Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia – een pauselijk palazzo vol schatten van de Etrusken

Galleria Borghese, de Vaticaanse Musea, de Capitolijnse Musea… Rome telt verschillende musea waar je een hele dag rond kunt dwalen. Erwin bezocht dit keer een van de wat minder bekende musea, het Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia, in het park Villa Borghese, op een steenworp afstand van het Piazza del Popolo.

Erwin: ‘Villa Giulia ligt aan de rand van het park Villa Borghese. Het werd gebouwd in de zestiende eeuw, als zomerverblijf voor paus Julius III. Het ontwerp is van de hand van Giacomo Barozzi da Vignola.

Ten tijde van de bouw stond de villa aan de rand van de stad. De perfecte plek voor de paus om tot rust te komen en te ontsnappen aan de hectiek van Rome. Sinds 1889 is de villa in gebruik als museum. En hoewel weinig mensen het kennen, is dit het belangrijkste Etruskische museum van Italië.

Als ik aankom bij de villa is het direct duidelijk dat het grote publiek dit museum nog niet heeft gevonden. Waar het in het centrum een drukte van belang is, ben ik hier nagenoeg helemaal alleen.

Via de hoofdingang van de statige voorgevel kom ik bij de kassa van het museum. Het is er stil en de baliemedewerker schrikt op als ik bij de kassa verschijn. Nadat ik heb betaald, krijg ik een handige plattegrond waarop de hoogtepunten van het museum goed zijn aangegeven.

Via de overdekte galerij met de indrukwekkende fresco’s van Pietro Venale loop ik richting de eerste museumzaal. De vele vitrines maken direct een verbluffende indruk. Ze zijn per opgraving ingedeeld, van de noordelijke Etruskische dorpen rond Florence tot de meest zuidelijke dorpen net boven Rome.

Vrijwel direct valt mijn oog op het pronkstuk van het museum: de Sarcofago degli Sposi, de sarcofaag van de echtgenoten. Deze sarcofaag werd gemaakt rond 510 voor Christus, van terracotta. Hij wordt gezien als een van de mooiste en belangrijkste vondsten uit de Etruskische periode.

De sarcofaag is nog bijna helemaal intact. Dit museumstuk is extra speciaal omdat er op voorwerpen en kunststukken uit de oudheid bijna nooit genegenheid werd getoond tussen echtparen.

Buiten deze spectaculaire sarcofaag zijn er nog een aantal zeer mooie sarcofagen te zien, bijna allemaal van terracotta. Nagenoeg alle vondsten van de Etrusken komen uit de door hen aangelegde necropoli, dodensteden.

Het gaat vooral om aardewerk, sieraden en wapentuig die met de overledene mee in het graf gingen. Doordat deze graven goed bewaard zijn gebleven, krijgen we nu een goed beeld van dit zeer intelligente volk. Zo staan de Etrusken bekend om hun zeer verfijnde sieraden van goud, maar ook het brons wisten ze perfect te bewerken tot spiegels, pannen, wapentuig, helmen en zelfs strijdwagens.

Het museum lijkt van buiten niet al te groot, maar binnen is het des te verrassender in omvang. Gang na gang staat vol met vitrines met de meeste mooie vondsten.

Aan het einde van het museum wacht echter nog een ander hoogtepunt: een terracotta standbeeld van Apollo van Veii. Dit enorme beeld uit de zesde eeuw voor Christus is rijk gedecoreerd en een waar meesterwerk. Het is een van de beroemdste Etruskische kunstvoorwerpen ter wereld.

Nog onder de indruk van deze enorme collectie stap ik aan de andere kant van de villa naar buiten, om de tuin van Villa Giulia te verkennen. Een blikvanger in de tuin is de replica van een Etruskische tempel.

Vanaf de tempel loop ik terug naar de overdekte galerij van de villa, vanwaar je een mooi overzicht hebt op het eerste deel van de tuin. Dit deel tussen de villa en de loggia met nymphaeum bestaat uit gazons met paden die allemaal naar de loggia lopen.

De tuin, loggia en het nymphaeum zijn ontworpen door Bartolomeo Ammannati, onder toeziend oog van Giorgio Vasari. Eenmaal bij de loggia vallen direct een paar mozaïeken op die afkomstig zijn uit opgravingen langs de Via Aurelia.

Als ik naar de balustrade loop zie ik in de diepte het nymphaeum met in het terras een groot mozaïek van een Triton. Op deze plek hield de paus feesten en buffetten, die soms wel een hele dag konden duren. Het was een van zijn favoriete plekken, omdat hij hier in de zomermaanden kon ontsnappen aan de hitte van de zon.

Centraal staat de Fontana dell’Acqua Vergine, die wordt gevoed door de Acqua Vergine (hetzelfde aquaduct die de Trevifontein van water voorziet).

Achter het nymphaeum ligt het laatste stuk tuin, de zogenaamde derde binnenplaats. De tuin is in Italiaanse stijl ingericht, met borders afgezet met buxushaagjes en een kleine fontein in het midden. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de centrale as die door de gehele tuin loopt, terug naar de villa.

De tuin en het nymphaeum bieden ook nu nog een oase van rust in de hectiek van Rome. Een ideale plek om tot rust te komen, te ontspannen en te genieten van de vele kunstschatten die de villa herbergt.’

Praktische informatie
Het Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia ligt aan het Piazzale di Villa Giulia 9. Je kunt erheen wandelen (in een klein kwartier loop je van het Piazza del Popolo naar het museum) maar je kunt er ook komen met de tram. Lijn 2 en 19 stoppen bij de halte Museo Etrusco di Villa Giulia, voor de deur van de villa.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.00 tot 20.00 uur. De kassa sluit om 19.00 uur. Op maandag is het museum gesloten. De entree bedraagt € 8,- per persoon.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

2 reacties

  1. Ciao Erwin,

    Mijn bewondering voor de begaafde Etrusken is door U met
    beeldschoon gekaderde beelden in nog hogere sferen gevat
    Dank voor Uw oprechte overdracht,adembenemend ………

    Een Hartelijke Groet,

    Irene Malvina

  2. Hallo Erwin,

    Dank je wel voor de samenvatting van Villa Giulia, wat een prachtige, duidelijke foto`s en zoveel historische info erbij. Hierdoor ben ik enthousiast om er zelf in juni naar toe te gaan.
    Bovendien lees ik veel van jullie reisverslagen met vèèl plezier.

    Dank jullie wel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *