terrastuinen en een zee aan lotusbloemen, vlak bij het Lago Maggiore.

tuinen-Villa-Taranto (1) tuinen-Villa-Taranto (2)

Tulpenzee in het Paco Sigurtà

Vlak bij het Gardameer strekt zich over een oppervlakte van maar liefst zeshonderdduizend vierkante meter een van de mooiste tuinen ter wereld uit: het Parco Giardino Sigurtà.

Je kunt er verdwalen in het labyrint dat in het park te vinden is, de geur van de duizenden rozen opsnuiven, in de schaduw van de vierhonderd jaar oude eik zitten en de ezels voeren. In het voorjaar zijn er in het park bovendien een miljoen (!) tulpen te bewonderen, in alle kleuren van de regenboog.

Parco-Giardino-Sigurta-Tulip-Mania-tulpen (6) Parco-Giardino-Sigurta-Tulip-Mania-tulpen (5) Parco-Giardino-Sigurta-Tulip-Mania-tulpen (3) Parco-Giardino-Sigurta-Tulip-Mania-tulpen (1)

Giardino Giusti – groene verrassing in Verona

De Giardino Giusti, de tuin die hoort bij het Palazzo Giusti, vormt een heerlijke plek om je even terug te trekken. Ook Mozart en Goethe lieten zich al betoveren door de geur van dennennaalden en de aanblik van verse citroenen.

Giardino-Giusti-Verona

Sissi’s kleurrijke kasteeltuinen in Merano

In Merano en omgeving treed je nog altijd in de voetsporen van Sissi. De Oostenrijkse keizerin nam op 16 oktober 1870 haar intrek in Castel Trauttmansdorff in Merano.

Samen met haar twee jaar oude dochtertje Marie Valerie en maar liefst honderdtwee bedienden nam ze haar intrek in het kasteel, om te kunnen genieten van de frisse – en helende – berglucht. Het schijnt dat er in die tijd zelfs een speciaal postkantoor werd opgericht in de stad, zodat de keizerin regelmatig een telegram naar Wenen kon laten sturen.

De eerste keer bleef Sissi zo’n acht maanden. Ze wandelde door de schitterende tuinen van het kasteel, die bijna honderdvijftig jaar later nog niets van hun pracht en praal verloren hebben. Je wandelt nog altijd langs tulpen, rozen, kruiden en tal van andere bloemen en planten. Klim ook even omhoog, naar het schitterende zonneterras met uniek uitzicht.

Castel-TrautmansdorffSissi-buste

Monsters in het heilig bos van Bomarzo

Het Sacro Bosco (‘Heilige Bos’) in Bomarzo is beter bekend als ‘Park van de Monsters’. Het park is in de late zestiende eeuw gecreëerd door Vicino Orsini, die zich na een aantal veldtochten terugtrok in het kasteel Bomarzo en zich voor het verwerken van zijn trauma’s uitleefde in de tuin.

Tijdens je wandeling door het park stuit je dan ook regelmatig op aparte en soms zelfs monsterlijke figuren, van reuzen en draken tot een enorme schildpad en een olifant. In dit artikel lees je er meer over.

Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (15) Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (9) Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (7)Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (16)

Grootse inspiratie bij Villa Lante

In het dorpje Bagnaia ligt Villa Lante, een villa uit de renaissance waarvan de aantrekkingskracht vooral wordt gevormd door de schitterende tuinen, met een mooie combinatie van beelden, water en groen.

Inspiratie voor de aanleg van de tuin werd opgedaan in de tuinen van het Vaticaan, voor de waterpartijen spiekte men bij Villa d’Este en Villa Hadriana in Tivoli en voor de eilandjes in de Giardino di Boboli in Florence. Deze grote voorbeelden hebben samen tot een groots geheel geleid, dat niet onderdoet voor alle inspiratiebronnen!

Villa-Lante (1) Villa-Lante (6) Villa-Lante (5)

Villa Borghese – het groene hart van Rome

Samen met de Pincio-tuinen vormt Villa Borghese het groene hart van Rome. Het is verreweg het beroemdste park van de stad, mede dankzij de centrale ligging, vlak bij de Spaanse Trappen en Piazza del Popolo. Je kunt er heerlijk zonnen, luieren, picknicken en wandelen, maar het park biedt ook volop activiteiten voor wie nog volop energie heeft.

Villa-Borghese-Rome (1)

Zo vind je in Villa Borghese een van de beroemdste musea van de stad, de Galleria Borghese, met topstukken van onder anderen Caravaggio en Bernini.

Ook de Etruskische collectie van Villa Giulia en de moderne kunst van GNAM (Galleria Nazionale d’Arte Moderna) zijn een bezoek waard. In het park kun je bovendien fietsen, skaten en skelteren (fietsen, skates en skelters zijn ter plekke te huur). Op het kleine meertje kun je romantisch een roeibootje huren voor een tochtje rondom de kleine Tempio di Esculapio.

Villa-Borghese-Rome (2) Villa-Borghese-Rome (3)

Romeinse rozentuin

Elk jaar op 21 april, de verjaardag van Rome, opent de rozentuin op de Aventijn de poorten. Onder het genot van een zoet rozenbriesje wandel je langs de meest schitterend gekleurde rozen, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken. De rozentuin ligt precies op de plek van het voormalige joodse kerkhof in Rome. Dit kun je nog steeds zien aan de vorm die de paden en de planten aannemen: ze vormen samen een menora, een zevenarmige kandelaar.

De Roseto Comunale is een van de meest romantische plekken van de stad. Tot half juni wandel je er tussen de verliefde Romeinse stelletjes en hoor je niets anders dan romantisch gefluisterde liefdesverklaringen en het ruisen van de rozenblaadjes.

rozentuin-Rome-Roseto-Comunale

Het grootste park van Rome

Je moet er een eindje voor het centrum uit, maar Villa Doria Pamphilj is een waar paradijs van honderdtachtig hectare groot. Een trotse Romein weet ons te vertellen dat dat maar liefst vijfenvijftig procent van Central Park in New York is.

Je vindt er (pijn)bomen, planten, bloemen en in het voorjaar kleurrijke en heerlijk geurende bloesem. In het water scharrelen zelfs schildpadjes. Wandel langs de schitterende Casino del Bel Respiro (what’s in a name) met de ‘geheime’ Engelse tuinen, geniet van de vrolijk zingende vogels, de bijzondere waterpartijen en de Cupidofontein.

Villa-Pamphilj-Rome

Keizerlijke tuinen in Tivoli

De nabijheid van de Romeinse keizers voel je, meer nog dan in Rome, in Tivoli. Het stadje ligt tegen de groene heuvels aangeplakt en het enige geluid dat je er hoort is dat van ruisende bomen en spetterende watervallen. Hier lieten de Romeinse keizers hun buitenverblijven bouwen – mét mooie tuinen.

Kardinaal Ippolito d’Este, de zoon van Lucrezia Borgia, liet de mooiste tuinen aanleggen, bij zijn Villa d’Este. Hij gaf de Napolitaanse architect Ligorio in 1560 de opdracht een ongekend grote villa te bouwen. Ligorio moest daarvoor onder andere de rivier Aniene een stukje omleiden, zodat deze de villa van water kon voorzien.

Bij de villa moest namelijk ook een schitterend tuinencomplex komen, met tal van waterpartijen en fonteinen. Nog steeds is dit een van de hoogtepunten van een bezoek aan Villa d’Este. Vooral de Fontana dell’Organo, de orgelfontein, en de Fontana della Civetta, de uilenfontein, doen bezoekers stilvallen. Sprookjesachtig mooi!

Fontana-Ovato-Villa-Este-Tivoli Le-Cento-Fontane-Villa-Este-Tivoli (1) Fontana-della-Rometta-Villa-Este-Tivoli-1 Fontana-della-Rometta-Villa-Este-Tivoli-4

Spooktuin bij Ninfa

Het spookstadje Ninfa is zo goed als verdwenen tussen het groen van de botanische tuin die op de plek van Ninfa is aangelegd.

Ooit was het een welvarend stadje langs de Via Appia, maar nadat malaria ook hier huis hield, in de zestiende eeuw, daalde het bevolkingsaantal schrikbarend. De overlevenden trokken weg, waarbij ze ruim baan gaven aan de natuur. In dit artikel lees je meer over de tuin die er later werd aangelegd.

tuinen-Ninfa (1) tuinen-Ninfa (2) tuinen-Ninfa (3)

Drie kilometer tuin in Caserta

Karel III, koning van Napels, besloot in 1750 om een nieuw koninklijk paleis te laten bouwen. Hij wilde iets dat grootser en mooier was dan het Paleis van Versailles en het Koninklijk Paleis in Madrid.

Bij het paleis, dat hij liet bouwen bij Caserta, hoort ook een enorme tuin, met een lengte van maar liefst drie kilometer, met schitterende waterpartijen en een heuse waterval, vernoemd naar Diana, de godin van de jacht.

Caserta-tuinen (3)Caserta-tuinen (1) Caserta-tuinen (2)

Nog meer mooie tuinen in Italië

De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan honderd tuinen en ruim zeshonderd pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel Giardinissimo 

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Zo ongelooflijk prachtig! Ik krijg altijd warme gevoelens als ik terugdenk aan mijn vakantie in Umbrië drie jaar geleden. Inspiratie te over, en nu ik zelf een klassieke fontein in mijn tuin heb laten aanleggen kan ik tijdens deze lekkere nazomerdagen vaker terugdromen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *