Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tenuta Cassia Vetus – kleinschalige agriturismo in de heuvels tussen Florence en Arezzo

Tussen de olijfboomgaarden en wijnranken die de heuvels tussen Florence en Arezzo alle tinten groen laten kleuren, prijkt Tenuta Cassia Vetus, een kleine agriturismo met drie appartementen en een zwembad voor een ontspannen vakantie in het groen.

Tenuta Cassia Vetus maakt deel uit van het prachtige, nog vrij ongerepte landschap van de Chianti Aretino, het deel van de Chianti dat op het grondgebied van de provincie Arezzo ligt. Het behoort tot de gemeente Castelfranco Piandiscò, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Langs de Romeinse Via Cassia

De naam van Tenuta Cassia Vetus verwijst naar de oude Romeinse Via Cassia, die dwars over het landgoed loopt. De Italiaanse Ennio en Nederlandse Marielle waren in 2016 op slag verliefd op dit huis en besloten het te renoveren.

Nadat ze allebei met pensioen waren gegaan en hun drie kinderen waren uitgevlogen, was het ook voor hen tijd voor een nieuwe uitdaging, op een nieuwe plek. Ze restaureerden het huis zodat ze er zelf konden wonen, maar realiseerden ook drie comfortabele appartementen voor gasten, steeds met oog voor de historie van het pand.

Waar mogelijk zijn oude details behouden, zodat je hier nog een beetje terug in de tijd stapt, maar dan mét het comfort dat een reiziger van nu verwacht, zoals een perfect uitgeruste keuken. Dankzij hun vele vakanties en reizen weten Ennio en Marielle precies wat je als gast nodig hebt en het ontbreekt je bij Tenuta Cassia Vetus dan ook aan niets.

Ennio en Marielle namen ook de rest van het landgoed onder handen. Zo werden de ietwat verwaarloosde olijfbomen goed gesnoeid, zodat ze er weer blakend van gezondheid bij staan.

Een nieuw thuis in Toscane

Ennio en Marielle vonden hier een nieuw thuis, dat ze graag delen met hun gasten. Ze laten je graag meegenieten van hun serene plek (waar geen huisdieren en kinderen kunnen verblijven, juist om die rust voor iedereen te kunnen garanderen, ook voor de dieren die bij Tenuta Cassia Vetus hun thuis hebben gevonden).

Je proeft er van de eigen biologische olijfolie en wijn en bewondert er in het late voorjaar kleurrijke irissen. Ook wijzen Ennio en Marielle je graag op lokale tradities, die in deze streek nog volop te vinden zijn.

Dit stukje Toscane ligt namelijk ver van de massabestemmingen. Je maakt hier kennis met het Toscaanse platteland, met heerlijke lokale producten, bijzondere ambachten en veel kleurrijke festivals.

De appartementen van Tenuta Cassia Vetus

Naast het woonhuis van Ennio en Marielle vind je op Tenuta Cassia Vetus drie appartementen voor gasten.

Via een stenen buitentrap bereik je Appartement Alba, op de eerste verdieping. Je kijkt mooi uit over het zwembad, de olijfboomgaard en de Valdarno.

Alba bestaat uit een woonkamer, een perfect uitgeruste keuken met onder meer een oven en een vaatwasser zodat je lekker ‘thuis’ kunt koken, een (tweepersoons) slaapkamer met airconditioning en een badkamer met douche. Eventueel kan er een derde bed worden bijgeplaatst.

Appartement Bellavista is iets groter, met een tweekamerappartement op de eerste verdieping en een eenkamerappartement op de begane grond, met toegang tot de tuin, die je gezamenlijk of apart kunt huren. Je kunt er dan ook met maximaal vijf personen verblijven.

Ook hier vind je een keuken die van alle gemakken is voorzien en zijn de slaapkamers uitgerust met airconditioning.

Ben je met een grotere groep dan kun je ook Alba en Bellavista gezamenlijk huren. Ennio en Marielle kunnen er dan één appartement van maken, waarbij je de gezamenlijke ruimtes kunt delen maar genoeg privacy hebt dankzij de vele slaapkamers.

Vanuit Appartement Stelle bewonder je de mooiste zonsondergangen, aangezien je aan de westkant van het huis zit. Dit appartement ligt op de eerste verdieping en heeft naast een woonkamer, een keuken (die wederom van alle gemakken voorzien is), een (tweepersoons) slaapkamer met airconditioning en een badkamer met een douche én een bad met jacuzzi.

Alle appartementen en de gezamenlijke woonkamer met openhaard en grote boekenkast beschikken over wifi, die ook tot bij het zwembad reikt. Al wil je aan de rand van het water eigenlijk alleen maar genieten van het prachtige uitzicht…

Vakantie vieren bij Tenuta Cassia Vetus

Je vindt Tenuta Cassia Vetus aan de Via Gravanella 6/8 in Castelfranco Piandiscò (Arezzo). Voor meer informatie neem je een kijkje op de website van Tenuta Cassia Vetus.

Je kunt Marielle en Ennio ook bellen via 0039-3287550093 (Marielle, Nederlands) of 0039-3454477171 (Ennio, Italiaans) of een e-mail sturen via info@tenutacassiavetus.it. Dat kan in het Nederlands, Italiaans of Engels.

Ontdek de omgeving van Tenuta Cassia Vetus

Castelfranco Piandiscò wordt ook wel il paese delle balze genoemd, het dorpje van de kliffen. Als je aan komt rijden, zie je goed dat Castelfranco boven op ruig uitgehouwen rotsen ligt. Het panorama vanaf het stadje en het landschap rondom zijn dan ook adembenemend mooi.

Ga na een wandeling door het dorpje ook even kijken bij het monumentale complex Badia di San Salvatore a Soffena, even buiten Castelfranco Piandiscò.

De kerk met klooster herbergt prachtige fresco’s waaronder een Madonna met Kind van Paolo Schiavo en een wonderlijke Annunciatie van de meester die door velen wordt geïdentificeerd als de broer van de grote Masaccio. Beiden werden geboren in San Giovanni Valdarno, waar je Casa Masaccio kunt bezoeken (zie deze blog).

Op een steenworp afstand van Tenuta Cassia Vetus bewonder je de Pratomagno. Andere aanraders zijn een bezoek aan de Casentino, waar Dante tijdens zijn ballingschap verbleef, met onder andere het kasteel van Poppi, een roadtrip over de Strada dei Sette Ponti en natuurlijk een bezoek aan de steden Arezzo en Florence.

Ennio en Marielle geven je graag tips voor andere mooie bezienswaardigheden in de buurt van hun agriturismo, van kleine producenten tot pittoreske dorpjes, van fijne restaurants tot prachtige routes.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *