Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Biscottificio Innocenti – een koekjesfabriek in Trastevere (Rome)

Tijdens het maken van onze City Walk in Trastevere kunnen we – na een ochtend lang door de charmante straatjes te hebben gestruind – geen weerstand bieden aan de koekjes die in de kleine etalage van Biscottificio Innocenti prijken.

Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (9)

Deze koekjesfabriek ligt aan de Via della Luce, een van die kleine straatjes zonder grootse bezienswaardigheden die Trastevere zo authentiek maken. Onder een goedkeurend knikje van de overbuurvrouw die in bloemetjesschort haar stoepje schoonveegt, verdringen we ons voor de ramen van de biscottificio. De amandelkoekjes doen ons watertanden, maar ook de biscotti met Nutella zien er verleidelijk lekker uit.

Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (2) Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (3)

De geur lokt ons naar binnen, waar de keuze zo mogelijk nog moeilijker wordt gemaakt. Overal waar we kijken, liggen schalen vol koekjes maar er zijn ook crostate (taarten gevuld met jam). Overweldigd door de enorme keuze wijzen we naar de eerste de beste bakplaat die net uit de oven komt.

Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (4) Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (7)

Stefania, de eigenaresse, knikt goedkeurend en laat ons proeven van de brutti ma buoni, hetgeen letterlijk ‘lelijk maar lekker’ betekent. De koekjes danken hun naam aan de vaak onooglijke vorm waarin ze op de bakplaat belanden. Hoewel de koekjes inderdaad geen schoonheidsprijs verdienen, smaken ze overheerlijk.

Dat geldt ook voor de goudgele pijnboompittenkoeken, de zandkoekjes, de koekjes in de vorm van hartjes, bloemetjes en alle andere biscotti die elke dag uit de oven komen. Het geheim? Volgens Stefania ligt een deel daarvan in de vintage oven (uit de jaren vijftig!), die de koekjes zestien meter lang door zijn warmte geleidt. Zo bakken ze mooi egaal gaar en goudbruin, met een brosheid die ervoor zorgt dat je blijft proeven…

Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (1) Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (5) Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (6)

Een ander deel van het geheim zit in de traditionele familierecepten die Stefania gebruikt. Ze is inmiddels de derde generatie die de biscottificio runt. Ze nam het stokje over van haar ouders, Enzo en Anna, die op hun beurt de traditie voortzetten die Enzo’s vader Sesto in 1920 was gestart. Zo af en toe krijgt Stefania hulp van haar dochter Michela. Zo blijft het geheim van de koekjes ook voor de volgende generatie bewaard…

Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (10)Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (8)

Wij wandelen met twee flinke zakken vol koekjes naar buiten, ons verheugend op een fijn plekje in de zon en de tijd die net als binnen in de koekjesfabriek even stilstaat.

Je vindt Biscottificio Innocenti aan de Via della Luce 21 in Trastevere, Rome. De koekjesfabriek is dagelijks geopend. Van maandag tot en met zaterdag kun je er terecht van 8.00 tot 20.00 uur; op zondag van 9.30 tot 14.00 uur.

Nog meer tips voor Trastevere
In onze City Walk Rome – Gianicolo & Trastevere vind je nog veel meer lekkere en leuke tips voor Trastevere. De wandeling begint hoog boven Trastevere, op de groene Gianicolo. Vanaf het prachtige uitkijkpunt boven op de heuvel daal je langs een paar mooie bezienswaardigheden af, naar het hart van Trastevere, om de leukste, mooiste en lekkerste plekjes van deze volkswijk te ontdekken. Onderweg bewonder je niet alleen pittoreske straatjes en pleinen, maar ook prachtige fresco’s van Rafaël, bijzondere dertiende-eeuwse mozaïeken en een unieke fontein.

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-Gianicolo-Trastevere

Download Rome – Gianicolo & Trastevere voor € 3,99

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ah … Biscottificio Innocenti, daar heb ik zoete herinneringen liggen ! Ik moet zeggen dat ik de aanblik (van buiten en van binnen) best een drempel vond. Echt “gelikt” ziet het er niet uit, maar die koekjes. Die zijn zalig ! Echt leuk om deze spot hier terug te vinden !

  2. De meest lekkere koekjeswinkel van de wereld. Iedere keer als we in Rome zijn gaan we hier koekjes kopen om daarna ergens een lekkere macchiato te drinken.
    De winkel is de koekjeshemel. En deze mevrouw is de allerliefste schat van Rome.
    Als reizen weer mogelijk is gaan we weer.
    Suze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *