Een bezoek aan het Naviglio Grande is een must tijdens je stedentrip Milaan, mede dankzij de vele restaurants, barretjes, bijzondere winkels en werkplaatsen waar ambachtslieden het mooiste handwerk maken.
Tot ongeveer vijftig jaar geleden was het Naviglio Grande echter een van de belangrijkste toegangswegen voor de aanvoer van goederen. Onder meer de Duomo van Milaan kon gebouwd worden dankzij dit kanaal, dat zorgde voor een directe verbinding met de marmergroeven zodat het marmer waarmee de kathedraal bekleed is makkelijk naar de stad kon worden vervoerd. In deze blog lees je er meer over.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw verloor het gebied zijn functie als haven en raakte het in verval. Een kleine tien jaar geleden startte men met het maken van plannen voor de renovatie van dit gebied, en het resultaat kun je nu aanschouwen.
Het is een leuke combinatie van een nieuwe boulevard rondom de Darsena, de voormalige haven, typische case di ringhiera en gezellige terrasjes. Ideaal dus om even neer te strijken voor een lunch, een aperitivo of een uitgebreid diner. Inge vertelt je waar je het beste aanschuift. Buon appetito!
Mercato Darsena
Inge: ‘Als je trek hebt, maar geen zin om uitgebreid te lunchen of dineren, dan raad ik je aan om een bezoek te brengen aan de Mercato Darsena (Piazza XXIV Maggio 14); ook wel Mercato Comunale Ticinese genoemd. Deze markt ligt aan de voormalige haven en is recent gerenoveerd en opnieuw geopend.
Traditionele kraampjes, waar de Milanese sciure hun dagelijkse boodschappen doen, worden afgewisseld met hippe tentjes. Lekker brood haal je bij Panificio Italiano, latte crudo (rauwmelkse kaas) koop je bij R(esistenza) Casearia en vleesliefhebbers kunnen terecht bij Macelleria Popolare.
Wil je toch even zitten, strijk dan neer bij GUD, een lokale keten van restaurants die vooral voor de zomermaanden erg fijn is, gezien het type menukaart en de goede locaties van de terrassen.
Macelleria Masseroni
Alleen de winkel is al een bezoek waard. Voor vlees van goede kwaliteit of verse kant-en-klaarmaaltijden moet je bij Macelleria Masseroni (Via Corsico 2) zijn. Je vindt hier zowel vlees met Italiaanse oorsprong als de meer bekende stukken vlees uit het buitenland, zoals angus steak.
Zoals vaak het geval is bij Italiaanse slagerijen, hebben ze ook een grote selectie salumi (vleeswaren), kazen en gastronomia. Dit laatste zijn kant-en-klaar gerechten die dagelijks in de keukens van Masseroni worden bereid.
De mensen die in de omliggende kantoren werken, komen hier graag om hun lunch te halen. Je betaalt het gewicht dat je meeneemt, laat het eventueel opwarmen en kunt het vervolgens eten met uitzicht op de voormalige haven.
Poormanger
Combo Milano
Combo (Ripa di Porta Ticinese 83) is een kleine keten van hippe hostels in Italië. De vestiging in Milaan opende in 2019 en is een goede aanwinst voor dit deel van de stad. Niet alleen omdat ze er hele mooie kamers hebben, maar vooral omdat je er goed kunt eten.
Je doet dit in de prachtige serre, vol met kamerplanten en sfeervolle muziek (er is zelfs een DJ-booth, maar deze activeert men alleen ‘s avonds) of lekker buiten, in de rustige tuin. Het menu verandert dagelijks maar heeft wel een zekere continuïteit. Je kunt altijd wel kiezen uit een pasta, een sandwich of hamburger en een lekker Aziatisch gerecht.
Berberè Navigli
Als je zin hebt in een pizza maar nét een niveau hoger wil gaan, probeer dan eens Berberè Navigli (Via Vigevano 8). De bodems van de pizza’s die men hier serveert, worden gemaakt van biologische granen, half volkoren, en gisten door zuurdesem. Hierdoor zijn ze licht verteerbaar.
Je vindt hier niet de standaard smaakcombinaties, maar elk seizoen andere ingrediënten op je pizza zoals een pizza met cavolo nero met geitenkaas en mosterd of een pizza met ansjovis, kappertjes en fior di latte. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch en van Italiaanse bodem. Zeker het proberen waard als je eens zin hebt in een originele pizza!
Fud Bottega Sicula
Voor de burgerliefhebbers (ook de vegetarische variant) is dit echt een aanrader. Persoonlijk ga ik eigenlijk nooit ergens burgers eten (die maak ik zelf beter), maar voor Fud Bottega Sicula (Via Casale 8) maak ik graag een uitzondering. Neem vooral de tijd om de kaart te bestuderen en probeer ook eens een burger gemaakt van paardenvlees, een vleessoort die je in Nederland en Vlaanderen niet vaak tegenkomt maar in Italië regelmatig wordt geconsumeerd.
Ze zijn in het restaurant goed ingewerkt en klaar om zeker tijdens de lunch in het weekend in korte tijd veel gasten te ontvangen, goede burgers aan hen te serveren en hen vervolgens weer uit te zwaaien. Niet op een vervelende manier, maar misschien wel goed om te weten.
Luca e Andrea
Bij Luca e Andrea (Alzaia Naviglio Grande 34) vind je de typische (en ook een beetje cliché) rood-wit geblokte tafelkleden, houten stoeltjes en veel sfeer. Enerzijds wordt het bezocht door de locals, die hier in hun lunchpauze een snelle maaltijd komen verorberen of na het werk genieten van een aperitivo, anderzijds hoor je de obers met een dik Italiaans accent hun best doen om zich in het Engels verstaanbaar te maken aan de vele toeristen die hier graag komen genieten van het Italiaanse leven. En ook dat heeft zijn charme.
Op de menukaart typische gerechten uit Lombardije, zoals risotto allo zafferano en natuurlijk de costoletta, een groot stuk gepaneerd kalfsvlees met bot.
Osteria del Gnoco Fritto
foto: Gnocco Fritto
28 posti
De naam zegt het al, dit restaurant heeft slechts achtentwintig plekken. Reserveren is dus aan te raden, zeker als je in het weekend komt.
Je kunt bij 28 posti (Via Corsico 1) kiezen voor een proeverij-menu (vanaf drie gangen à € 35,-) of à la carte eten. De menukaart wisselt elk seizoen omdat er wordt gewerkt met verse ingrediënten, het liefst ook op verantwoorde wijze verbouwd of geproduceerd. Probeer dus een plekje te bemachtigen en geniet ervan!
Ristorante Belé
Een van de nieuwste aanwinsten in deze buurt, hoewel het toch al sinds begin 2018 open is. Ristorante Belé (Via Fumagalli 3) is modern ingericht. De vrouwelijke chef Giulia Ferrara zwaait er de scepter.
Het menu bevat voor elke gang zo’n drie à vier keuzes van typisch Italiaanse gerechten, natuurlijk in een nieuw jasje. Dit zit hem vooral in de combinaties die je op je bord vindt.
Denk bijvoorbeeld aan de klassieke risotto, maar dan aangevuld met ansjovis, rozijnen en pijnboompitten. Of ravioli gevuld met cotechino en linzen (een typische combi voor oudjaarsavond), maar aangevuld met kumquat. Een ideale plek als je zin hebt in Italiaans maar niet bang bent voor onverwachte combinaties.’