Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa d’Este in Tivoli – een tuin vol fonteinen

De nabijheid van de Romeinse keizers voel je, meer nog dan in Rome, in Tivoli. Hier lieten de Romeinse keizers hun buitenverblijven bouwen met adembenemende tuinen, die je nog altijd kunt bezoeken: Villa Adriana, Villa d’Este en Villa Gregoriana. In deze blog bewonderen we de tuinen van Villa d’Este.

Villa-Este-TivoliVilla-Este-Tivoli (3)

De villa van kardinaal D’Este

Kardinaal Ippolito d’Este kreeg in plaats van een plek op de pauselijke troon een stukje grond in Tivoli. Een schrale troost, maar D’Este ging niet bij de pakken neer zitten. Hij stortte zich op de bouw van een prachtige villa met nog prachtiger tuinen: Villa d’Este.

D’Este gaf de Napolitaanse architect Ligorio in 1560 de opdracht aan de slag te gaan op zijn cadeau gekregen grond. Ligorio moest daarvoor al zijn kennis over water uit de kast halen. Om de plannen van D’Este te kunnen realiseren, moest namelijk de rivier Aniene een stukje omgeleid worden. Zo kon de rivier de villa én de tuinen van water voorzien.

Fontana-Ovato-Villa-Este-Tivoli

Tuin vol fonteinen

Bij de villa moest namelijk een tuin vol waterpartijen en fonteinen komen. Nog steeds vormt de tuin het hoogtepunt van een bezoek aan de Villa d’Este. Je waant je bijna in het paradijs, vol groen, water en kunstige beelden.

Le Cento Fontane (De Honderd Fonteinen) laat ons steeds opnieuw onze camera pakken. De honderd fonteinen, gekroond met adelaars, vormen samen een lange laan.

Le-Cento-Fontane-Villa-Este-Tivoli (1) Le-Cento-Fontane-Villa-Este-Tivoli (1a) Le-Cento-Fontane-Villa-Este-Tivoli (2)

Een van de meest fotogenieke plekken van Villa d’Este, al weten we ook van geen ophouden bij de Fontana della Rometta (Fontein van het Kleine Rome), met een eigen Barcaccia (met obelisk) en wolvin.

Fontana-della-Rometta-Villa-Este-Tivoli-1 Fontana-della-Rometta-Villa-Este-Tivoli-2 Fontana-della-Rometta-Villa-Este-Tivoli-3 Fontana-della-Rometta-Villa-Este-Tivoli-4

Spectaculair is het waterballet van de Fontana dell’Organo, de orgelfontein, die elke bezoeker weet te betoveren! Het waterspel is elke twee uur te horen, met een eerste ‘optreden’ om 10.30 uur.

Fontana-Organo-Villa-Este-Tivoli-1 Fontana-Organo-Villa-Este-Tivoli-2 Fontana-Organo-Villa-Este-Tivoli-3

Openingstijden Villa d’Este in Tivoli

Villa d’Este is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 8.30 uur tot een uur voor zonsondergang. De kassa sluit een uur eerder. De precieze tijden vind je via deze link.

Je kunt je kaartje ter plekke kopen, maar tijdens het voorjaar en de zomer, als ook veel Romeinen zelf op pad gaan, raden we aan voorafgaand aan je bezoek een kaartje te reserveren via deze link.

Fontana-Diana-Villa-Este-Tivoli Villa-Este-Tivoli (2)

Vanuit Rome naar Tivoli

Tivoli is het makkelijkst bereikbaar per auto (Autostrada A24, afslag Tivoli). Maar let wel: parkeerplaatsen zijn er in Tivoli niet in overvloed. Vanuit Rome kun je ook de trein of de bus nemen. Vanaf Roma Tiburtina (vanaf Termini makkelijk te bereiken met onder andere metro B) reis je in circa vijfendertig minuten naar Tivoli.

Vanaf het station kun je eventueel nog bus linea CAT numero 4 nemen, die op circa driehonderd meter van Villa Adriana stopt. De Cotral-bussen van Rome naar Tivoli vertrekken vanaf metrostation Ponte Mammolo (linea B).

Nog meer mooie tuinen in Italië

De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan honderd tuinen en ruim zeshonderd pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel de Special Giardinissimo 

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Marga Beekmans

  Zo mooi daar onze camera heeft daar ‘overuren’ gemaakt!
  Wij logeerden daar via Wimdu.nl in Tivoli, in een schattig appartementje met minituintje compleet met sinaasappelbomen.
  Tivoli is sowieso een heerlijk stadje als je van het echte Italiaanse leven wilt genieten!
  En van daaruit zit je met de trein zo in Rome!

  Zonnige groetjes van,
  Marga Beekmans

 2. Villa Est zijn de fonteinen niet in werking wij waren hier begin maart 2024 te weinig water aan de kassa krijg je hierdoor korting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *