Home » Gastblog » Inge uit Milaan » Een onvergetelijk ervaring: van de Expo naar groene daken
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een onvergetelijk ervaring: van de Expo naar groene daken

Inge de Boer laat ons vanuit Milaan meegenieten van de bijzondere (culinaire) ontdekkingen die ze in de straten van haar stad doet. Vandaag blikt ze terug op haar ervaringen tijdens de Expo in 2015.

Inge: ‘In mijn eerste gastblog vertelde ik over onze beslissing om naar Milaan te verhuizen en over mijn werkzaamheden als organisator van food-gerelateerde stadswandelingen, de Old Milano Food Tour. Begin 2014 werd ik echter gebeld door de HR-afdeling van een grote organisatie waar ik heel graag voor wilde werken.

Voordat mijn man en ik besloten naar Milaan te vertrekken, hadden we al heel wat uren achter de computer gezeten om contact te zoeken met potentiële werkgevers. Een aantal daarvan heb ik ook kunnen spreken tijdens korte bezoeken aan de stad in het voorjaar van 2012, waaronder de Expo 2015 SpA.

Dit bedrijf was de officiële organisator van de wereldtentoonstelling die eens in de vijf jaar wordt georganiseerd, iedere keer op een andere locatie ergens in de wereld. Normaal gesproken ben ik niet zo van grote, attractiepark-achtige evenementen, maar het thema van deze editie, die in Milaan zou worden gehouden, sprak mij wel erg aan: ‘Feeding the Planet. Energy for Life’.

Expo 2015 – het Chinese paviljoen en heerlijk oriëntaals eten

Alle deelnemende landen (uiteindelijk bijna honderdvijftig) werd gevraagd om in hun (zelfgebouwde) paviljoen te laten zien hoe zij omgaan met de huidige en toekomstige voedselvraag. Een belangrijk thema aangezien er steeds meer mensen op de aardbol komen die moeten eten en er steeds minder landbouwgrond beschikbaar is om ervoor te zorgen dat alle hongerige monden gevuld worden.

Bijna twee jaar na dat gesprek, in februari 2014, nam een medewerker van Expo contact met me op om te vragen of ik op sollicitatiegesprek wilde komen. Om een lang verhaal kort te maken: dit leidde tot een contract en vanaf half maart van dat jaar maakte ik deel uit van het team dat werkte aan de ontwikkeling van de Visitors Experience and Wayfinding, de beleving van het evenement door de bezoekers op het Expo-terrein.

Expo 2015 – het Nederlands paviljoen

Mijn specifieke taak was om de inhoud van de tentoonstellingen in de verschillende paviljoens te ‘controleren’ op juistheid (ze moesten natuurlijk wel aansluiten bij het thema), beschrijvingen hiervan te verzamelen en geschikt te maken voor de catalogus en voor de verschillende digitale hulpmiddelen voor de bezoekers (een app, een website en on-site touchscreens).

Daarnaast heb ik thematische routes over het terrein gerealiseerd, die de bezoeker kon gebruiken om zijn weg te vinden in het grote aanbod van tentoonstellingen en activiteiten.

Ondanks het feit dat het professioneel gezien misschien niet de meest uitdagende baan was, heb ik wel een ontzettend toffe tijd gehad en veel geleerd. De organisatie van het evenement werd door de media en de Italianen kritisch in de gaten gehouden en dat heeft mij een goed beeld gegeven van hoe feiten door de media ‘vertaald’ worden naar een interessant verhaal.

Ik heb geleerd hoe het is om in een groot Italiaans bedrijf te werken, en dat ook nog eens in de publieke sector. Verder is mijn Italiaans flink vooruit gegaan doordat ik elke dag omringd werd met Italianen, bijna allemaal jonge mensen die zin hadden om te werken en dit evenement tot een succes te maken. Het afsluitende feest op 31 oktober 2015 is niet voor niets tot in de vroege ochtend van de dag erna doorgegaan. Last but not least heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en vrienden gemaakt die ik nu nog regelmatig zie.

Aan al het goede komt een einde en het sluiten van het evenemententerrein was een goede reden om te reflecteren op mijn eigen toekomst – en om de weken die dat jaar nog restten te gebruiken om de Italiaanse lesboeken in te duiken en mijn kennis van de taal bij te spijkeren.

Tegelijkertijd schreef de Nederlandse Ambassade te Rome samen met het Consulaat in Milaan een open call uit waarin ze vroegen om een cultureel evenement te organiseren waarin Nederlanders samen met Italianen oplossingen zoeken voor stedelijke uitdagingen.

Voor mijn collega Denise Houx (ook Nederlandse in Milaan) en mijzelf, was dit de ideale kans om ons plan om meer groene daken te realiseren in Milaan en Italië eens op papier te zetten. Meer aandacht voor dat thema is belangrijk omdat groene daken de stad mooier en leefbaarder maken.

Doordat we zijn geselecteerd als een van de vijf winnende projecten hebben we de masterclass ROOFdinners kunnen organiseren, die inmiddels heeft geleid tot ROOFmatters, een samenwerking waarin we proberen aandacht te krijgen voor de mogelijkheden van het vergroenen van daken en natuurlijk ook om zelf groene daken te realiseren.

ROOFdinners in Milaan en Turijn

Daarnaast heb ik besloten om mijn werkzaamheden onder de naam Food in the Streets verder uit te breiden. In de afgelopen jaren heb ik steeds vaker bevestigd gekregen dat organiseren ‘in mijn bloed zit’ en dat ik het ontzettend leuk vind bezoekers aan de stad (professionals en toeristen), de mooie (én lekkere) plekjes van deze stad te laten zien.

Juist door Expo Milano 2015 is Milaan ook enorm in ontwikkeling en wordt het steeds aantrekkelijker om hier een aantal dagen te verblijven om te genieten van het eten, te slenteren door leuke wijken, interessante projecten te bezoeken en zo geïnspireerd naar huis terug te keren. Volgende maand meer hierover.’

Expo 2015 – het eten in het Marokkaans paviljoen was een van de favorieten

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *