Download gratis de Ciao tutti app

Skiën in Abetone – wintersport in Toscane

Toscane is vooral beroemd vanwege de glooiende heuvels, uitgestrekte wijngaarden, velden vol zonnebloemen, steden en dorpjes vol historie en een schitterende kustlijn. In de winter biedt de regio echter onderdak aan een van de populairste skioorden van Italië, zo’n anderhalf uur rijden vanaf Florence. Welkom in Abetone!

Abetone ligt in de provincie Pistoia, in de uitlopers van de Apennijnen. Er is zo’n 50 kilometer aan skipistes en er zijn 22 liften die je omhoog brengen. Van de ‘basis’ op 1400 meter is het namelijk nog een hele rit naar het hoogste punt, de Monte Gomito (‘Elleboogberg’) op 1892 meter. Naar beneden gaat het gelukkig sneller, je suist als vanzelf door de sneeuw – met schitterend uitzicht onderweg.

Er zijn dertig routes voor beginners en licht gevorderden (blauw) en slechts een paar rode routes voor de vergevorderde skiër. Laat je sporen zeker ook achter op de Zeno-piste in Val di Luce, die ontworpen is door de voormalige skikampioen Zeno Colò.

Ook bijzonder is het grote verlaten hotel. Architect Lapo Farinato degli Uberti startte met de bouw van dit luxe hotel toen toeristen in de jaren dertig massaal naar Abetone kwamen om te skiën. De Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten – en sindsdien staat dit spookhotel zonder gasten onvoltooid op de piste.

Abetone-winter

Uiteraard kun je tussen het skiën door genieten van een lekkere Italiaanse lunch. Hier merk je ook meteen dat Abetone nog geen Cortina d’Ampezzo is; voor nog geen tientje kun je hier meer dan heerlijk eten. Let wel: de meeste voorzieningen zijn nogal Spartaans. Alsof je midden in de zomer in een verlaten Toscaans dorpje alleen een bar vindt met een hurktoilet…

Met een bord polenta of pasta achter de kiezen kun je dan weer de hele middag de latten op. Want het ontbreken van allerlei extra’s en hippe adressen heeft als voordeel dat je voor een dagpas doordeweeks slechts € 26,50 betaalt. Voor het weekend geldt een tarief van € 36. Hiermee krijg je tevens toegang tot het naastgelegen skigebied van Val di Luce.

Snowboarders kunnen overigens ook prima in Abetone terecht, op een veel recenter aangelegde piste met onder andere een half-pipe. Alleen kijken naar deze durfals is een uitdaging voor je hart!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *