Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Het parcours van de Mille Miglia 2022 – een schitterende route van duizend mijlen door Italië

De veertigste editie van de Mille Miglia vindt plaats van woensdag 15 tot en met zaterdag 18 juni 2022. Ciao tutti’s Erwin zal aanwezig zijn bij de start in Brescia. Via Instagram laat hij je live meegenieten. In deze blog blikken we alvast vooruit op de route van de Mille Miglia.

Vorig jaar reden de deelnemers de duizend mijl voor het eerst in omgekeerde richting (zie deze blog voor die route), maar dit jaar maken de oldtimers vanuit Brescia gewoon weer een rondje met de klok mee.

15 juni 2022 – Mille Miglia etappe 1
van Brescia naar Cervia en Milano Marittima

De start van de Mille Miglia is als vanouds in Brescia, net als de finish. Brescia bruist tijdens deze dagen nog meer dan anders, dankzij de ronkende motoren van de oldtimers voor en na duizend schitterende mijlen op de kilometerteller.

Brescia is in 2023 samen met Bergamo Culturele Hoofdstad van Italië, maar ook nu kun je er al heerlijk cultuur snuiven. Je bewondert er bijvoorbeeld het standbeeld van la Bella Italia, ziet twee zotten de uren slaan, neemt een kijkje in een kerk die wel wat weg heeft van een trullo en ziet overal de enorme koepel van de Duomo Nuovo opduiken.

Met onze City Walk in Brescia ontdek je alle bijzondere bezienswaardigheden en fijne culinaire adresjes, waar je neer kunt strijken voor een Pirlo, de lokale aperitivo op basis van Campari, witte wijn en bruiswater.

Vanuit Brescia zetten de oldtimers koers naar het Gardameer, waar ze Salò, Desenzano del Garda en Sirmione aandoen. In Desenzano del Garda mag je zeker het kleine haventje, de Porto Vecchio, niet overslaan. Deze ‘oude haven’ werd gebouwd in de tijd dat Venetië het voor het zeggen had in dit gebied.

Veel van de panden rond de haven hebben duidelijk Venetiaanse trekjes. Het is dan ook overduidelijk het meest fotogenieke plekje van Desenzano del Garda. Het haventje is echt het middelpunt van dit gezellige stadje, omringd door restaurants en barretjes.

In deze blog ontdek je meer mooie plekjes in Desenzano del Garda, zoals de Villa Romana met Romeinse mozaïeken, plus een heerlijk adresje in Salò. Meer over Sirmione lees je in dit artikel.

Vanuit Sirmione tuffen de oldtimers naar het Parco Giardino Sigurtà. Een unieke setting om naar de auto’s te kijken!

De volgende bestemming is Mantova (of Mantua). Samen met het iets verderop gelegen Sabbioneta staat Mantova op de Werelderfgoedlijst van Unesco, vanwege de grote architectonische waarde én vanwege de prominente rol die Mantova speelde in de verspreiding van de renaissancecultuur.

Bij het binnenrijden van de stad heb je al meteen vanaf de Ponte di San Giorgio een prachtig zicht op de skyline, een magisch profiel van de monumenten die de stad rijk is. Mantova was eeuwenlang het thuis van de familie Gonzaga, die het in Mantova en omstreken voor het zeggen had.

De Gonzaga’s verfraaiden de stad met kunstwerken en monumenten. Dankzij hen werd Mantova een van de belangrijkste steden in Noord-Italië – en veel van deze rijke erfenis is nog altijd te bewonderen in het historisch centrum van de stad. In onze City Walk in Mantova nemen we je mee naar al die mooie plekken.

Een leuke tip voor autoliefhebbers is het museum dat is gewijd aan Tazio Nuvolari, die ook wel ‘de vliegende Mantovaan’ werd genoemd. Deze autocoureur was een van de beste coureurs aller tijden. Ferdinand Porsche omschreef hem als ‘de grootste coureur van het verleden, het heden en de toekomst’.

Voor de lunch raden wij je van harte Corte Bondeno bij Sabbioneta aan, maar de Mille Miglia-coureurs rijden door naar Ferrara, dat bekend staat als fietsstad. In deze blog lees je daar meer over, terwijl je via deze link het Ferrara van de schrijver Giorgio Bassani ontdekt.

Het laatste stuk van de eerste etappe van de Mille Miglia voert naar Cervia en Milano Marittima, aan de kust van Emilia-Romagna.

Ooit lag Cervia te midden van de zoutpannen. Nog altijd is de zoutwinning een belangrijke inkomstenbron voor dit stukje van de Adriatische kust. Je kunt er nog altijd het Museo del Sale bezoeken, waar je alles over de zoute rijkdom van Cervia leert.

foto’s: Michele Vacchiano

Ontspannen kan op het strand van Milano Marittima, waar een Bandiera Blu wappert, zodat je de volgende ochtend fris en fruitig aan de start van de tweede etappe staat.

16 juni 2022 – Mille Miglia etappe 2
van Milano Marittima naar Rome

De tweede etappe voert dwars door Italië, van de ene kust naar de andere, van Milano Marittima aan de oostkust naar Rome aan de westkust.

De eerste pleisterplaats is Forlì, waarna de oldtimers via Gambettola de klim naar San Marino maken, een stukje buitenland midden in de regio Emilia-Romagna.

Slenter door de straatjes van San Marino Città, bewonder de wisseling van de wacht bij het Palazzo Pubblico, klim naar de torens op de Monte Titano en haal (tegen een kleine vergoeding) een stempel voor in je paspoort.

Dan volgen twee prachtige pareltjes: Urbino, in de regio Le Marche, en Gubbio, net over de grens in Umbrië. De deelnemers aan de Mille Miglia hebben geen tijd om beide plaatsen te bewonderen, maar zowel in Urbino als in Gubbio kun je met gemak een hele dag ronddwalen en heerlijk lunchen.

Urbino
Gubbio

De oldtimers racen door naar Passignano sul Trasimeno, waar je een bezoek kunt brengen aan de Madonna dell’Oliveto. De kerk dankt haar naam aan een stuk muur, beschilderd met de Madonna, dat in 1521 werd uitgehakt om het te redden van hoog water. Het werd opgehangen aan de takken van een van de bomen in de olijfgaard.

Via het Autodromo dell’Umbria gaan de auto’s naar Norcia, dat bekend staat om de salami, worsten en andere stukken vlees van met name varkens en wilde zwijnen. In de verschillende norcineria’s (zoals de slagerijen hier heten) heten de opgezette zwijnen je welkom in een walhalla vol hammen, worsten en salami’s.

Er is meer dan genoeg om ter plekke van te genieten en mee te nemen in je koffer, voor een lekkere herinnering aan de vakantie. Onze favoriet? De norcineria van de fratelli Ansuini, een echt Luilekkerland!

Nu de Mille Miglia wat later in het jaar plaatsvindt (normaal staat de race in mei op de agenda) kun je ook al genieten van de kleurenpracht van de Piano Grande, even buiten Norcia.

De laatste bestemming op Umbrische bodem is Terni, in het diepe zuiden van Umbrië, bijna tegen de grens met Lazio aan. Terni is de stad van de liefde. Volgens de overlevering ligt hier namelijk de oorsprong van Valentijnsdag.

Hier leefde Valentino, een jonge Romeinse bisschop die, ondanks het feit dat hij dagenlang werd gemarteld, weigerde om zijn geloof op te geven. De bisschop stierf op 14 februari 269.

Op de dag voor zijn executie zou hij een afscheidsbriefje hebben geschreven voor de dochter van een medegevangene op wie hij verliefd was geworden. Hij ondertekende het briefje met de woorden del tuo Valentino, ‘van jouw Valentijn’.

Hier zou onze traditie om Valentijnskaarten te ondertekenen met ‘je Valentijn’ op zijn gebaseerd. Na zijn dood werden de overblijfselen van Valentino teruggebracht naar Terni, waar ze werden begraven op een begraafplaats even buiten de stadsmuren. Later werd op deze plek een basiliek gebouwd, de San Valentino.

Vlak bij Terni ligt de grootste waterval van Italië, de Cascate della Marmore. Het is geen natuurlijke maar een kunstmatige waterval, die werd aangelegd door de Romeinen. Ga hier zeker even heen als je geen finishtijd hebt zoals de officiële deelnemers aan de Mille Miglia.

Die spoeden zich meteen naar Rieti, het geografisch middelpunt van Italië, waarna de finish wacht op de beroemde Via Veneto in Rome.

17 juni 2022 – Mille Miglia etappe 3
van Rome naar Parma

De derde etappe is de langste van de hele Mille Miglia. De deelnemers rijden van Rome naar Parma, via onder meer Siena en de Toscaanse kust.

Vanuit Rome rijden ze noordwaarts, naar Ronciglione, een klein dorpje aan de Via Francigena. Van daaruit volgen de deelnemers de borden naar Marta, een klein maar kleurrijk plaatsje aan het Lago di Bolsena.

De route voert dwars door het zuiden van Toscane, richting Siena, waar de oldtimers traditiegetrouw een rondje om het Piazza del Campo maken.

Via Poggibonsi zetten de oldtimers koers naar San Miniato, de truffelhoofdstad van Toscane. De truffels die hier gevonden worden zijn zo smaakvol, dat ze samen met de truffels van Alba (in Piemonte) tot de beste van heel Italië worden gerekend.

Wil je zelf wel eens truffels zoeken? Dat kan! Je kunt op pad met Massimo Cucchiara, een tartufaio in hart en nieren. Massimo leerde de kunst van het truffels zoeken van zijn opa Lino.

Samen met truffelhond Stella neemt hij je mee naar de bossen rondom San Miniato, op zoek naar dit Toscaanse goud. Met de truffeloogst bereidt Massimo’s zus Letizia een smakelijke lunch met heerlijke gerechtjes met truffel (in deze blog lees je alle details).

Stop je hier wel graag voor de lunch, maar heb je geen tijd om truffels te zoeken, schuif dan aan bij Macelleria Falaschi, een slagerij met vitrines vol lekkers met daarachter Retrobottega, een restaurant waar je direct kunt proeven van alle hammen, worsten en andere lekkernijen.

Vanaf het terras heb je schitterend uitzicht over het Toscaanse landschap, hetgeen alle schalen met vleeswaren en pasta’s nog verrukkelijker doet smaken…

De volgende bestemming tijdens deze lange etappe is Pontedera, dat bekend is vanwege het Museo Piaggio, het Vespa-museum. Dit gratis toegankelijke museum ligt naast de huidige Piaggio-fabriek en biedt een overzicht van de allermooiste en beroemdste Vespa’s in de geschiedenis van dit Italiaanse merk.

Naast ruim tweehonderdvijftig Vespa’s vind je er ook een ruime collectie van de vrolijke en superhandige Apes en Gilera-motoren.

Via het middeleeuwse Cascina gaat het dan verder naar Viareggio. Waar San Miniato de truffelhoofdstad is, is Viareggio de hoofdstad van het carnaval. Elk jaar vindt er een kleurrijke carnavalsoptocht plaats, waar we je in deze blog van mee laten genieten.

Viareggio is ook een van de bekendste badplaatsen aan de Toscaanse kust. Het is ook de grootste badplaats van Toscane. Het verhaal gaat dat het ontstaan van stabilimenti balneari, strandtenten, in heel Italië te danken is aan Viareggio.

In 1823 koos Paolina, de jongere zus van Napoleon, Viareggio uit als plek waar ze wilde wonen. Ze liet er een monumentale villa bouwen, een voorbeeld dat gretig gevolgd werd door andere vooraanstaande personen in die tijd.

Om bij mooi weer ook een beetje luxe pootje te kunnen baden en te genieten van strand en zee, ontstonden al gauw de eerste strandtenten, die voornamelijk werden bezocht door de bewoners van de grote villa’s. Nog altijd vind je langs het strand een keur aan strandtenten waar je ’s zomers een bedje en parasol kunt huren om de hele dag te genieten van zon, zand en zee.

Na Viareggio gaat het landinwaarts, naar Sarzana, een heerlijke stad vlak bij de grens tussen Toscane en Ligurië. In dit artikel delen we alle moois en lekkers dat je hier niet mag missen.

Via de Passo della Cisa rijden de deelnemers dan naar de finish in Parma, waarna ze hopelijk mogen aanschuiven voor een heerlijk diner met lokale specialiteiten.

Parma vormt dit najaar ook het decor van onze lezersreizen (waarvoor we in november nog een paar plekjes beschikbaar hebben).

Het is een heerlijke stad, met veel culturele en culinaire hoogtepunten die je niet mag missen. In deze blog over Parma lees je een aantal van onze tips en met deze City Walk ontdek je nog veel meer moois en lekkers in Parma.

18 juni 2022 – Mille Miglia etappe 4
van Parma naar Brescia

De laatste etappe van de Mille Miglia voert van Parma naar het Autodromo Riccardo Paletti in Varano de’ Melegari. Na dit racecircuit wacht Salsomaggiore Terme, dat in de oudheid de bijnaam ‘citadel van zout’ had.

Het water in deze omgeving is rijk aan zwavel en calcium, lithium, magnesium en ijzer en staat vooral bekend om zijn weldadige werking voor onder meer reuma- en longpatiënten.

Lorenzo Berzieri was de arts die in 1839 de buitengewone therapeutische eigenschappen van dit water ontdekte. Al snel werd Salsomaggiore een van de meest prestigieuze kuuroorden van Europa, zoals blijkt uit de vele beroemdheden die het kuuroord bezochten: schrijvers als Gabriele d’Annunzio en Ungaretti en musici als Verdi en Puccini. Ook Sophia Loren kwam er regelmatig kuren.

Via Stradella (met een bijzondere toren) gaan de deelnemers naar Pavia, een minder bekende maar zeer sfeervolle stad in Lombardije. Bezoek als je hier niet doorheen hoeft te snellen zeker ook het Certosa di Pavia, een van de mooiste kloosters van Italië.

Het einde van de duizend mijlen is nu bijna in zicht. Nog een rondje over het circuit van Monza en dan spoeden de oldtimers zich naar Bergamo. Zoals we aan het begin van dit artikel al schreven is, Bergamo samen met Brescia de Culturele Hoofdstad in 2023.

De Mille Miglia-deelnemers brengen, vooruitlopend op deze feestelijke dubbelviering, alvast een symbolische groet aan de stad, voor ze via Chiari en Travagliato naar de finish in Brescia rijden, waar ze warm worden onthaald.

Extra tip: het museum van de Mille Miglia

Even buiten Brescia kun je in de geschiedenis van de Mille Miglia duiken, in het enige museum over de Mille Miglia: het Museo Mille Miglia.

Het museum is sinds 1997 gevestigd in het voormalige klooster van Sant’Eufemia della Fonte, dat al in 1008 werd gebouwd in opdracht van bisschop Landolfo van Brescia. Een historische locatie voor een museum met in de hoofdrol een historische race – mooier kan bijna niet!

Rijd de Mille Miglia in je eigen tempo

Je kunt je eigen Mille Miglia natuurlijk in eigen tempo afleggen, zonder de haast waarmee de deelnemers aan de race dat doen.

Hoewel de Mille Miglia altijd in het voorjaar wordt gereden, is het ook in het najaar een prachtige route, met dank aan de herfstkleuren die dan de wijngaarden tooien. Ook Rome is in oktober bijvoorbeeld prachtig; dankzij de gevels die zich warmen aan de lager staande zon lijkt de stad dan nog meer te stralen dan anders.

Nog een voordeel van het najaar: dankzij de lagere temperaturen is het makkelijker om volop te proeven van alle heerlijke gerechten en wijnen die je overal langs de route vindt.

Eén ding is in elk geval zeker, ongeacht het moment van je reis: deze duizend mijlen zorgen voor een onvergetelijke tocht door Italië. Buon viaggio!

met dank aan 1000miglia.it voor een aantal foto’s

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Beste Saskia, ik was twee weken geleden in Pontedera om het Piaggio museum te bezoeken. Helaas was het alleen mogelijk op afspraak. Ik weet dat voor Covid-19 het vrij toegankelijk was zonder afspraak.
    Hoe kom ik er achter waar tijdens de 3e etappe van de Mille Miglia gestopt wordt voor de lunch? Dat is namelijk het moment waarop de coureurs hun wagen parkeren en je naar hartenlust alles kunt fotograferen. Misschien Siena?

  2. Ciao Tom,
    dank voor je opmerking over het Museo Piaggio – dat was inderdaad altijd vrij toegankelijk. Ik ga ze eens bellen komende week.
    De lunchplek tijdens de derde etappe is inderdaad Siena!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.