Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Skiën in Abetone – wintersport in het noorden van Toscane

Toscane is vooral beroemd vanwege de glooiende heuvels, uitgestrekte wijngaarden, velden vol zonnebloemen, steden en dorpjes vol historie en een schitterende kustlijn. In de winter biedt de regio echter onderdak aan een van de populairste skioorden van Italië, zo’n anderhalf uur rijden vanaf Florence. Welkom in Abetone!

Skiën op de grens van Toscane en Emilia-Romagna

Abetone ligt ten noorden van Lucca en Pistoia, in de uitlopers van de Apennijnen, vlak bij de grens met de regio Emilia-Romagna. Het skigebied bestaat uit vier valleien: Val di Luce, Valle dello Scoltenna, Valle del Sestaione en Val di Lima.

Er is zo’n vijftig kilometer aan skipistes en er zijn zo’n twintig liften die je omhoog brengen. Van de ‘basis’ op 1400 meter is het namelijk nog een hele rit naar het hoogste punt, de Monte Gomito (‘Elleboogberg’) op 1892 meter. Naar beneden gaat het gelukkig sneller, je suist als vanzelf door de sneeuw – met schitterend uitzicht onderweg.

Zeno-piste in de Val di Luce

Er zijn dertig routes voor beginners en licht gevorderden (blauw) en slechts een paar rode routes voor de vergevorderde skiër. Laat je sporen zeker ook achter op de Zeno-piste in de Val di Luce, die ontworpen is door een voormalige skikampioen uit Abetone, Zeno Colò.

Voor cross country skiërs zijn er twee circuits, met een lengte van vijftien kilometer. Ook vind je er twee Snow Parks, een in Val di Luce en een bij Pulicchio.

Spookhotel in de sneeuw

Ook bijzonder is het grote verlaten hotel, Albergo Farinati. Architect Lapo Farinati degli Uberti startte met de bouw van dit luxe hotel toen toeristen in de jaren dertig massaal naar Abetone kwamen om te skiën. De Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten – en sindsdien staat dit spookhotel zonder gasten onvoltooid op de piste.

Skipas voor Abetone

Uiteraard kun je tussen het skiën door genieten van een lekkere Italiaanse lunch. Hier merk je ook meteen dat Abetone nog geen Cortina d’Ampezzo is; voor nog geen vijftien euro kun je hier meer dan heerlijk eten.

Met een bord polenta of pasta achter de kiezen kun je dan weer de hele middag de latten op. Want het ontbreken van allerlei extra’s en hippe adressen heeft als voordeel dat je voor een dagpas doordeweeks slechts € 36,- betaalt (als je reserveert via Multipass Abetone). Voor het weekend geldt een tarief van € 48,-. Als je ter plekke een skipas koopt, komt er € 1,50 bij.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *