Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van de magische sfeer van Kerstmis in Arezzo

In aanloop naar Kerstmis verandert Arezzo in een ware Città del Natale, kerststad. Van ongeveer half november tot begin januari dompel je je elk weekend onder in de sfeer van kerst, met onder meer een grote kerstmarkt, een kleurrijke lichtshow en het huis van de kerstman.

Samen met Jean en José van Casa le Rondini nam Saskia er een kijkje. In dit artikel geniet je met hen mee van de magische kerstsfeer in Arezzo.

Arezzo – Città del Natale

Op het Piazza Grande wandel je langs de kraampjes van een echte Tiroler kerstmarkt, met allerlei lekkers en moois voor de kerst.

Op het Piazza San Francesco kun je een unieke Lego-expositie bewonderen, met onder meer een winters dorp, Italiaanse miniatuurmonumenten en kunstwerken van in totaal meer dan twee miljoen Legosteentjes.

Je kunt een rondje maken in het reuzenrad, voor een prachtige blik op de stad, en op bezoek bij de kerstman en zijn kerstelfjes. Het mooist is het lichtspektakel op het Piazza Grande, waarbij de gevels van de palazzi en Vasari’s loggia prachtig verlicht worden.

Lichtspel op het Piazza Grande

Piazza Grande is het kloppend hart van Arezzo, ook in de weken voor kerst. Voor een extra mooie kijk op het lichtspel beklim je de campanile, klokkentoren, van het Palazzo della Fraternita dei Laici, in de noordwestelijke hoek van het plein, waarvan de façade door Vasari is ontworpen.

Het gebouw heeft eigenlijk meer weg van een kerk, dankzij de kleine klokkentoren en de afbeeldingen en beelden boven de ingang. Deze klokkentoren is qua afmeting en functie uniek in Italië; het is bovendien een van de oudste Italiaanse astrologische klokken die nog in gebruik is.

De middelste klok, uit 1578, slaat elk half uur, terwijl de kleinere klok links, uit 1300, vijftien minuten na het hele uur één keer slaat, vijftien minuten voor het hele uur twee keer en op het hele uur nogmaals twee keer. De rechterklok, uit 1551, laat elk kwartier van zich horen.

Binnen in het palazzo kun je het Museo di Fraternita bezoeken, waar een aantal schitterende fresco’s wordt bewaard, zoals de Maestà van Parri di Spinello Aretino en de Madonna della Misericordia van Teofilo Torri.

Vanuit het museum én vanaf het terras naast de klokkentoren heb je prachtig uitzicht op de gevels die het Piazza Grande omringen en die in aanloop naar de kerstdagen worden versierd door een kleurrijk lichtspel zodra de zon ondergaat.

In de museumwinkel koop je streekproducten (pasta, olijfolie, honing, koekjes…) waarvan de opbrengst naar de Fraternita dei Laici gaat. Wij spotten er ook keramieken kerstballen en andere kerstversiering.

Brick House Art – twee miljoen Legosteentjes

Kleurrijk is ook de expositie Brick House Art. Met meer dan twee miljoen Legosteentjes is hier een hele tentoonstelling opgezet, met verschillende kunstwerken met Lego-figuurtjes in de hoofdrol en Italiaanse monumenten in miniatuur.

De Trevifontein in Rome, de Toren van Pisa, de klokkentoren van de Duomo in Florence, het Piazza San Marco in Venetië (met duiven en fotograferende toeristen), Il Vittoriano in Rome (mét de Frecce Tricolori!), de Mole Antonelliana in Turijn en de Duomo in Milaan zijn allemaal vereeuwigd in Lego.

Ook een van de iconen van Arezzo – het Palazzo della Fraternita dei Laici – is vereeuwigd in Lego:

Je ziet Da Vinci’s Laatste Avondmaal en Mona Lisa, Michelangelo’s David in wording en zijn handen van het plafond van de Sixtijnse Kapel, maar ook de sterrennacht van Vincent van Gogh.

Herkenbaar zijn ook de Lego-portretten van de hand van Stefano Bolcato, van onder anderen Maradona en Valentino Rossi, maar ook van kunstwerken als Caravaggio’s Medusa, Dante en de hertog van Urbino.

Natuurlijk mogen winterse taferelen ook niet ontbreken. Je bewondert er een winters dorp en een groots kerstdorp, waar de kerstelfjes druk doende zijn met het inpakken van de cadeautjes en je de kerstkabouters en sneeuwpoppen niet kunt tellen. Je komt ogen tekort om alle details in je op te nemen en ziet elke keer dat je je blik verplaatst weer iets nieuws.

Tegen betaling kun je ook je eigen Lego-poppetje maken en een bakje met honderd gram Lego kopen om zelf aan de slag te gaan met een (kerst)creatie.

Praktische informatie voor je bezoek aan Brick House Art

Brick House Art vindt plaats in de Galleria di Arte Contemporanea, aan het Piazza San Francesco. Voor de openingsdagen en -tijden check je deze link. Kaartjes kosten € 7,- (kinderen tot drie jaar hebben gratis toegang).

Kerstmarkten in Arezzo

Tijdens Arezzo – Città del Natale vind je op verschillende plekken in de stad kraampjes met kerstlekkernijen, cadeautjes en kerstversiering.

Op het Piazza Grande vind je de Mercatino di Natale Tirolese, de Tiroler kerstmarkt, met meer dan dertig houten huisjes vol met souvenirs en lekkernijen uit Trento, Merano, Bolzano en andere plaatsen in het noorden van Italië.

Geniet van een portie Kaiserschmarrn, warm je handen aan een kop warme chocolademelk of een glas glühwein en koop lekkere kaas voor thuis.

Nog meer moois en lekkers vind je op de kerstmarkt op het Piazza San Jacopo e Piazza Risorgimento. Op het Piazza Guido Monaco vind je Arti fatte a mano – kraampjes met handgemaakte kerstversiering en -cadeautjes. We spotten er onder meer een kerststal in een fluitketel!

Ook Il Chiostro delle Meraviglie (te vinden in de kloostergang van de bibliotheek) biedt ruimte aan kraampjes met handgemaakte accessoires.

Il Prato delle Meraviglie

Il Prato, de grote grasvlakte achter de Duomo, biedt plaats aan de Mercato delle Meraviglie, met allerlei Toscaans street food, dolci en delicatessen om mee te nemen.

Hier vind je ook la ruota panoramica, het reuzenrad, waarin je tegen betaling een rondje kunt maken om Arezzo ook van bovenaf te bewonderen.

Het huis van de kerstman en het fort van de elfjes

Voor een bezoek aan de kerstman hoef je niet helemaal naar de Noordpool. Zijn thuis staat tijdelijk even in Arezzo, zodat je een brief aan de kerstman kunt schrijven en natuurlijk ook op de foto kunt met Babbo Natale.

In het Fortezza delle Meraviglie, in Arezzo’s middeleeuwse fort, bezoek je (tegen betaling) het elfendorp – een magische plek met onder meer een betoverd bos, de troon van de elfenkoningin en de luchtballon van de kerstelfjes.

Praktische informatie voor je bezoek aan Arezzo in kerstsfeer

In 2023 is Arezzo vanaf 18 november gehuld in kerstsfeer, tot 1 januari 2023. Op de website van Mercatini Natale Arezzo vind je meer informatie over alle kerstactiviteiten.

Alle kerstmarkten en -activiteiten vinden plaats in het historisch centrum, dat goed te bereiken is vanaf het station van Arezzo. Parkeren kan het makkelijkst bij Parcheggio Pietri, Parcheggio Cadorna of Parcheggio Eden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Brigitte Guillick

    Wat mooi gedaan met die legoblokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *