Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Atmosfera – dineren in een tot rijdend restaurant omgetoverde tram in Milaan

Als je wel eens in Milaan bent geweest, heb je vast wel een van de historische trams door het centrum zien rijden. Maar wist je dat er sinds 2005 ook twee trams door de stad rijden die zijn verbouwd tot een uniek restaurant?

Ciao tutti’s Jesper maakte een ritje met deze tram, Atmosfera genaamd, en deelt deze bijzondere ervaring graag met jullie.

Jesper: ‘Wanneer de duisternis langzaam zijn intrede doet en er steeds meer lichtjes te zien zijn, wacht een kleine groep mensen op het Piazza Castello op het geluid dat er een tram in aantocht is.

Wanneer de tram eenmaal voorrijdt en iedereen is ingestapt, blijkt dat het niet om een gewone tram gaat. Je kunt er geen kaartjes afstempelen, er zijn geen tussentijdse haltes en op de plek waar normaal alleen houten bankjes te zien zijn, staan nu mooi gedekte tafels.

Atmosfera is het idee van de Milanese vervoersmaatschappij ATM (Azienda Trasporti Milanesi), die twee van de schitterende trams die nog altijd door de stad rijden omtoverde tot rijdende restaurants.

Historische inrichting & modern besturingssysteem
Elke tram is veertien meter lang en biedt plaats aan vierentwintig gasten, met tafeltjes voor zowel twee als voor vier personen.

Als je plaats hebt genomen en de tram vertrekt, voelt het bijna alsof je een verre reis gaat maken. De setting is echt uniek – en dat zorgt voor een verwachtingsvolle blik op je medepassagiers, op de stad die achter de ramen langzaam voorbijtrekt en op de bediening, die al druk in de weer is om een glas spumante voor je in te schenken.

De Atmosfera-trams dateren uit 1928 en de sfeer van die jaren is nog bijna voelbaar. Het heeft qua inrichting wel iets weg van de oude Orient Express-wagons, al vertelt een van de obers dat er ondanks deze ouderwetse uitstraling een gloednieuw besturingssysteem in de tram zit, zodat je veilig door de Milanese straten rijdt.

Milaan door het raam
Na vertrek vanaf het Piazza Castello, met het stoere Castello Sforzesco voert de route onder meer langs de Duomo van Milaan, de Galleria Vittorio Emanuele II, het Teatro della Scala en de Arco della Pace, maar ook langs de Navigli en de moderne wijk Porta Nuova, met talloze wolkenkrabbers en het Bosco Verticale, groene flats naar een ontwerp van Stefano Boeri.

Je kijkt je ogen uit, met al die Milanese hoogtepunten die aan je voorbijtrekken. Andersom zul je soms ook mensen op straat naar jou als trampassagier zien kijken. Zo’n rijdend restaurant zie je immers niet elke dag!

Milaan op je bord
Terwijl je geniet van alles wat er voorbijkomt, wordt in de kleine keuken van Atmosfera de laatste hand gelegd aan de gerechten. Er zijn drie verschillende menu’s: met vlees, met vis of vegetarisch, die per seizoen wisselen en natuurlijk worden voorzien van bijpassende wijnen. Voor kinderen is er een apart kindermenu.

Waar mogelijk krijgen de gerechten een Milanese touch. Zo staat er bijvoorbeeld risotto met saffraan op het menu, een van de klassieke recepten uit de Milanese keuken.

Na ongeveer twee uur komt het toetje op tafel: tiramisù die zo romig is dat ik een Milanese nonna ervan verdenk zich nog ergens in de keuken schuil te houden. Maar voor ik een kijkje kan nemen, zijn we alweer bij de eindhalte en is de sfeervolle tramrit ten einde.’

Praktische informatie
De Atmosfera-trams rijden dagelijks, met vertrek om 20.00 uur en 20.30 uur. Een ritje duurt ongeveer tweeëneenhalf uur; de route vind je hier.

Houd rekening met een bedrag van ca. € 80,- p.p., inclusief wijn. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link (voor minimaal twee en maximaal acht personen, voor een even aantal stoelen).

met dank aan Atmosfera Milano voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *