Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Beeldende beestenbende in Rome – op zoek naar dieren in de Eeuwige Stad

Ga je mee op zoek naar dieren in Rome? Van adelaars en een chimpansee tot een wolvin en dansende dolfijnen, je zult verrast zijn over de hoeveelheid verschillende dieren die je in hartje Rome vindt!

Een trotse wolvin

De geschiedenis van Rome begint met een wolvin die aan de oever van de Tiber twee kleine jongens in een mandje vindt. De wolvin hielp de kleintjes op het droge en zoogde ze, tot ze daar te groot voor werden. Een herder nam de verdere opvoeding van de jongens voor zijn rekening, niet wetende dat een van hen later de eerste koning van Rome zou worden.

Nu, meer dan 2700 jaar later, is de wolvin nog overal in Rome te vinden:

De originele wolvin staat in de Sala della Lupa van de Musei Capitolini, maar door de hele stad vind je grote en kleine wolvinnen, van marmer of travertijn, van brons of geschilderd op muren.

Op het Piazza del Campidoglio bijvoorbeeld, het plein boven op het Capitool, zie je onder de monumentale trap voor het Palazzo Senatorio de godin Roma en de riviergoden Nijl en Tiber. Deze laatste moest eerst de Tigris voorstellen. De tijger die de Tigris symboliseerde, werd echter veranderd in een wolvin, met de tweeling Romulus en Remus, zodat het beeld symbool stond voor Rome en de Tiber.

De wolvin vormt ook het logo van de Romeinse voetbalclub AS Roma:

Aan Via Galvani, in de Romeinse wijk Testaccio, siert Jumping wolf van street artist Roa een flatgebouw:

Keizerlijke katten

Tussen de tempels van de Area Sacra aan Largo di Torre Argentina liggen katten lui te zonnebaden. Sommige katten komen naar boven, om zich te laten fotograferen door nieuwsgierige toeschouwers, maar de meeste lijken er de voorkeur aan te geven een dutje te doen tussen de resten van het oude Rome, die zich een stuk onder het huidige straatniveau bevinden.

De aanwezigheid van al deze katten is niet zo vreemd; dit stukje Rome staat bekend als ‘het kattenforum’. Tussen de Romeinse resten bevindt zich namelijk een speciaal opvangcentrum voor zwerfkatten. Vrijwilligers zijn hier iedere dag bezig met het verzorgen en voeden van honderden straatkatten die geen baasje of thuis hebben. Je kunt de vrijwilligers tegenwoordig, zelfs op afstand, een handje helpen door een van de zwerfkatten te adopteren.

In deze blog lees je meer over het Romeinse kattenforum én over Saskia’s adoptiekat die daar rond banjert.

Een bijzondere kat is te vinden in Via della Gatta (‘Straat van de Kat’), een klein straatje parallel aan de Via del Corso. Je moet goed omhoog kijken om de kat waarnaar de straat vernoemd is te zien. In deze blog vertellen je wat deze kat daar zo hoog doet…

Wist je dat Rome naast het Kattenforum en deze Straat van de Kat ook een Kattencafé heeft? In de wijk Ostiense vind je Romeow Cat Bistrot (Via Francesco Negri 15). Dit is niet alleen een kattencafé waar je naartoe komt om de katten te knuffelen en een kopje koffie te drinken, het is een compleet veganistische bistro met heerlijke gerechten op het menu.

Een speciale fontein voor honden

Rome mag dan een paradijs voor katten zijn, aan honden is ook gedacht – in elk geval bij ‘Bar del Cane’, de speciale drinkfontein voor honden aan de Via Veneto. In deze blog lees je er meer over.

Duiven, meeuwen, uilen & adelaars

Je ziet ze geregeld een bad nemen in een van de Romeinse fonteinen: weldoorvoede duiven, grote zeemeeuwen en brutale musjes. Ook de hoofden van de beroemde Romeinse keizers langs Via dei Fori Imperiali zijn een populaire rustplek voor vogels, zo getuigen de met vogelpoep besmeurde hoofden.

Duiven kom je echter niet alleen in het wild tegen; ze zijn ook regelmatig afgebeeld op fonteinen en familiewapens. Boven op de obelisk van de Fontana dei Quattro Fiumi op Piazza Navona zit bijvoorbeeld een duif die een olijftak vasthoudt en die symbool staat voor de familie Pamphilj.

Villa Torlonia is onze favoriete relax-plek in Rome. Het is een overzichtelijk stadspark, waar veel locals komen om te hardlopen, te picknicken, te wandelen en te spelen met hun kinderen. Je kunt er uren op het gras liggen lezen, luieren, schrijven, dromen.

Breng zeker ook een bezoek aan La Casina delle Civette, het ‘Uilenhuisje’. In en om dit Anton Pieck-achtige huisje ontdek je steeds nieuwe uiltjes en andere dieren, verstopt boven deuren, in glas-in-loodramen en kasten.

In het Romeinse luchtruim verpozen ook heel wat versteende adelaars. Met name in het park Villa Borghese kom je er veel tegen. Niet vreemd als je weet dat dit dier deel uitmaakt van het familiewapen van de Borgheses.

Leeuwen en olifanten

Leeuwen zijn er in Rome in overvloed. Op een gevel aan Via del Portico d’Ottavia (in het voormalige joodse getto) zie je bijvoorbeeld hoe een leeuw een gazelle verslindt.

De meeste leeuwen zijn te vinden op en in fonteinen, zoals op het Piazza del Popolo, Piazza Navona en Piazza San Pietro:

De vier bronzen leeuwen die de obelisk op het Sint-Pietersplein sieren, zijn vervaardigd door een kunstenaar uit Brescia. Er wordt beweerd dat al je zonden worden vergeven als je erin slaagt je in de ruimte tussen de obelisk en de sokkel te wurmen. Ons lukt dat nooit, na een paar dagen in Rome zijn we eerder een paar kilo aangekomen in plaats van een aantal zonden kwijt…

Aan het Piazza Venezia vind je Venetiaanse leeuwen, op en om de San Marco (de kerk die is gewijd aan de patroonheilige van Venetië) en het bijbehorende klooster. Deze Venetiaanse leeuw heeft vleugels en vaak draagt hij ook een boek bij zich, met daarin de spreuk Pax tibi marce evangelista meus (Vrede aan jou, Marcus, mijn evangelist).

Een engel zou deze woorden in het oor van de heilige Marcus hebben gefluisterd toen hij zich op een eiland in de lagune bevond om te preken, als een voorbode van de overgang naar de hemel die hij korte tijd later zou maken. Wanneer Venetië in oorlog was, kon men de vredesspreuk echter niet lezen. De leeuw werd dan afgebeeld met een gesloten boek en een zwaard in zijn klauw, strijdlustig, als voorbeeld voor elke Venetiaan die aan de zijde van de Republiek moest vechten.

Ook op het Il Vittoriano, eveneens aan het Piazza Venezia, ontbreekt de leeuw niet:

Naast leeuwen stuit je al struinend door Rome ook op andere wilde dieren. Op Piazza della Minerva staat een heuse olifant, die is gemaakt door Bernini.

Bernini maakt deze olifant, die als sokkel voor een kleine obelisk dient, in opdracht van paus Alexander VII. De paus bemoeide zich tot in detail met het ontwerp van de olifant en dwong Bernini enkele wijzigingen aan te brengen. Zo moesten de poten van de olifant een stuk korter worden dan Bernini had bedacht. Bernini was woedend, maar de paus had het laatste woord.

Om de aandacht van de korte poten af te leiden, voegde Bernini ten einde raad maar een zadeldek toe aan zijn ontwerp. De korte pootjes bleven echter niet onopgemerkt door de Romeinen. Ze gaven de olifant, die door de korte poten erg gedrongen is uitgevallen, al snel de bijnaam porcellino (varkentje). In de loop der tijd werd dit echter verbasterd tot pulcino (kuikentje), een bijnaam die het kleine olifantje niet misstaat.

Bernini’s olifantje is wereldberoemd, maar slechts weinig mensen weten dat er in Rome nóg een olifant te vinden is. Hij kijkt vanaf de ingang van de Romeinse dierentuin, Bioparco, op alle bezoekers neer:

Herten & paarden

Hartje Rome zie je opvallend veel herten. Dit dier is namelijk het symbool van de wijk Sant’Eustachio. We schreven in deze blog al over de gelijknamige koffiebar en de kerk gewijd aan de heilige Eustachius, met op het dak de fiere kop van een hert, getooid met een kruis.

Ook namen we je in deze blog al eens mee naar de Fontana dei Libri, met een hertenkop geflankeerd door oude boeken.

Paarden zijn op bijna elke straathoek te vinden, als onderdeel van standbeelden en fonteinen. We zullen ze hier niet allemaal noemen, maar één paard willen we graag aan jullie voorstellen: het paard onder de billen van Vittorio Emanuele II, op de trappen van het grote witte monument op Piazza Venezia.

Wie het paard nu goed bekijkt, ziet niets meer dan een paard van brons. Maar wist je dat er ooit gedineerd werd in de buik van dit paard? In deze blog lees je alle details van dit bijzondere diner.

Bijen & wespen

Op Piazza Barberini prijkt een schitterende fontein van Bernini, de Fontana del Tritone. Laat je niet afleiden door het langsrazende verkeer en richt je blik hemelwaarts, net als Triton zelf, voor de mooiste kijk op Bernini’s waterwerk uit 1642.

Het beeld stelt de god Triton voor, half mens, half vis. Hij zit op een grote, door dolfijnen omhoog gehouden schelp en is te herkennen aan de hoorn, waar hij normaal gesproken op blaast maar waar nu het water van de fontein uit spuit. Op de Triton-fontein zwermen een paar bijen, een verwijzing naar het familiewapen van de Barberini’s.

Een klein stukje verderop, op de hoek van Piazza Barberini en Via Veneto, maakte Bernini ook een heuse Bijenfontein, de Fontana delle Api. In deze blog lees je wat er in het opschrift van deze bijenfontein goed fout ging…

Naast de Barberini-bijen zoemen er ook heel andere Api in Rome: de driewielige autootjes die – hoe gebutst en verbleekt ook – op elke straathoek te vinden zijn. Deze bezige bijtjes die door de smalle straatjes hobbelen zien er meestal niet al te glamourous meer uit.

Het zijn vaak aftandse wagentjes, met roestplekken, deuken en graffiti – en volgeladen met veel meer dan het wagentje eigenlijk kan bevatten. De Ape is echter niet altijd zo’n werkbijtje geweest. Sterker nog, in de jaren vijftig was met name de Ape Calessino populair. Filmsterren uit Hollywood die in Italië vakantie vierden, vonden het maar wat leuk om in zo’n bizar vervoermiddel rond te toeren.

In het Romeinse straatbeeld zijn ook talloze wespen te vinden. De sexy scooters waarop Romeinen schijnbaar moeiteloos door het drukke verkeer laveren, zijn nationaal erfgoed. Vespa is Italiaans voor wesp, waarbij het niet helemaal duidelijk is of dit voertuig zijn naam kreeg vanwege het monotoon zoemende geluid of vanwege de slanke wespentaille die duidelijk herkenbaar is in elk model.

Schildpadden, kikkers, vissen & dolfijnen

We vertelden jullie in deze blog al het romantische verhaal dat verbonden is met de Fontana delle Tartarughe, de ‘Schildpaddenfontein’ op Piazza Mattei, in het voormalige joodse getto.

Maar wist je dat er ook twee schildpaddenfonteinen in Villa Borghese staan? Je vindt de Fontana di Valle Giulia, met stenen schildpadden die helaas in niets lijken op de gracieuze schildpadjes van de fontein in het getto, voor de Galleria d’Arte Moderna (Viale delle Belle Arti).

In het park vind je ook echte schildpadjes – én een konijn! Kun jij ze vinden? Tip: zoek in de buurt van het laghetto, het meertje!

Wist je dat er ook in het park Villa Doria Pamphilj echte schildpadjes rondscharrelen?

Midden op Piazza Mincio in Quartiere Coppedè staat de Fontana delle Rane, de ‘Fontein van de Kikkers’. Je ziet aan elke zijde twee mannen die een grote schelp dragen, die wordt gevuld met water dat uit de mond van een kikker stroomt. Acht kleinere kikkers zijn op de rand van het bassin gehopt en spuiten water naar het midden van de fontein.

Dolfijnen en vissen dansen in bijna elke zichzelf respecterende fontein in de stad. Ze zijn een dankbaar onderwerp voor foto’s. Vooral de vissen van de fontein voor het Pantheon, op het Piazza della Rotonda, zetten we elke keer opnieuw vanuit verschillende hoeken op de foto, terwijl we liever met een grote boog om de angstaanjagende vissen op Piazza del Popolo heen lopen.

In de fonteinen op Piazza Navona spetteren allerlei waterdieren. In de beroemde Fontana dei Quattro Fiumi (‘Vierstromenfontein’) zwemmen een dolfijn, een zeeslang en een andere grote zeevis. In de Fontana del Moro op Piazza Navona neemt een Moor het op tegen een dolfijn, terwijl Neptunus in de Fontana del Nettuno met een octopus vecht, omringd door waternimfen, putti en zeepaardjes.

Een chimpansee op het dak

Aan de Via dei Portoghesi staat het eeuwenoude Palazzo Scapucci, waar Julia Roberts in de film Eat, Pray, Love verbleef. Aan dit palazzo is een schitterende legende verbonden, waarin de hoofdrol is weggelegd voor een chimpansee. In deze blog lees je het verhaal in detail.

De Via dei Portoghesi gaat over in de Via dell’Orso, de ‘Straat van de Beer’. In deze straat vind je overigens geen beer, maar een stenen leeuw die een wild zwijn verslindt.

Rome kent nog veel meer straten die vernoemd zijn naar dieren, zoals de Via dei Serpenti (‘Straat van de Slangen’), de Vicolo delle Vacche (‘Steeg van de Koeien’), de Via dei Delfini (‘Straat van de Dolfijnen’) en de Via della Lupa (‘Straat van de Wolf’). Ken jij er nog meer?

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Een reactie

  1. Knappe samenvatting !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *