Home » Boeken: Lezen over Italië » Terug naar Toscane, tot in lengte van dagen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Terug naar Toscane, tot in lengte van dagen

Met De beschermengel gaf de Italiaanse Simonetta Greggio ons een spannende literaire novelle over vriendschap en liefde, die tijdens de Boekenweek zorgt voor een bijzonder mooie leeservaring.

Nunzio d’Ombra, een bekende, rijke, homoseksuele architect, verdwijnt op een dag zonder een spoor achter te laten. Aanvankelijk denken zijn laatste vriendje en Blue – zijn jeugdvriendin, en zusterziel en huisgenote in Parijs – dat hij op reis is gegaan. Maar als ze ontdekken dat hij zonder paspoort, kleren en zelfs zonder zijn mobiele telefoon is weggegaan, vrezen ze het ergste.

Een paar dagen later wordt hun bange vermoeden werkelijkheid. Nunzio’s levensloze lichaam wordt uit de Seine gevist. Nunzio’s broer Marcus, die nog steeds in het kleine dorpje woont waar ze zijn opgegroeid, hoort als eerste het slechte nieuws en waarschuwt Blue. Blue reist samen met Marcus terug naar haar geboortedorp. Met Nunzio als wakende engel die over haar schouder meekijkt, lijkt ze bij Marcus de ware liefde te vinden.

Een fragment:

‘Ik ben nu zeventien dagen dood en evenzovele nachten, waarvan één met volle maan.
In volle vlucht ui de lucht geschoten bleef ik een moment als aan mijn plaats genageld, toen stortte ik neer. Er is niets van me over, alleen overgevoelige zenuwen en een gulzige adem die zwakkeer wordt. Ik ben niets dan een heldere schaduw, een rimpeling duistere lucht. Een woedend brullen, een frustratie.

Ik ben vol razernij om een zo snelle, zo vroege dood, terwijl veel dingen nog in de steigers staan. Dat alles tot stilstand is gekomen zonder enige waarschuwing vooraf, zonder een voorteken, een droom op z’n minst, dat vervult me met grenzeloos onbegrip. Geen serafijn heeft zich sindsdien gemanifesteerd, geen demon op wie ik mijn woede kan richten. Zelfs de tunnel, met aan het eind mijn oude hond aan de lijn gehouden door een glimlachende engel, was voor mij niet weggelegd. Voor mij geen gevleugeld fanfareorkest om met geschal van hemelse trompetten te ontvangen.

Wat voor mij gelukzaligheid was, meet ik af aan de maat van wat ik ken: als mij zou worden gevraagd wat ik me wens bij wijze van paradijs, dan zou ik antwoorden: ‘Teruggaan, terug naar Toscane, naar Le Crete; leven, tot in lengte van dagen, in wat voor mij Eden was. Elke ochtend opstaan met aan de einder de rode zon, elke avond gaan slapen in de armen van hem die altijd al mijn liefste was, omringd door de geur van vochtig gras.’

Maar het ziet er niet naar uit dat het zo zal gaan. En het zou me hoe dan ook niet bevallen. Al mijn geliefden heb ik liefgehad.’

Lees het bijzondere, poëtische verhaal van Simonetta Greggio in

De beschermengel
Simonetta Greggio
vertaald door Marianne Kaas
ISBN 9789044512199
€ 14,90
De Geus

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *