Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Quartiere Coppedè – kikkers, kroonluchters en draken in Rome

Ver weg van alle drukke toeristische trekpleisters in Rome, ten noorden van de chaos rondom Stazione Termini, vind je het sprookjesachtige Quartiere Coppedè. De wijk ligt precies tussen twee van onze favoriete Romeinse parken, Villa Borghese en Villa Torlonia, en is de ideale bestemming voor een fijne wandeling.

Het is echt een bijzonder stukje stad, dat in niets doet denken aan gladiatoren, roemrijke geschiedenis of pauselijke grootheidswaanzin. Slenter langs de bijzondere huizen rondom het Piazza Mincio, dat het hart van de wijk vormt, en je wordt bevangen door de bijzondere sfeer die hier heerst.

Die sfeer is te danken aan de Florentijnse architect Gino Coppedè, die op deze plek rond 1915 van de gemeente Rome de vrije hand kreeg om een aantal unieke huizen neer te zetten. Dat liet Coppedè zich geen twee keer zeggen. Hij leefde zich helemaal uit en werkte tot aan zijn dood in 1926 aan de verfraaiing van de huizen.

Je staat dan ook ademloos te kijken naar alle details: mozaïeken, schilderingen, grappige reliefs, draken en andere monsterachtige wezens, een zonnewijzer, kleine schoorsteentjes, grappige afdakjes, balkonnetjes, erkers…

Maar dat is nog niet alles. Coppedè bouwde ook een grappige fontein, de zogenaamde Fontana delle Rane (Fontein van de Kikkers), die volgens een van de inwoners van de wijk die ons gefotografeer vrolijk gadeslaat bedoeld was als knipoog naar de Fontana delle Tartarughe (Schildpaddenfontein) op het Piazza Mattei in het oude getto in Rome.

Onder de poort die de overgang naar de ‘gewone wereld’ markeert, hangt ten slotte een heuse kroonluchter, waar af en toe een auto onder door rijdt. Zodra je onder de kroonluchter door wandelt, richting Piazza Mincio, waan je je even in een andere wereld. Voor wie nog niet overtuigd is, nog een aantal foto’s. Maar het is natuurlijk het mooist als je het met eigen ogen kunt aanschouwen, dus noteer deze wijk op je lijstje voor een (volgend) bezoek aan Rome!

Praktisch
Je vindt het Quartiere Coppedè rondom het Piazza Mincio, vlak bij Villa Torlonia. Vanaf Piazza Venezia neem je bus 60 express naar de Via Nomentana (fermata Viale Regina Margherita, de eerste halte na Porta Pia); vanaf Termini neem je bus 90 express naar de Via Nomentana (eveneens uitstappen bij de eerste halte na de Porta Pia, fermata Viale Regina Margherita) of bus 38 naar Corso Trieste (eerste halte).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

8 reacties

 1. O ja, leuk, Coppedè! Ontdekte ik een aantal jaar geleden, terwijl ik dacht Rome inmiddels toch wel te kennen. Niets is minder waar: Roma, non basta una vita!

 2. Annemarie Verhulst

  Kende de wijk niet. Een volgende keer zeker te bezoeken. Zoals Mara zegt : Roma, non basta una vita !
  Wacht met ongeduld op het boek, heb het dadelijk besteld (wel vanuit Belgie, dan wordt het toch ook gesigneerd ?).

 3. Dat is inderdaad de meest ware uitdrukking, Roma non basta una vita. Sta zelf ook steeds weer versteld van de stad.
  En leuk dat je het boek hebt besteld Annemarie, uiteraard worden ook de boeken voor Belgie gesigneerd!

 4. Wat leuk, mijn eerste jaar in Italie heb ik op 2 minuten loopafstand hiervan gewoond!!! Erg herkenbaar dus voor mij 🙂

 5. Wat ontzettend mooi allemaal! Zou ik zeker wel eens een kijkje willen nemen!
  En het echte aftellen is nu begonnen! Spannend hoor, om straks het boek te signeren! Ciao!

 6. Als boekbindster snap ik je helemaal. Dat soort details bepalen de uitstraling van een boek en hoe graag iemand het ook in handen wil hebben. Mooie blog. Ik kom hier maar af en toe maar ben elke keer wel erg onder de indruk van wat je allemaal weet.

 7. Wist je dat de architect van de wijk een zoon was van een houtbewerker? Hij vond dat hij in steen moest kunnen maken wat pa in hout vervaardigde. En vandaar deze architectuur.

 8. Leuk Marjolijn, dat wist ik niet, maar dat verklaart inderdaad deze bijzonder mooie bouwstijl. Daar ooit een huis (of een kamer)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *