Download gratis de Ciao tutti app

Gli dei ritornano – de beelden van de bijzondere vondst in San Casciano dei Bagni zijn nu te zien in Rome

In de expositiezalen van het Palazzo del Quirinale in Rome worden tot 22 december 2023 de bronzen beelden tentoongesteld die vorig najaar werden opgegraven bij het Toscaanse dorp San Casciano dei Bagni. Meer informatie over de tentoonstelling vind je via deze link.

De vondst van San Casciano dei Bagni

San Casciano dei Bagni is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Dit plaatsje tussen Siena en Orvieto was vooral beroemd vanwege de thermale waterbronnen.

Sinds begin november 2022 staat San Casciano dei Bagni ook op de kaart vanwege een bijzondere vondst die er werd gedaan. Er zijn ruim twintig bronzen beelden opgegraven, met daarnaast duizenden munten en verschillende ex-voto’s.

Thermencomplex uit de Romeinse tijd

Al in de oudheid was San Casciano een bekend kuuroord. Keizer Augustus zou regelmatig naar deze thermen zijn gereisd om zich onder te dompelen in het heilzame water van de Bagno Grande (waar je nu dichtbij de huidige thermen vindt).

Aangezien hier in de Romeinse tijd ook veel zieken naartoe gingen om zich te laten behandelen, zijn er onder de votiefgeschenken opvallend veel lichaamsdelen aangetroffen, zoals armen, benen, handen en voeten, en organen, zoals hart en longen, die werden geofferd in de hoop op genezing.

De schat van San Casciano dei Bagni

De schat die na langdurige opgravingen is opgedoken, bestaat uit vierentwintig beelden, grotendeels uit de periode van de tweede eeuw voor Christus tot de eerste eeuw na Christus.

Op een aantal beelden zijn inscripties in zowel het Etruskisch als het Latijn gevonden. Vijf beelden zijn groter dan een meter; de andere beelden zijn relatief klein.

Ze zijn allemaal uitzonderlijk goed bewaard gebleven, waardoor ze er nog relatief ongeschonden uitzien, zoals je ook in onderstaande video kunt zien:

Uit een tempel bij de thermen

Volgens de onderzoekers maakten de beelden deel uit van een tempel die bij het thermencomplex hoorde. In de vierde of vijfde eeuw zou die tempel zijn afgebroken, maar niet voordat men de beelden in een waterbassin plaatste, dat netjes werd afgedekt.

Waarom men de tempel ontmantelde is niet helemaal zeker, maar men denkt dat het te maken had met de overgang van het vereren van heidense goden naar het christendom.

Nieuw museum voor de bronzen beelden

Verschillende nationale en internationale experts onderzoeken de gevonden beelden. Daarna wil men bij de vindplaats een museum en een archeologisch park openen, waar je de beelden kunt bewonderen en meer te weten komt over de geschiedenis van deze unieke plek in Toscane.

Meer details over deze vondst vind je op de website van het Minstero della Cultura, waar je tevens meer foto’s en video’s kunt bekijken.

foto’s: Ministero della Cultura

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *