Download gratis de Ciao tutti app

Proef de smaak van Siena – de lekkerste restaurants, ijssalons en delicatessen van de stad

Piazza-del-Campo-Siena-vanuit-de-lucht

Tien dagen Siena is helaas te kort om overal in de stad te gaan proeven, maar dankzij de culinaire cursus Siena con gusto heeft Saskia heel wat lekkere adresjes mogen uitproberen. Voor iedereen die nog een bezoek aan Siena te goed heeft, tipt ze vandaag de lekkerste adressen waar je kunt genieten van pici, pecorino en ander lekkers.

pecorino-Siena

Lekker(s) voor de lunch
Of je nu even snel een stuk pizza wil eten als lunch of uitgebreid wil genieten van de lekkerste specialiteiten: bij de volgende Sienesi ben je aan het goede adres!

*Il Grattacielo
Ondanks de naam (‘De Wolkenkrabber) is deze klassieke, sfeervolle osteria maar een kleine zaakje, maar wel met hemelbestormend lekkers. Je kunt er terecht voor een typisch Toscaanse lunch met bijvoorbeeld panzanella, insalata di farro, ceci, gegrilde groenten, mozzarella, frittata, haring, ansjovis ingelegd in pesto, salami, ham, meloen en meer. Je mag zelf bepalen wat er allemaal op je bord geschept wordt, dus er is voor ieder wat wils.
Via dei Pontani 8 (hoek met Via dei Termini), Siena

Grattacielo-Siena

*Fiaschetteria Il Pulcino
Bij dit ‘kleine kuikentje’ kun je elke middag terecht voor een aantal wisselende lunchgerechten. De pici, de traditionele dikke spaghetti uit Siena, staat altijd op het menu. ’s Zomers met bijvoorbeeld alleen een lichte tomatensaus of groente, maar probeer bij iets koeler weer ook de versie met cinghiale, wild zwijn.
Via dei Termini 91, Siena

*Morbidi
Aan de Via Banchi di Sopra, de Corso van Siena, kun je bij Morbidi terecht voor een uitstekend lunchbuffet. Voor slechts 12 euro geniet je van lekkere pasta’s, groente, salade, vis, vlees en kaas. Na de lunch kun je in de winkel ook nog allerlei lekkers uitkiezen voor thuis.
Via Banchi di Sopra 75, Siena

Morbidi-Siena

*Consorzio Agrario
Niet ver van het Piazza Matteotti (door de meeste Sienesi Piazza della Posta genoemd vanwege de aanwezigheid van het postkantoor) ligt een waar Luilekkerland. In de schappen van het Consorzio Agrario kun je terecht voor de meest smakelijke souvenirs, maar er wordt ook dagelijks verse plaatpizza gebakken. Ideaal voor un pranzo veloce, een snelle lunch!
Via Giuseppe Panagiani 9, Siena

ijs-gelato

Een gelato – of twee – voor tussendoor
Uiteraard wordt er tussen alle bezienswaardigheden in Siena door ook een ijsje gegeten!

*GROM – Gelato come una volta
In Siena kun je als ijsliefhebber terecht bij GROM, van origine afkomstig uit Turijn. Probeer vooral het vanille-ijs naar authentiek recept (crema come una volta), de smaak karamel-zeezout of een van de frisse sorbetsmaken. Ook de smaak van de maand (nu meringue met aardbei) is meestal meer dan lekker!
Via Banchi di Sopra 11-13, Siena

* Gelateria Brivido
Bij deze klassieke ijssalon, waarvan de naam letterlijk ‘rilling’ betekent, hebben ze enorm veel keuze. Kies iets lekkers en flaneer met je ijsje over het Piazza del Campo!
Via Pellegrini 1, Siena

*Gelateria Kopakabana
Een kleurrijke oase midden in de stad, met de heerlijkste smaken ijs. Als je bij Kopakabana over de drempel stapt, waan je je even in de tropen!
Via dei Rossi 52-54, Siena

Italian cuisine. Antipasto. Prosciutto, melon, salami, olives and wine

Aperitivo – l’appetito viene mangiando
Voor je uitgebreid gaat dineren, is er alle tijd voor een aperitivo: een goed glas wijn, liefst uit de buurt, een Aperol Spritz of een Crodino, vergezeld van wat hapjes.

*Il Vinaio
Sfeervol en authentiek is deze levendige wijnbar. Il Vinaio is het kloppend hart van de wijk Istrice (Stekelvarken), gezien het grote aantal contradaioli dat even binnenwipt voor een glas wijn, een bijzonder biertje of een van de verschillende delicatessen. Aan de muren hangen schitterend getekende en geschreven bedankjes van gasten, de een nog mooier dan de ander. De wijn die er wordt geschonken wakkert zo te zien in elk geval de creativiteit aan. Wie na de aperitivo geen zin heeft om ver te lopen voor een echt Toscaanse maaltijd, kan lekker blijven zitten: er worden elke avond (behalve op zondag) traditionele gerechten uit de Toscaanse keuken geserveerd.
Via di Camollia 167, Siena

*Proosten op het plein
Wie wil genieten van een aperitivo met uitzicht op het Piazza del Campo, kan terecht bij Bar Manganelli. Liever een bijzonder biertje? Ga dan naar de Birreria, even verderop aan het schelpvormige plein. Toegegeven: je betaalt wellicht wat meer dan elders, maar het uitzicht op de Torre del Mangia, het Palazzo Pubblico, het plein en een viavai van mensen krijg je er gratis bij!

Toscane op tafel
Na een dag struinen door Siena is het ’s avonds heerlijk genieten van tal van lekkers uit Toscane. Voor streekgerechten ga je bijvoorbeeld naar La Grotta di Santa Caterina (Via della Galluzza 26), dat in de volksmond Da Bagoga wordt genoemd. Bagoga is de bijnaam van de eigenaar, die hij kreeg toen hij tijdens de Palio voor het eerst als ruiter op de rug van een paard zat.

Ook fijn is Osteria Boccon del Prete (Via San Pietro 17), met heerlijke crostini vooraf en traditionele pici als primo piatto. Authentiek en knus is Trattoria La Torre (Via Salicotto 69), aan de voet van de statige Torre del Mangia, net om de hoek van het Piazza del Campo. Er is geen menu, maar de cameriere noemt moeiteloos alle pasta’s, vleesgerechten en toetjes op. Nog een aanrader is Osteria del Gatto (Via San Marco 8), met een handgeschreven menu vol typisch Toscaans lekkers.

Saskia genoot tot twee maal toe van een kookcursus in Siena, een avond in de keuken van Sotto le Fonti (Via Esterna Fontebranda 118) en een avond bij Trattoria Fontegiusta (Via Camollia 102). Voor ’s avonds zijn beide restaurants een aanrader. Bij Sotto le Fonti kookt Roberto de Sienese sterren van de hemel, terwijl zijn vrouw in de knusse trattoria zorgt voor bijpassende wijnen. Bij Fontegiusta kun je ’s middags terecht voor een overdadig lunchbuffet, met een ruime keuze aan pasta, vleesgerechten en meer, terwijl je er ’s avonds van het uitgebreide Toscaanse menu kunt smullen.

Heerlijk buiten eten kan in de grote tuin van Vivace (Via Stalloreggi 64). Het menu bevat een aantal klassieke Toscaanse pasta’s en vleesgerechten, maar er is ook ruimte voor bijvoorbeeld linguine met kreeft. Wij genoten van pici al cinghiale en bijzonder lekkere fagioli (de inwoners van Toscane worden vanwege hun bonenconsumptie in het verleden ook wel mangiafagioli, boneneters, genoemd), maar bovenal van de schitterende kijk op Siena.

pici-pasta-Sienade beroemde pici

Voor pizza ga je naar La Pizzeria di Nonno Mede (Via Camporegio 21), dicht bij de San Domenico, met schitterend uitzicht op de Duomo van Siena. Of ga naar de bijna-buren Il Pomodorino (Via Camporegio 13), waar je de Napolitaanse houtovenpizza’s ook in klein formaat kunt bestellen.

Echte fijnproevers gaan naar La Taverna di San Giuseppe (Via Giovanni Dupré 132), waar eigenaar Marco niet alleen de lekkerste gerechten op tafel tovert, maar je ook graag zijn bijzondere verzameling pecorini laat zien, die achter de eetzaal liggen uitgestald. Ook een aanrader is Ristorante Enzo (Via di Camollia 49), waar Enzo de sterren van de hemel kookt. Zijn Toscaanse specialiteiten zijn wereldberoemd (zo kookte hij ooit voor prinses Beatrix), maar bewaar wel een plekje voor toe, want ook zijn desserts zijn meer dan de moeite waard!

Last but not least is er Porrione (Via del Porrione 28), op de plek waar generaties lang Da Nello was gevestigd. Bij Porrione wordt de traditionele Toscaanse keuken creatief benadert, hetgeen bijzondere en vooral tongstrelende gerechten oplevert.

Buon appetito – geniet van de smaak van Siena!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *