Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Flaneer over de mooiste pleinen van Milaan

Wie Milaan zegt, zegt Piazza del Duomo, met de indrukwekkende kathedraal en de Galleria Vittorio Emanuele II. Milaan heeft echter ook een aantal minder bekende pleinen, die Inge in deze blog voor je op een rijtje zet, zodat je tijdens je bezoek aan de stad heerlijk over de gezelligste pleinen kunt flaneren en de sfeer van deze piazza’s kunt opsnuiven.

Piazza Sant’Alessandro

Inge: ‘Het Piazza Sant’Alessandro ligt op nog geen vijf minuten lopen van het bekendste plein van Milaan, maar slechts weinig toeristen kennen dit plein. Het is wat mij betreft echt onderschat.

Het plein is vernoemd naar de kerk Sant’Alessandro in Zebedia. In de Romeinse tijd stond op deze plek, nog net binnen de stadsmuren, een zebedia – een gevangenis. Toen het christendom eenmaal het officiële geloof werd, werd de gevangenis gesloopt. Ter nagedachtenis werd er een kleine kerk neergezet.

In de zeventiende eeuw startte men met de bouw van de prachtige barokke kerk die je hier nu nog altijd kunt bewonderen. De voorgevel is trouwens gebouwd volgens het gedachtegoed van de rinascimento, de renaissance, de wedergeboorte; een stijl die Leonardo da Vinci en zijn tijdgenoten introduceerden en die wordt gekenmerkt door prachtige details en klokkentorens aan beide zijdes van de gevel.

Haal een broodje bij Antico Vinaio aan de Via Lupetta en geniet ervan op de trappen voor de kerk of neem plaats op een van de terrasjes en droom weg bij het geroezemoes van de Milanezen.

Dit plein kom je trouwens ook tegen als je deze City Walk volgt, waarin Leonardo da Vinci je meeneemt naar de belangrijkste plekken die hij tijdens zijn verblijf in Milaan bezocht.

Piazza del Carmine

Piazza del Carmine, in het hart van de wijk Brera, is vooral bekend vanwege het kunstwerk Il Grande Toscano van Igor Mitoraj, dat hier in 1986 werd geplaatst. Deze van oorsprong Poolse kunstenaar maakt veelal beelden van incomplete figuren. Het beeld, met op de achtergrond de prachtige gevel van de Chiesa del Carmine, is een gewild decor voor fotografen.

Het plein zelf is echter pas sinds een kleine tien jaar geleden echt levendig geworden, mede dankzij de opening van God Save the Food, een kleine Milanese restaurantketen waar vooral gezonde gerechten en sapjes worden geserveerd.

Ga vooral een keer op zaterdagmiddag naar dit plein voor een uitgebreide lunch. Wie weet geniet je dan ook mee van de feestelijkheden rondom een bruiloft die plaatsvindt in de Chiesa del Carmine.

Piazza Borromeo

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit plein tot voor kort nooit echt als plein heb overwogen. Voor het van oorsprong tiende-eeuwse kerkje ligt een prachtig plein dat helaas vaak vol staat met auto’s.

Enorm jammer, want voor de kerk ligt een prachtige mozaïekvloer gemaakt met rivierstenen, materiaal dat je in veel oude Milanese straten tegenkomt.

Aan de andere kant staat een pand van de rijke Florentijnse familie Borromeo. Hiervan is met name de entreedeur nog in originele staat. Het zijn allemaal prachtige en unieke elementen die je niet of nauwelijks tegenkomt op andere plekken in Milaan.

Helaas neemt de ondergrondse parkeerplaats die in de jaren zeventig is gerealiseerd meer ruimte in dan van te voren ingeschat. Het plein is deels verhoogd om de parkeergarage voldoende ruimte te geven, waardoor het plein altijd wat rommelig oogt.

Maar goed, dankzij de mogelijkheid die cafés en restaurants hebben gekregen om hun terrassen uit te breiden, leeft het plein nu. Ondanks de chaotische indruk die het maakt als je vanuit de wijk 5Vie het Piazza Borromeo betreedt, kun je hier heel goed terecht voor een relaxte lunch, een aperitivo of een romantische maaltijd op een zwoele (zomer)avond.

Piazza Gae Aulenti

Als er een ideaal plein bestaat, dan denk ik dat het Piazza Gae Aulenti een goede kans maakt. Ondanks dat het plein pas in 2012 in gebruik is genomen, heeft architect Cesare Pelli goed begrepen waar een echt plein aan moet voldoen.

Het moderne piazza heeft wat mij betreft alle elementen die een plein moet hebben: het juiste formaat, een goede afwisseling van winkels, horeca, plekken om uit te rusten en water waar de kinderen kunnen spelen.

Piazza San Fedele

Net als het Piazza Sant’Alessandro ligt ook dit plein heel centraal, aan de noordzijde van de Galleria Vittorio Emanuele II. Als je vanaf het Piazza del Duomo door deze prachtige overdekte winkelgalerij loopt, sla je bij de uitgang rechtsaf en binnen enkele minuten zie je aan je linkerhand dit schattige piazza.

Naast het terras van koffiebranderij Lavazza vind je hier een standbeeld van de bekende Italiaanse schrijver Alessandro Manzoni. Dit deel van Milaan speelde een grote rol in het leven van de schrijver van het inmiddels wereldberoemde I promessi sposi (‘De verloofden’).

Zijn woon- en werkplek lag slechts een paar honderd meter noordelijker, zijn dochter woonde aan het plein en hij was een regelmatige bezoeker van de Chiesa di San Fedele, de kerk die het plein aan de noordzijde afsluit.

Helaas gleed Manzoni in de winter van 1873 van de trap die naar de ingang van de kerk leidt en niet lang daarna overleed hij aan de verwondingen die hij bij deze val had opgelopen.

De San Fedele is trouwens echt een bezoek waard. Het hoofdaltaar is afkomstig van de voormalige kerk Santa Maria alla Scala, een van de twee kerken die aan het einde van de achttiende eeuw gesloopt zijn om plaats te maken voor het Teatro alla Scala (nu weet je ook waar het theater zijn naam aan dankt).

De ballerine van het nabijgelegen theater schijnen hier nog steeds te komen om de Madonna delle Ballerine te eren. Vergeet ook niet een blik te werpen op het werk Sacro Cuore, van de moderne Milanese kunstenaar Lucio Fontana.

Piazza della Scala

Het Piazza della Scala, dat meteen achter de Galleria Vittorio Emanuele II ligt, is een rustig plein. Het is niet al te groot, met in het midden, aan de voet van Leonardo da Vinci, een paar mooie bomen die de bankjes die eronder staan in de schaduw zetten.

Je kunt er even bijkomen van de indrukken die je hebt opgedaan, in je reisgids of de Ciao tutti app duiken om te zien wat je nog meer wil doen in Milaan of een fijne lunchlocatie in de buurt uitzoeken (want aan het Piazza della Scala vind je geen bars en restaurants).

Wil je nog meer moois in Milaan ontdekken? Tijdens een stadswandeling door Milaan neem ik je graag mee naar een aantal verborgen plekken in de stad.

Zo komen we tijdens mijn tours door Milaan in bijna alle gevallen langs het Piazza Gae Aulenti en een aantal andere pleinen die hierboven worden genoemd. Ik vertel je tijdens deze tour hoe het komt dat Milaan lang maar weinig levendige pleinen had en hoe het komt dat daar recent verandering in is gekomen. Ik laat je tijdens de stadswandeling graag kennis maken met deze verborgen pleinen!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *