Home » Reizen door Italië » Milaan » Expo 2015 – een culinaire wereldreis in Milaan
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Expo 2015 – een culinaire wereldreis in Milaan

Expo-2015-Milaan (2)

Op 1 mei opende Expo 2015 de deuren. Deze wereldtentoonstelling met als thema ‘Feeding the planet, energy for life’ is nog tot en met 31 oktober te bezoeken in de gemeenten Rho en Pero, ten noordwesten van Milaan. Op een oppervlakte van ruim een miljoen vierkante meter kun je een culinaire wereldreis maken, van Italië en Japan tot Nederland en China, van België en Rusland tot Iran en Israël.

Expo-2015-Milaan (4) Expo-2015-Milaan (15)Expo-2015-Milaan (8)Expo-Milaan-China Expo-2015-Milaan (14)

In totaal zijn er 145 landen aanwezig (waarmee 94% van de totale wereldbevolking is vertegenwoordigd). Hiervan exposeren 54 landen in een eigen paviljoen, terwijl de andere landen deel uitmaken van negen verschillende clusters, waaronder fruit en groente, rijst, cacao, koffie, specerijen en granen.

Naast voedsel staat ook duurzaamheid centraal. Zo zijn alle paviljoens gebouwd met duurzame en energiebesparende materialen. Na afloop is het de bedoeling dat wordt hergebruikt. Zo worden de torens van het Zwitserse paviljoen later gebruikt als serres.

Romeins stratenplan als basis
Van bovenaf gezien lijkt de 1,1 miljoen vierkante meter expositieruimte op een vis. De architecten gingen voor het ontwerp ver terug in de tijd en gebruikten het oude Romeinse stratenplan met zijn decumani (een decumanus is een straat die van oost naar west loopt) en cardi (een cardo is een straat die van noord naar zuid loopt) als model.

Expo-2015-Milaan (12) Expo-2015-Milaan (16)

Zo kom je binnen via de anderhalve kilometer lange decumanus die is overdekt met ruime zeilen. Hier vind je de internationale paviljoens en de gezamenlijke hallen van de clusters. Op de plek waar deze brede laan de 325 meter lange cardo kruist, schittert het Piazza Italia. Op dit plein, dat te vergelijken is met het Romeinse forum, ontmoet de wereld Italië.

Expo-2015-Milaan (11)

The place to be voor Italiëliefhebbers
Het Italiaanse paviljoen telt maar liefst vijf verdiepingen. Ook de stands van de verschillende Italiaanse regio’s en provincies liggen hier in de buurt – the place to be dus voor Italiëliefhebbers! Aan de noordkant van de cardo in Lake Arena staat l’albero della vita, de levensboom die wordt omgeven door water en een amfitheater. Het grote Open Air Theatre voor spektakels en evenementen is gelegen aan de zuidkant.

Expo-2015-Milaan (10)

Bij Eataly proef je van allerlei specialiteiten uit alle regio’s van Italië, maar er zijn ook veel Italiaanse merken met een eigen stand. Herken je onder anderen illy, Lavazza, Bacio en Nutella?

Expo-2015-Milaan (3) Expo-2015-Milaan (3a) Expo-2015-Milaan (9) Expo-2015-Milaan (17)

Op de stand van Slow Food worden regelmatig proeverijen georganiseerd. Wij proefden bijzondere kazen en lekkere wijnen. Laat ook een plekje over voor wat cibo da strada, street food, dat wordt aangeboden in originele Apes.

Expo-2015-Milaan (20)Expo-Milaan-Slow-Food (1) Expo-Milaan-Slow-Food (2)Expo-Milaan-Italië-Ape

Wil je proeven van exotische gerechten? In veel van de prachtige buitenlandse en kleurrijke paviljoens kun je typische gerechten uitproberen. Er is keuze in overvloed. Wat dacht je bijvoorbeeld van krokodil?

Heb je liever iets bekenders? In het Nederlandse paviljoen eet je bijvoorbeeld worstenbrood, frietjes, kaas, poffertjes en stoofvlees. In het Belgische paviljoen zijn er speciale bieren, chocolade, witloof en wafels.

Expo-Milaan-Nederlands-Paviljoen (1)Expo-Milaan-Nederlands-Paviljoen (7) Expo-Milaan-Nederlands-Paviljoen (5)Expo-2015-Milaan (5)

Supermarkt van de toekomst
Naast de paviljoens omvat de Expo drieduizend vierkante meter aan groen, met meer dan twaalfduizend bomen. Er is ook een park gewijd aan biodiversiteit, helemaal aan het uiteinde van de decumanus waar ook het Slow Food-paviljoen gevestigd is. Hier worden de ecosystemen van onze aarde gereproduceerd.

Zeer bijzonder is Pavilion Zero, waar de relatie tussen mens en voedsel door de eeuwen heen wordt uitgebeeld maar waar ook gekeken wordt hoe deze relatie er in de toekomst uit al zien. Ook vind je op het terrein een ‘supermarkt van de toekomst’. Deze supermarkt maakt deel uit van het Future Food District, waar tevens een paviljoen is gewijd aan de keuken.

Expo-2015-Milaan (19)

Expo voor kinderen
De Expo is een manier om kinderen spelenderwijs meer te laten ontdekken over wereldwijde innovaties, cultuur en tradities op het gebied van voedsel.

In het Children Park worden de diverse thema’s op een eenvoudige manier uitgelegd, met behulp van kleurrijke installaties die aan een girotondo of draaimolen doen denken. Maar ook de verschillende paviljoens hebben heel wat leuks voor kinderen in petto. Zo vind je in het paviljoen van Estland heuse schommels, kun je in het Braziliaanse paviljoen touwbruggen beklimmen, kunnen kinderen zelf chocolade maken en is er in het Nederlandse paviljoen een klein reuzenrad.

Expo-Milaan-Nederlands-Paviljoen Expo-Milaan-Nederlands-Paviljoen (4)Expo-Milaan-Nederlands-Paviljoen (3)

Overigens is dit reuzenrad niet alleen leuk voor kinderen… Ook volwassenen zullen graag plaatsnemen in La Molina, dat het enige restaurant ter wereld in een mini-reuzenrad is. Al draaiend geniet je overdag van bijzondere slow coffee en ‘s avonds van een glas wijn met Nederlandse kaasjes. Bestellen doe je in de keuken beneden, waar je vanzelf langs ‘draait’.

Praktische informatie Expo 2015
Expo 2015 is dagelijks geopend van 10.00 tot 23.00 uur. Tickets (voor één of meerdere dagen) zijn te reserveren via de officiële website van Expo 2015. Kom je pas na 19.00 uur, dan kun je een kaartje met korting kopen. Er zijn ook speciale kortingen voor studenten, gezinnen en 65-plussers.

Expo-2015-Milaan (6)

Het Expo-terrein ligt ten noordwesten van Milaan. De Expo is goed bereikbaar vanaf de drie grote vliegvelden (Milaan Linate, Milaan Malpensa en Bergamo Orio al Serio), maar ook per trein (station Rho-Pero), metro (M1, de rode lijn) en auto kom je er gemakkelijk. Er zijn vier grote parkeerplaatsen, waar je wel van tevoren een plekje moet reserveren. Klik hier voor alle details. Op het terrein zelf kun je gebruik maken van de People Mover, een shuttle bus die de enorme oppervlakte wat behapbaarder maakt.

Alles over het Nederlandse Paviljoen vind je op WorldExpoMilaan2015.nl. Voor het Belgische Paviljoen surf je naar ExpoMilano2015.be.

Expo-2015-Milaan (1)

(met dank aan An Beirens, Paolo Bona, Adriano Castelli, Nederlandse Paviljoen, Miss Publicity en Stefano Tinti voor een deel van de foto’s)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

 1. Hallo,
  Dank u voor de immer boeiende en mooie “ciao tutti’s”. Het blijft telkens genieten …
  Betreffende de foto’s van EXPO Milaan: heeft iemand enig idee van welk merk de “hobbelpaarden” en “stoeltjes (+- diabolo)” zijn?

  Nog veel succes,
  Vriendelijke groeten,
  Lydie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *