Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ponte Milvio – een van de hipste plekken van Rome

Ponte Milvio in Roma-Nord staat bekend als dé hotspot voor rijke Romeinen. Als je hier op een zaterdagavond komt, is het geen uitzondering om een bekende voetballer met een model aan zijn arm tegen te komen. In deze wijk vind je de hippe restaurants, coole cocktailbars en luxueuze boetieks.

Maar Ponte Milvio kent ook een aantal historische bezienswaardigheden en je kunt je er ook als niet-voetballer met een klein budget ook zeker vermaken. Liza ging op stap en doet de beste tips voor Ponte Milvio voor je uit de doeken.

De strijd op de Ponte Milvio
Als je vanuit de wijk Flaminio de Tiber nadert, zie je ‘m vanuit de verte al liggen: de Ponte Milvio waaraan de wijk zijn naam dankt. In de oudheid lag de brug, die waarschijnlijk rond 200 voor Christus werd gebouwd en in eerste instantie van hout was, buiten de stad. De brug maakte deel uit van de Via Flaminia.

Consul Gaius Claudius Nero gaf de opdracht om de brug te bouwen nadat hij het leger van Carthago had verslagen bij de Slag bij de Metaurus. Rond 300 na Christus vond de legendarische slag plaats waar deze brug tegenwoordig bekend om staat: de Slag bij de Ponte Milvio.

Constantijn de Grote en Maxentius stonden hier lijnrecht tegenover elkaar, met hun legers. De toen nog provisorisch gebouwde brug kon het gewicht van al die strijders niet aan en stortte bijna helemaal in.

Hoewel het leger van Maxentius twee keer zo groot was als dat van Constantijn, verloor hij het gevecht, wat Constantijn alleenheerser over het westelijk deel van het Romeinse Rijk maakte.

De Ponte Milvio werd door de eeuwen heen nog een aantal keer beschadigd en heropgebouwd. Zo werden in de negentiende eeuw de twee standbeelden op de zuidelijke oever toegevoegd. Links zie je L’Immacolata van Domenico Pigiani; rechts een verbeelding van Sint-Johannes Nepomucenus, die voorbijgangers moet beschermen tegen de verdrinkingsdood. Op de andere oever zie je eveneens twee beelden: rechts Johannes de Doper, links Jezus.

Slotjes aan de brug
De Ponte Milvio werd pas echt een toeristentrekpleister toen de Romeinse schrijver Federico Moccia in zijn boek Ho voglia di te zijn twee hoofdpersonen hun liefde liet vereeuwigen door een hangslot aan een van de lantaarnpalen op de brug te bevestigen.

Nadat zijn boek in 2007 verfilmd was, volgden veel stelletjes zijn voorbeeld. Rond zonsondergang vind je nog steeds veel verliefde koppels op en om de brug hangen.

Het gemeentebestuur doet al jaren zijn best alle slotjes te verwijderen en deelt zelfs boetes van vijftig euro uit aan wie nog probeert op die manier zijn eeuwige liefde te bezegelen, maar te oordelen naar de slotjes die nog altijd aan de brug hangen lukt het ze niet om het helemaal te voorkomen.

Gran Madre di Dio
Vergeet, voordat je een van de restaurants of het nachtleven van Ponte Milvio induikt, niet deze prachtige kerk eens van dichterbij te bekijken. Hoewel het gebouw misschien anders doet vermoeden, werd de kerk pas in 1931 gebouwd, ter nagedachtenis aan het Eerste Concilie van Efese. Tijdens deze kerkelijke bijeenkomst in 431 werd vastgesteld dat de heilige maagd Maria de moeder van Jezus was.

Door zijn verhoogde ligging torent de kerk indrukwekkend boven het plein uit. Aan de binnenkant van de kerk zijn vooral de fresco’s op het plafond van de koepel, boven het beeld van Maria, indrukwekkend.

Van cocktails tot sushi
Ponte Milvio is niet de plek om voor een paar euro in een onpretentieuze, authentiek Romeinse osteria een bord cacio e pepe weg te werken: het is hier hip en happening wat de klok slaat. Dat betekent veel wijnbars, cocktailbars en restaurants voor een iets hoger budget, maar ook sushirestaurants, tapasbars, poké bowl-tentjes en meer.

Het is hiermee een ideale plek om te gaan dineren als je eens zin hebt in iets anders dan de Italiaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld eens Daruma Sushi aan Via Flaminia 464b of Malandros Bodega de Tapas aan Via Flaminia 496c.

Voor het diner kun je terecht bij Mamma Nanà (Via Flaminia 508), een heerlijk visrestaurant. De echte vleeseters kunnen hun lol op bij Macello Roma (Via Flaminia 451), hoewel ook vegetariërs hier blij zullen worden van het enige vegetarische gerecht op de kaart: de vegetarische burger is namelijk de beste die ik tot nu toe in Rome gegeten heb.

Heb je daarna nog ruimte voor een toetje, ga dan zeker langs bij de vestiging van Pompi in Ponte Milvio (Via Cassia 8): hier scoor je de beste tiramisù van Rome. Of haal een ijsje bij Il Pellicano (Piazzale di Ponte Milvio 19), een gelateria aan het gezellige pleintje waar al sinds de jaren tachtig de lekkerste ijsjes gemaakt worden.

Rond zessen stromen de terrassen van het Piazzale di Ponte Milvio vol met stijlvol geklede Romeinen die hier een aperitivo komen drinken. Panificio Nazzareno (Piazzale di Ponte Milvio 52) is daar een geschikte plek voor: deze bakkerij, lunchroom, restaurant en aperitivo-bar in één biedt heerlijke pizza’s en focaccia’s voor bij je drankje.

Wie zin heeft in een ongecompliceerd biertje of een frisse Spritz zonder al te veel gedoe, moet zeker bij Il Chioschetto gaan zitten, direct naast de Ponte Milvio. Deze kleine kiosk heeft een groot terras in de zon en serveert lupini (zonnig gele lupinebonen die in Zuid-Italië veel als snack worden gegeten) en nootjes bij je drankje.

Aan de andere kant van de weg vind je een vergelijkbaar plekje, L’Altro Chiosco (‘de andere kiosk’), met eenzelfde concept. Het fijne is dat je hier op de wat koudere dagen ook een verwarmd terras vindt.

Kleurrijke drankjes in een Instagramwaardig decor vind je bij Love Bar (Via Flaminia 489-465), een gezellige restaurant/bar die later op de avond volstroomt met hippe jongeren uit Roma-Nord.

Ben je fan van het apericena-concept, waarbij de hapjes die je bij je aperitivo krijgt bijna een volwaardige maaltijd vormen? Bij Coco Loco (Via Flaminia 491b) kun je goedgevulde taglieri met hapjes bestellen bij je drankje.

Bruisend nachtleven
Ponte Milvio komt pas echt tot leven als de zon onder is: je vindt hier namelijk volop bars, speakeasy’s en discotheken waar het gaat om zien en gezien worden. Is helemaal opgedirkt op stap gaan toch niet helemaal je ding, dan kun je bijvoorbeeld ook op je gemakje een cocktail drinken bij Int. 2, een uiterst sfeervolle speakeasy die meer doet denken aan een huiskamer.

De bar is goed verstopt: hij is gevestigd boven een van de bars op de begane grond en vanaf de straat verraadt niets dat hier zich een cocktailbar bevindt. Bel aan bij Piazzale di Ponte Milvio 43, bij de grote poort naast Roma Beer Company, en wacht tot de deur wordt opengedaan. Eenmaal boven moet je een lidmaatschapskaartje à twee euro aanmaken voordat je naar binnen mag, maar de sfeervolle setting en heerlijke cocktailkunsten van de barman maken het meer dan waard.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *