Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa Lante in Bagnaia – Tivoli, Bomarzo en Boboli in één tuin

Naast de beroemde tuinen van de villa’s in Tivoli, de pioenrozen in Viterbo en de monsters in Bomarzo is er in Lazio nóg een bijzondere tuin te vinden, die echter veel minder bekend is: Villa Lante.

Villa-Lante (1)Villa-Lante (1a)

De tuin werd ontworpen voor kardinaal Gambara, die in plaats van binnen te bidden en te werken liever buiten was. Hij hield van het blauw van de hemel, het groen van struiken en planten, van een briesje dat op een zonnige dag verkoeling bracht en van uitgebreid dineren in de open lucht.

Het was Jacopo Barozzi da Vignola die de taak kreeg om de wensen van Gambara in te willigen en een bijzondere tuin te ontwerpen. Vignola startte in 1511 met het project, dat pas in 1566 helemaal voltooid zou worden.

Villa-Lante (2) Villa-Lante (6)

Vignola gebruikte veel elementen uit andere beroemde tuinen, die hij in de tuinen van Villa Lante net even anders neerzette. Zo herken je elementen van Villa d’Este en Villa Adriana in Tivoli, van het Sacro Bosco in Bomarzo en van de Giardino di Boboli in Florence. De symmetrie en de geometrische patronen zouden geïnspireerd zijn door het Belvedere binnen de muren van het Vaticaan. Een klein staaltje plagiaat, al maakte Vignola er uiteindelijk wel een eigen geheel van.

Dat deed hij natuurlijk niet allemaal zelf. Vooral met de fonteinen en andere waterpartijen kon hij slecht uit de voeten. Volgens de documenten die bewaard zijn gebleven, riep Vignola daarvoor de hulp in van architect en waterdeskundige Tommaso Ghinucci, uit Siena.

Villa-Lante (5)Villa-Lante (3) Villa-Lante (3a) Villa-Lante (4)

Deze Ghinucci zorgde voor spectaculaire wateronderdelen in de tuin, met naast fonteinen (die soms zelfs over verschillende terrassen lopen) ook een soort tafelfontein, die volgens de verhalen door de kardinalen gebruikt werd om de wijn in te koelen tijdens een zomers diner én om tegelijkertijd ook de voeten te kunnen koelen als de zomeravond nog warm en zwoel was…

Villa-Lante (8)

Gambara zou er vaak gebruik van hebben gemaakt en met een beetje fantasie zie je hem nog zitten, met zijn voeten in het water en een gelukzalige glimlach op zijn gezicht, aangezien Vignola zijn droom werkelijkheid had laten worden.

Villa-Lante (7)

Praktische informatie
Villa Lante ligt in Bagnaia, niet ver van Viterbo. Vanaf het station van Viterbo brengt een van de Cotral-bussen je in circa vijf minuten naar Bagnaia. Klik hier voor de details.

De tuinen zijn in principe elke dag te bezoeken, behalve op maandag. De deuren openen om 8.30 uur, de sluitingstijd is afhankelijk van het seizoen. Vanaf half april tot half september kun je tot 19.30 terecht. Klik hier voor alle details.

Nog meer mooie tuinen in Italië
De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan 100 tuinen en ruim 600 pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel Giardinissimo voor € 6,95 

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *