Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mercato nel Campo – culinaire kerstmarkt op het Piazza del Campo in Siena

Het is misschien wel onze favoriete kerstmarkt, de sfeervolle Mercato nel Campo die, zoals de naam al zegt, wordt gehouden op het Piazza del Campo in Siena.

Voor even krijgt dit plein weer de functie die het ooit, tijdens de middeleeuwen, al had. Ongeveer honderdveertig kraampjes vullen het schitterende piazza, neergezet zoals de veertiende-eeuwse gemeentelijke richtlijnen dat voorschreven.

Aan de voet van de Torre del Mangia wachten talloze delicatessen op fijnproevers, van stapels pecorino tot truffels, van porchetta en andere vleeswaren tot mandarijnen, van dikke, met de hand gerolde pici tot worsten van cinta senese of van wild zwijn.

Natuurlijk smikkel je van de kruidige panforte, maar ga ook op zoek naar de variant met chocolade en hazelnoten die wij er op de kop tikten.

Koop verse ricciarelli voor het ontbijt de volgende ochtend en cantuccini voor na het kerstdiner, met een glaasje vin santo erbij.

Nog geen panettone in huis? Die van Opera Waiting is echt een aanrader. Saskia kocht er eentje voor thuis, maar uiteindelijk ging die tijdens haar verblijf bij B&B Paradiso Numero 4 helemaal op!

Naast alle lekkernijen vind je er ook een aantal kraampjes met kerstversieringen en -cadeautjes. Betreed na het shoppen ook het Palazzo Pubblico, voor een bijzondere wijnproeverij in de antieke Magazzini del Sale (zoutmagazijnen), vergezeld van sfeervolle muziek.

De Mercato nel Campo wordt in 2023 op zaterdag 2 en zondag 3 december gehouden. Je kunt er terecht van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. Neem een grote tas én veel lekkere trek mee en geniet van de bijzondere sfeer op dit mooiste plein ter wereld!

Extra decembertips in Siena

Maak na een paar rondjes over het Piazza del Campo ook een wandeling door de stad, die prachtig versierd is. Elke contrada (wijk) heeft zijn eigen kerstboom, versierd met ballen en andere decoraties in de kleuren van de contrada.

Geniet bij Gastronomia Morbidi (Via Banchi di Sopra 75) van een cappuccino als ontbijt, van een lekkere lunch of van een uitgebreide aperitivo.

Reserveer voor het diner tijdig een tafeltje bij Salefino Vino e Cucina (Via degli Umiliati 1), waar je zeker de terrina di fegato met vin santo en briochebrood moet bestellen – al is élk gerecht op de kaart even smakelijk en bijzonder.

Wil je langer van de decembersfeer in Siena genieten, blijf dan slapen bij het eerder genoemde Paradiso Numero 4. Voor ons inmiddels echt een tweede thuis, maar gastvrouw Paola legt iedereen in de watten.

Het ontbijt bestaat uit allerlei biologische producten uit Siena en omgeving. Het is elke ochtend anders, maar altijd even vers en afwisselend. Een heerlijke start van een dag in de sfeervolle straten van Siena!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *