Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de charmante straatjes van Trastevere (Rome)

De Romeinse wijk Trastevere bruist ‘s avonds van het leven. Er zijn veel gezellige restaurantjes, bars en terrassen die tot diep in de nacht zorgen voor een levendige sfeer. Het is echter ook heerlijk om ‘s ochtends door Trastevere te dwalen, als je de charmante straatjes nog bijna voor je zelf hebt.

Trastevere-Rome (4) Trastevere-Rome (8) Trastevere-Rome (17)

Wij beginnen onze wandeling door de charmante straatjes van Trastevere bij Bar San Calisto, waar het al vroeg een drukte van belang is. De eerste cappuccino’s en espresso’s worden hier al gezet voordat de toeristen in Rome ontwaken.

Trastevere-Rome (1a) Trastevere-Rome (10)

De mannetjes die naast het terras van San Calisto zitten te keuvelen, slaan ons gefotografeer nieuwsgierig gade. Als we weg willen lopen, roepen ze ons toe dat toch ook zij op de foto moeten. Ma volentieri!

Trastevere-Rome (1b)

Om de hoek sluimert het Piazza di Santa Maria in Trastevere, dat niet veel later het kloppend hart van de wijk wordt. De trappen van de fontein zijn een populaire ontmoetingsplaats, maar ook de terrassen rondom raken gauw gevuld met Romeinen en toeristen die de bedrijvigheid op het plein gadeslaan.

Nu lopen er alleen wat mensen de kerk binnen, om een kaarsje op te steken of op weg naar hun werk Maria gedag te zeggen. Wij bewonderen er de prachtige mozaïeken, die je letterlijk tegemoet schitteren.

Santa-Maria-in-Trastevere-Rome (1) Santa-Maria-in-Trastevere-Rome (1b) Santa-Maria-in-Trastevere-Rome (2)

Vervolgens dwalen we heerlijk door de karakteristieke straatjes van dit stukje Rome. Her en der stuiten we op koks en restauranteigenaren die voorbereidingen treffen voor de dag die voor hen ligt.

Trastevere-Rome (9) Trastevere-Rome (14)

In de Via della Cisterna drinken we wat water bij een van de bijzondere nasoni, de typisch Romeinse drinkfonteintjes, die dit keer de vorm van een flinke ton heeft.

Trastevere-Rome (12)

Bij het verderop gelegen Baylon Café (Via di San Francesco a Ripa 151) bestellen we een cappuccino, die we op het terras, in de ochtendzon, opdrinken.

Trastevere-Rome (13)

Naast ons wordt druk gediscussieerd over de boodschappenlijst voor de lunch – ook al is het nog geen tien uur ‘s ochtends. Wij hebben ook al wel een beetje trek, na ons vroege ontbijt.

We wandelen op ons gemak naar een van onze favoriete adresjes in Trastevere: Biscottificio Innocenti. Deze koekjesfabriek, aan de Via della Luce 21, heeft gelukkig al een keur aan bijzondere koekjes gebakken – nog voor de zon aan de Romeinse hemel verscheen. We proeven van de amandelkoekjes, de brutti ma buoni (‘lelijk maar lekker’), de koekjes met Nutella… Buonissimo!

Trastevere-Rome (7)Trastevere-Rome (5) Trastevere-Rome (6)

Met een flinke lading koekjes op zak slenteren we verder door Trastevere. Onze favoriete boekwinkel is helaas dicht. We kunnen dus niet op de overvolle planken struinen naar een nieuw boek vol Romeinse verhalen. De gesloten luiken zijn versierd met een groot, rood hart – de liefde is hier gelukkig wel aanwezig.

From-Rome-with-love-bookshop-Trastevere

Even verderop ligt een kat te zonnen in een plantenbak, nog twee straten verder waakt Maria over een palazzo met gesloten luiken. Dergelijke tafereeltjes maken Trastevere zo bijzonder – ook ‘s ochtends vroeg!

Trastevere-Rome (11) Trastevere-Rome (15)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

7 reacties

 1. Lucie (uit Vignols Fr)

  Mijn favouriete wijk, verveelt nooit en inderdaad, liever ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat.

 2. Ook ik dwaalde even heerlijk met jullie mee door deze rustgevende steegjes aan-de-andere-zijde-van-de-Tiber…

 3. Wat een heerlijk verhaal met leuke foto’s. Simpel maar doeltreffend. In maart gaan mijn vriend en ik voor het eerst naar Rome.

 4. Een aantal jaar geleden hebben wij trattoria Da Enzo bezocht. Heerlijke gerechten tussen het TL-licht. Een echte aanrader. Je zit er helaas niet zo mooi, daarvoor moet je iets verder de wijk inlopen aan de andere kant van de hoofdstraat. Parkeren in deze wijk is redelijk goedkoop en met de tram ben je snel in het centrum. ‘s Avonds en ‘s nachts is er een zeer sfeervol en gezellig avond/nachtleven.

 5. Hoi Saskia,
  Ik hoop dat je nog reageert want er staan wel erg oude reacties op de website.
  Het volgende: ik wil graag de wijk Trastevere bezoeken want ik ben gek op oude straatjes. Echter wij hebben maar één dag (cruise) en ook geen 24 uur.
  Weet je toevallig of er een Hop of Hop on bus langs de wijk Trastevere komt?

 6. Ciao Anita,
  Ciao tutti is 12,5 jaar geworden afgelopen 1 augustus. Aangezien ik elke dag een artikel publiceer, staan er oude én nieuwe reacties op de website. Die haal ik niet weg, want die kunnen nuttig zijn voor anderen.

  De Hop on Hop Off bus zal niet door Trastevere komen, daarvoor zijn de straatjes te smal. Als je echt iets van de wijk wil zien, is te voet echt de enige optie. Als je dichter bij het Colosseum van eenzelfde soort charmante straatjes wil genieten, kun je wellicht beter voor de wijk Monti kiezen of voor het voormalige getto. Vanaf Piazza Venezia gaat er ook een tram naar Trastevere, voor bijv de heen- en/of terugweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *