Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Campo Santo Teutonico (Vaticaanstad) – het kleinste kerkhof van Rome

Binnen de muren van het Vaticaan vind je het kleinste kerkhof van Rome: het Campo Santo Teutonico, waar Nederlandse, Belgische en Duitse pelgrims en leden van de Broederschap van de Heilige Maagd Maria begraven liggen.

In de schaduw van de koepel van de Sint-Pieter

Het kerkhof is een groene oase met palmbomen die waken over de doden, in de schaduw van de koepel van de Sint-Pieter, die je hier vanuit een verrassend perspectief kunt zien.

Het kleine kerkhof zou al in de vijftiende eeuw zijn aangelegd, met aarde uit Jeruzalem. Het is een groene oase, met kleurrijke bloemen en planten, pijn- en palmbomen.

Tussen al het groen prijken het graf van een Duitse bakker die het lekkerste brood van heel Rome zou hebben gebakken, het graf van een prinses die de geliefde van componist Franz Liszt is geweest en het graf van de Nederlandse geestelijken Mgr. dr. Herman Schaepman († 1903) en Mgr. Johannes Olav Smit († 1972).

Het graf van Louis Regout uit Maastricht

Ook de uit Maastricht afkomstige Mr. Louis Hubber Willem Regout ligt hier begraven. Regout was Minister van Waterstaat tijdens het kabinet Heemskerk en arriveerde in augustus 1915 als buitengewoon gezant in Rome. Al tijdens zijn ontvangst werd hij onwel.

Twee maanden later overleed hij, zonder zijn vaderland te hebben teruggezien. Regout wilde vanwege de Eerste Wereldoorlog niet op het Campo Santo Teutonico begraven worden. Hij werd bijgezet op het Campo Verano, maar in 1922 verhuisde zijn graf alsnog naar het Vaticaanse kerkhof.

Monseigneur Ludwig Kaas – Administrateur voor het Kleed van Petrus

Een andere ‘bekende’ dode is Monseigneur Ludwig Kaas, die onder paus Pius XII werkte als Secretaris en Administrateur voor het Kleed van Petrus. Hij zou betrokken zijn geweest bij het opgraven van de botten van Petrus, waar in december 1950 officieel melding van werd gedaan.

Het graf van de Vlaamse dakloze Willy Herteleer

Vrij recent haalde de begrafenis van de Vlaamse dakloze Willy Herteleer het nieuws. Hij scharrelde altijd rond op en om het Sint-Pietersplein, wat voor de paus reden was om hem na zijn dood in 2015 op het Campo Santo Teutonico te laten begraven. Bijzonder is ook het graf van een negentienjarige jongen die een paar jaar geleden bij een verkeersongeluk omkwam. De twee speelgoedmotortjes op zijn graf bezorgen me elke keer kippenvel.

Al geldt dat eigenlijk voor elk plekje van dit bijzondere stukje Rome… Wandel je met ons mee over het Campo Santo Teutonico?

Praktische info Campo Santo Teutonico

Het Campo Santo Teutonico is alleen ’s ochtends geopend (van 8.00 tot 12.00 uur). Om het kerkhof te kunnen bezoeken, moet je toestemming vragen aan de Zwitserse Gardisten die in de hoek van Piazza del Sant’Uffizio staan, buiten de linker zuilengalerij van het Sint-Pietersplein. Als je een Nederlands of Belgisch paspoort kunt overhandigen, mag je het terrein van het Vaticaan betreden om het Campo Santo Teutonico te bezoeken.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Geweldig ben heel blij met ciaotutti
    iedere keer weer een verrassing
    Prachtige plekjes, herkenbare plekjes
    Ben helemaal weg van Italie vooral van Rome.
    Veel succes en verheug me iedere keer er weer op.
    Dank jullie wel.
    Lieve groet Rita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *