Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kerstmis in Rome – geniet van sfeervolle feestdagen in de Eeuwige Stad

De magie van de feestdagen in de Eeuwige Stad, dat moet je een keer meemaken! Reusachtige kerstbomen tussen de Romeinse ruïnes, sfeervolle verlichting door de eeuwenoude straten en een kerstmarkt op het beroemdste plein van de stad… Het is holiday season in Rome!

Rome-Colosseum

Ciao tutti geeft daarom vandaag de leukste decembertips voor een weekendje Rome:

Kerstbomen en kerststallen kijken in Rome

De Eeuwige Stad wordt in deze tijd van het jaar prachtig versierd en verlicht. Er zijn mooie kerstbomen te zien bij onder andere het Colosseum en de Sint-Pieter, bij de Spaanse Trappen en op Piazza Venezia.

Rome-Colosseum-kerstboom Rome-kerstboom-Spaanse-Trappen Rome-kerst-Sint-Pieter Rome-kerststal-Sint-Pieter

In heel veel Romeinse kerken vind je in december mooie kerststallen, van heel klein en lieflijk tot ware kerstdorpen met stromend water en een flonkerende ster.

Als je niet genoeg krijgt van kerststallen, brengt een bezoek aan de tentoonstelling 100 presepi in Vaticaanstad, met maar liefst honderd (!) kerststallen van over de hele wereld. De tentoonstelling is van 8 december 2022 tot 8 januari 2023 te bezoeken.

100-presepi-Rome

Bewonder de mooiste kerststal van Rome

De netturbini, straatvegers, van Rome, openen de deuren van hun depot voor een bijzonder spektakel. De medewerkers van de AMA, zoals de Romeinse vuilnisdienst heet, hebben namelijk een prachtige kerststal, gemaakt. Niet van vuilnis, maar wel door de vuilophalers en schoonmakers die je de hele dag door in het Romeinse straatbeeld ziet.

kerststal-straatvegers-4 kerststal-straatvegers-6 kerststal-straatvegers-7

De kerststal van de straatvegers bevindt zich aan de Via dei Cavalleggeri 5 (vlak bij het Sint-Pietersplein). De kerststal is tot 15 december elke dag open van 9.00 tot 19.00 uur. Op zon- en feestdagen kun je alleen ’s ochtends terecht, van 8.00 tot 11.30 uur. Van half december tot eind januari is de kerststal nog iets langer te bewonderen; de deuren zijn dan dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis.

Kerstshoppen in stijl

Omdat de kans groot is dat je graag het winkelen combineert met het bekijken van bezienswaardigheden, verzamelden we de leuke, onbekende winkelstraatjes vlak bij de bezienswaardigheden.

Ben je bij het Colosseum geweest? Duik dan daarna de wijk Monti in, grofweg gelegen tussen de Via Cavour en de Via Nazionale. De wijk zit vol leuke, authentieke winkels en al net zulke gezellige koffiebarretjes en cafés. Vooral de Via del Boschetto en de Via Urbana zijn aanraders op winkelgebied!

Monti-Rome-shoppen-eten (13)

Na een bezoek aan de Spaanse Trappen is er niets fijner dan ontsnappen aan de drukte. Loop de Via Margutta in, een van de meest schilderachtige straatjes in het centrum van Rome. Van oudsher is dit het domein van kunstenaars en handwerklieden, en tot op de dag van vandaag kun je hier ateliers en andere creatieve plekken vinden.

Stop halverwege de straat ook even bij Er Marmaro, het winkeltje van een sympathieke en creatieve marmerbewerker. Zijn kleine bordjes met bekende Italiaanse spreuken zijn leuke cadeautjes om mee naar huis te nemen!

marmeren-bordjes-Via-Margutta-Rome

Het authentieke Rome is ook vanaf het Piazza Navona niet ver weg: je hoeft maar een paar straatjes in te lopen om in de Via del Governo Vecchio uit te komen, waar je talloze leuke winkels en boetieks zult vinden.

Als je het Vaticaan hebt bezocht, kun je terug de stad in lopen door de Via dei Coronari. Deze elegante straat biedt zowel winkels in het duurdere segment, als boetieks en eettentjes met wat vriendelijker prijzen. Vergeet niet een ijsje te halen bij Gelateria del Teatro, winter of geen winter.

Culinair kerstshoppen in Rome

Eataly, vlak bij Stazione Ostiense, is een walhalla voor fijnproevers en liefhebbers van Slow Food. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste, de mooiste en de meest bijzondere panettones. Om te proeven, en natuurlijk om mee naar huis te nemen!

panettone

Nóg leuker is het culinaire kerstshoppen bij Volpetti (Via Marmorata), waar je een keur aan worsten, hammen, kazen, balsamico, koekjes, chocolade en ander (kerst)lekkers vindt. Proeven mag, maar uitgebreid eten kan in de taverna van de familie Volpetti, meteen om de hoek.

Naar de nachtmis in Rome

Ben je tijdens de feestdagen in Rome en wil je de nachtmis in de Eeuwige Stad vieren? Dat kan natuurlijk in de Nederlandse kerk. De Nederlandse kerk in Rome heet de Friezenkerk en bevindt zich op een steenworp afstand van de Sint-Pieter. Elk jaar wordt de kerstnachtmis op 24 december gevierd in de Friezenkerk. De voertaal is Nederlands. Kijk voordat je gaat even op www.friezenkerk.nl voor de meest actuele informatie.

Rome-Kerstmis-nachtmis

Om 22.00 uur begint ook de nachtmis in de Sint-Pieter, die je op het plein kunt volgen via grote schermen. Maar een nachtmis in een van de kleine kerken die Rome rijk is, is misschien nog wel leuker – je staat midden tussen de Romeinen en ervaart Kerstmis precies zoals zij. Op 25 december spreekt de paus om 12.00 uur het Urbi et Orbi uit, op het Sint-Pietersplein.

Ruïnes in de sneeuw

Met een beetje geluk valt er tijdens je verblijf in Rome sneeuw en hult de Eeuwige Stad zich voor eventjes in een prachtig wit jasje…

Sint-Pieter-Rome-sneeuw

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *