Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

In de voetsporen van Sissi in Zuid-Tirol

Tijdens onze reis door Zuid-Tirol treden we in de voetsporen van de Oostenrijkse keizerin Sissi, die op 16 oktober 1870 haar intrek nam in Castel Trauttmansdorff in Merano. Samen met haar twee jaar oude dochtertje Marie Valerie en maar liefst honderdtwee bedienden woonde ze in het kasteel, om te kunnen genieten van de frisse – en helende – berglucht. Het schijnt dat er in die tijd zelfs een speciaal postkantoor werd opgericht in de stad, zodat de keizerin regelmatig een telegram naar Wenen kon laten sturen.

De eerste keer bleef Sissi zo’n acht maanden. Ze wandelde door de schitterende tuinen van het kasteel, die bijna honderdvijftig jaar later nog niets van hun pracht en praal verloren hebben. Wij wandelen er langs tulpen, rozen, kruiden en tal van andere bloemen en planten en klommen omhoog, naar het schitterende zonneterras met uniek uitzicht.

Castel-Trautmansdorff Sissi-buste

Breakfast at Sissi’s
Ook genieten we van een zondagse brunch op het Sissi Terras. Echt een aanrader, niet alleen vanwege al het lekkers dat je wordt voorgeschoteld (van apfelstrudel tot zomerkoninkjes, van verse cappuccino tot roerei met zalm) maar ook vanwege het unieke uitzicht. Wie het uitzicht vanaf het terras echter nog niet hoog genoeg vindt, kan nog hoger wandelen, naar een uniek uitzichtpunt dat een nog weidsere blik op de omgeving biedt.

Sissi-ontbijt

Sissi zelf zit even verderop, vereeuwigd in brons, te lezen:

Sissi-beeld

In 1889 bezocht Sissi voor de tweede maal het kasteel in Merano. In zeer verdrietige toestand, omdat haar zoon Rudolf een half jaar eerder was overleden. Hier hoopte ze het geluk en de herinnering daaraan terug te vinden, maar daar was door de diepe rouw nog geen sprake van. Hoe mooi het kasteel en de tuinen ook waren, het was nog te vroeg voor de keizerin om er van te kunnen genieten.

Sentiero di Sissi
Van het kasteel loopt er een speciale Sissi-route naar Merano, die je onder andere langs Castel Pienzenau, Castel Rubein, Castel Rottenstein, Hotel Bavaria en het park gewijd aan koningin Elisabeth leidt. De route is in pdf-vorm te downloaden via deze link. Het eindpunt is de Kurpromenade in Merano, met het schitterende Kurhaus. Het is hier heerlijk badderen, maar daarover later een keer meer!

sentiero-sissi

Tip: magische muziek tussen de waterlelies
In de prachtige tuinen van kasteel Trauttmansdorff, waar onze tocht in de voetsporen van Sissi begon, wordt elke zomer een reeks concerten gehouden. Alleen al de omgeving is betoverend – de tuinen zijn ’s avonds zo mogelijk nog mooier dan overdag. De concerten vinden namelijk plaats op een podium dat op de vijver vol waterlelies drijft.

Net als de planten in de tuin komt ook de muziek van over de hele wereld. Van juni tot en met augustus worden de tuinen dankzij deze veelzijdige nog een beetje magischer dan ze al zijn.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *