Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een dansje op de ballen van de stier & een Spritz met uitzicht op de Duomo in de Galleria Vittorio Emanuele in Milaan

De Galleria Vittorio Emanuele II, de enorme winkelgalerij naast de Duomo in Milaan, is een indrukwekkend bouwwerk. Ook is deze galerij het thuis van een bijzondere stier, die je geluk brengt als je een dansje op zijn ballen maakt…

Het ontstaan van de Galleria

Het imposante bouwwerk in hartje Milaan kent een indrukwekkende geschiedenis. Net als de koepel van de Duomo in Florence is deze Galleria het resultaat van een ontwerpwedstrijd.

In 1860 schreef het gemeentebestuur van Milaan een wedstrijd uit voor het gebied tussen de Duomo en La Scala, het beroemde operagebouw. De wedstrijd werd beslist in het voordeel van Giuseppe Mengoni, een architect uit Bologna. Hij had een ontwerp ingediend waarbij de pleinen voor de Duomo en voor La Scala werden verbonden door een gigantische winkelgalerij, met een glazen overkapping.

De eerste steen van de Galleria

De Bolognese architect tekende na zijn overwinning zijn plannen tot in het kleinste detail uit. Vijf jaar na de wedstrijd, op 7 maart 1865, werd de eerste steen gelegd. De eer voor deze officiële plechtigheid viel ten deel aan koning Victor Emmanuel II, naar wie de galerij later ook werd vernoemd.

Hoewel het gemeentebestuur laaiend enthousiast was, deelden de inwoners van Milaan deze mening absoluut niet. Ze vonden het maar een wanstaltig ding, dat geen recht deed aan de historie van zowel de Duomo als La Scala. Het was dan ook niet gemakkelijk om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

Het gemeentebestuur verzon van alles, zelfs een loterij – maar slaagde er nauwelijks in om voldoende geld bijeen te krijgen. Toch verliep de bouw voorspoedig en werd de Galleria op 15 september 1867 officieel ingehuldigd.

Het werk was toen echter nog niet helemaal af. Zo moest de grote toegangspoort aan de zijde van het Piazza del Duomo nog worden voltooid. Ook deze werkzaamheden liepen volgens schema en er deden zich geen vertragingen of calamiteiten voor. Althans, tot vlak voor het moment waarop de Galleria helemaal voltooid was.

Op de dag voor deze feestelijke happening, in december 1877, viel Mengoni van een steiger. Hij leefde nog net lang genoeg om te horen dat zijn creatie een enorm succes was. De inwoners van Milaan, die zo tegen de bouw van de winkelgalerij waren geweest, waren nu toch wel onder de indruk van de schitterende galerij.

Il Salotto di Milano

De Galleria di Vittorio Emanuele II, zoals de officiële naam van de galerij luidt, kreeg dan ook snel een vriendelijker bijnaam. De Milanezen noemden het gebouw bijna liefkozend ‘Il Salotto di Milano’ – de salon van Milaan, aangezien de Galleria binnen de kortste keren de favoriete ontmoetingsplaats van de Milanezen werd. Helaas voor Mengoni overleefde hij de val van de steiger niet en maakte hij de voltooiing van de enorme toegangspoort niet meer mee.

Grote mozaïeken onder de koepel

Als je door de Galleria wandelt, kun je niet anders dan onder de indruk zijn van dit bouwwerk. De langste gang is maar liefst 196 meter; de koepel is zevenenveertig meter hoog en zesendertig meter breed. Onder de koepel, in het midden van de prachtig ingelegde vloer, zijn een paar grote mozaïeken te zien, waaronder het wapenschild van de Savoia’s.

Ook zie je de wapenschilden van de vier belangrijkste Italiaanse steden uit de tijd dat de Galleria werd gebouwd: de lelie van Florence, de wolvin van Rome, een rood kruis op een witte achtergrond voor Milaan en een stier voor Turijn.

Een dansje op de stier

Op het mozaïek van de stier zul je regelmatig iemand een vreemd dansje zien maken. Wanneer je met je hiel drie keer over de ballen van de stier draait, met de klok mee, zul je volgens de overlevering namelijk bedolven raken onder het geluk. Of het waar is of niet, het is het proberen waard…

Aan de vloer te zien (vaak zie je een gat ter hoogte van de edele delen van de stier – al wordt dit zo eens in de drie maanden netjes gedicht). Grijp dus je kans als je in Milaan bent en maak een dansje op de ballen van de stier!

Terrazza Aperol – Spritz met uitzicht op de Duomo

Wil je genieten van een Aperol Spritz, dan kun je neerstrijken bij een van de cafés in de Galleria, maar leuker is het om het nét even hogerop te zoeken, bij Terrazza Aperol, op de eerste verdieping van de Galleria Vittorio Emanuele II, naast de Duomo.

Het ontwerp is van de hand van Antonio Piciulo, die zich ook voor de inrichting liet inspireren door de ingrediënten van Aperol. Zo heeft de bar de vorm van een sinaasappelschil en komt de kleur oranje overal waar je maar kijkt terug.

Mocht je niet zo’n Aperol-fan zijn: uiteraard maken ze hier ook andere cocktails en drankjes voor je klaar, allemaal geserveerd met een heerlijke selectie hapjes. Genoeg keuze in elk geval – en meer dan genoeg moois om te bekijken terwijl je van je drankje nipt. Salute!

Nog veel meer tips voor Milaan

Nog veel en veel meer tips voor Milaan vind je in de Ciao tutti Special Milaan, de beste tips en adressen. In bijna vierhonderd pagina’s delen we de mooiste verhalen, de beste tips en de fijnste adresjes voor een bezoek aan Milaan.

Bestel de Special over Milaan

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet en/of smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Annewil van Wezel-Manni

    Leuk om achteraf – we zijn deze vakantie voor het eerst in Milaan geweest – nog zoveel over Milaan te lezen! We waren er maar een middag, maar zijn er wel achter dat dat veel te kort is. Naast Venetië een blijver tussen de uitstapjes 😉

  2. Annewil van Wezel-Manni

    En inderdaad heb ik in de Galleria iemand met z’n hiel bij de stier bezig gezien… Ik vroeg me al af wat daar achter zou zitten en nu weet ik het, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *