Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Paradiso di Frassina – overnachten in een wijngaard met muziek van Mozart

Logeren in een Toscaanse wijngaard klinkt al als een droomvakantie, maar bij Il Paradiso di Frassina wordt je ervaring tussen de wijnranken nog magischer.

In de wijngaarden van Il Paradiso di Frassina voeren melodieën van Mozart de boventoon, om zo de druiven in optima forma te laten groeien. Zet tijdens het lezen van dit artikel een mooi stuk van Mozart aan en laat je meevoeren naar deze bijzondere muzikale wijngaard in Montalcino!

Annerike: ‘Gegrepen door de paradijselijke foto’s van Il Paradiso di Frassina en het unieke verhaal van eigenaar Carlo Cignozzi reisde ik af naar Montalcino. Dit wilde ik met eigen ogen – en oren – zien en horen.

Zodra ik de afslag neem van de Strada Provinciale del Brunello volg ik de bordjes Mozart Vineyard. Ik draai het autoraampje open om de eerste klanken van Mozart op te vangen als ik langs de wijnranken het erf op rijd.

Hier wacht een warm welkom door Davide, die helemaal thuis is op dit wondermooie wijnparadijs – het is in het echt nog mooier dan op de foto’s – en alles over Carlo’s muzikale wijnen weet.

Het begin van een droom

Toen Carlo de boerderij in Montalcino in 2000  kocht, verkeerde het landgoed in behoorlijk vervallen staat. Het kostte twee jaar om alles op te knappen.

Hij plantte ook een Sangiovese-wijngaard aan, grotendeels bestemd voor de beroemde Brunello di Montalcino DOCG-wijn. Maar daar bleef het niet bij.

In de Maremma kocht hij een stuk land, waarvan hij de helft vol plantte met maar liefst twaalf verschillende druivenrassen, zes uit Toscane en zes uit de Bordeaux. Carlo wilde zijn wijnen een geheel eigen persoonlijkheid geven en zocht de extremen op. Zo wilde hij een wijn produceren met twaalf druivenrassen, wat resulteerde in de fluweelachtige rode wijn 12 Uve (‘twaalf druiven’).

Muziek in de wijngaard

De echte droom van Carlo ging veel verder dan deze blend: hij wilde klassieke muziek als geheim ingrediënt toevoegen aan zijn wijnen. Hij liep al langer rond met het idee dat de druiven beter zouden groeien als ze omringd zouden zijn door muzikale klanken en dat de muziek ook de kwaliteit van de wijnen ten goede zou komen.

Het toeval wilde dat de Universiteit van Florence op hetzelfde moment startte met een onderzoek naar het effect van muziek op planten. De wijnranken hadden meteen hun aandacht.

Ook de oprichter van Bose, een van de grootste Amerikaanse bedrijven gespecialiseerd in audioapparatuur hoorde over Carlo’s project en wist: ‘Hier zit muziek in’. Ze investeerden in dit veelbelovende project en zo werd de Mozartwijngaard werkelijkheid.

De wijngaarden werden voorzien van meer dan honderd Bose-boxen, waardoor de druiven elke dag een serenade krijgen van de achttiende-eeuwse Oostenrijke componist. Ze reageren positief op de geluidstrillingen.

Mozarts muziek zorgt voor grote volle druiven die daardoor eerder geoogst kunnen worden. Bovendien zorgt de muziek ervoor dat insecten en vogels wegblijven uit de wijngaard en hoeven er geen pesticiden gebruikt te worden, wat de wijn zeker ten goede komt.

De wijnen van Il Paradiso di Frassina

Er worden enkel rode wijnen gemaakt bij Il Paradiso di Frassina. In de wijngaarden in Montalcino voert de Sangiovese-druif de boventoon en worden een Rosso di Montalcino DOC (Gea), een Brunello di Montalcino DOCG (Moz Art Wine) en een Brunello di Montalcino Riserva DOCG (Flauto Magico) gemaakt.

In de Maremma worden er zoals eerder al gezegd maar liefst twaalf druiven verbouwd, die samen een perfecte symfonie vormen in de Maremma Toscana DOC 12 Uve.

Betover(en)de wijn

De Flauto Magico en de Moz Art Wine zijn de sterren van Il Paradiso di Frassina en een waar eerbetoon aan Mozart. Deze druiven groeien in de Mozartwijngaard, waar de meeste speakers staan, en worden volledig ondergedompeld in Mozarts melodieën, dag en nacht.

Zelfs als de druiven wijn zijn geworden, worden ze tijdens de rijping in houten vaten en op de fles nog meegevoerd door de componist. Op het etiket van de Flauto Magico is een kindertekening van Carlo’s dochter Gea afgebeeld, van Mozarts beroemde opera Die Zauberflöte (Flauto Magico in het Italiaans). Een perfecte naam voor een wijn die betoverd is door muziek!

Proef de wijnen van Il Paradiso di Frassina

Als geste naar hun gasten is een wijnproeverij inbegrepen tijdens een verblijf op Il Paradiso di Frassina. Davide laat me maar wat graag kennismaken met hun Mozartwijnen, maar niet voordat hij het bijzondere verhaal van eigenaar Carlo in geuren en kleuren heeft verteld.

Carlo’s geloof in de positieve effecten van muziek op de druivenranken maakten van hem misschien een einzelgänger te midden van de gangbare wijnbouw in een gerenommeerd wijngebied, maar wat deze man heeft weten te creëren is ongekend.

Nog vol van Carlo’s verhaal is het tijd om de wijnen te proeven. We starten met Gea, een Rosso di Montalcino en Sangiovese pur sang, genoemd naar Carlo’s dochter Gea.

Daarna wordt een glas 12 Uve ingeschonken, die een veelheid aan smaken in zich heeft en zich laag voor laag laat proeven. Tot slot proeven we de Moz Art Wine, een fluweelzachte en delicate Brunello DOCG.

Carlo’s ongewone muzikale droom proef je terug in elke slok. Wil je ook de bijzondere Flauto Magico proeven, dan kun je een proeverij boeken waarbij je alle vier wijnen proeft.

Slapen onder de sterren van de Val d’Orcia

Om optimaal te genieten van deze prachtplek, verblijf ik tien dagen in een van de drie charmant ingerichte appartementen, waar ik me al snel helemaal thuis voel. Alle appartementen hebben een kleine cucina en een privéterras vanwaar je uitkijkt over de wijngaarden en waar je op elk moment van de dag in alle rust kunt genieten van il dolce far niente.

‘s Ochtends is het geen straf om vroeg de wekker te zetten om de rode gloed van de opkomende zon over de velden te zien schijnen vanaf het terras. Meraviglioso!

Op een bankje onder de olijfboom

Aan het einde van de dag zit ik graag op het oude bankje onder de olijfbomen om te genieten van een spectaculair, steeds wisselend kleurenspektakel zodra de zon verdwijnt achter de glooiende heuvels.

Met een glas Brunello di Montalcino laat ik me meevoeren op Mozarts symfonieën en beleef ik de magie van deze plek ten volle.

In de tuin van Il Paradiso di Frassina is ook een heerlijke infinity pool aanwezig, met oneindig uitzicht over de omliggende wijnvelden en de heuvels van de Val d’Orcia. Een duik in het water is fris, maar op een zinderende zomerdag meer dan welkom.

Sta er niet van te kijken als eigenaar Carlo ook een duik neemt in het zwembad. Hij trekt bijna elke middag een paar baantjes om fit en vitaal te blijven op zijn oude dag – en om te genieten van zijn muzikale druivenimperium waar Mozart heer en meester is.

’s Avonds wacht bij het zwembad de allermooiste zonsondergang en als het helemaal donker is kun je hier een letterlijk schitterende sterrenhemel zien.

Ontmoeting met Carlo

Op de laatste avond heb ik de eer om Carlo te ontmoeten terwijl ik op ‘mijn’ bankje onder de olijfboom zit. Ook al is hij wereldwijd een bekende wijnmaker en door de (internationale) pers al vaak geïnterviewd voor televisie en krant om zijn bijzondere verhaal te vertellen, hij praat nog altijd vol trots over zijn wijngaard.

Carlo weet dat hij een unieke wijn maakt in het van oorsprong zo traditiegetrouwe Brunello-gebied en toch is hij oprecht benieuwd wat ik van de wijnen vind. Buonissimo?! Hij straalt bij het horen van mijn lovend oordeel.’

Boek een verblijf bij Il Paradiso di Frassina

Ook verblijven in deze bijzondere Mozart-wijngaard? Neem dan een kijkje op de website van Il Paradiso di Frassina, waarop twee van de drie appartementen staan. Het andere appartement is te boeken via Airbnb.

Bestel de Mozartwijnen uit Montalcino voor thuis

Ga je niet naar Montalcino, maar wil je wel de Mozartwijnen proeven, dan kun je ze ook online bestellen. Carlo tekende zijn verhaal ook op in een boek, dat je kunt bestellen door een mailtje te sturen naar info@alparadisodifrassina.it.

Het boek is verkrijgbaar in het Italiaans (Vaghe stelle dell’Orcia – il gusto di Mozart) en Engels (Dazzling stars of the Orcia – the taste of Mozart) en omvat ook Gea’s kleurrijke tekeningen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Freka van de Zedde

    Ik heb het met aandacht en bewondering gelezen.
    Zij heeft het met zoveel passie en liefde geschreven.
    Een geweldige plek!!!

  2. Wat een geweldig naar die wijn verlangend verhaal in prachtig Italie…..land van je dromen en de smaak van wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *