Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Koffie drinken bij Caffè Sant’Eustachio in Rome

Onze dag in Rome begint meestal bij Caffè Sant’Eustachio aan het Piazza Sant’Eustachio 82, net om de hoek bij het Pantheon. Het is op afstand onze favoriete koffiebar in Rome.

koffiebonen Sant-Eustachio-Rome (3)

Tot voor kort dronken we er elke ochtend een cappuccino en later op de dag vaak nog een caffè – of ’s zomers een granita al caffè. We genoten van elke slok koffie, maar ook van de sfeer in de koffiebar. Van de barista, die zich achter de koffiemachine verschuilt. Als barbezoeker heb je helaas geen zicht op wat hij met je kopje koffie doet – de traditie van het koffiezetten wordt hier nog met een soort magie en verrassing omgeven.

Sant-Eustachio-Rome (2)

Dit gebeurt al zo sinds 1938, toen Sant’Eustachio zijn deuren opende. In 1999 was het even spannend, want het was even afwachten of de broers Raimondo en Roberto Ricci, die de zaak overnamen, ook de traditie zouden overnemen. Gelukkig beloofden de broers aan de oude eigenaar dat ze aan de zaak zelf niet veel zouden veranderen – en Raimondo’s dochter Francesca, die nu mede aan het roer staat, houdt hier aan vast.

Een ding is (gelukkig) wel veranderd en dat is de inkoop van de groene bonen. Dit gaat volledig fair trade. De bonen zijn afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, Guatemala, Ethiopië en Brazilië. De koffie wordt ambachtelijk geroosterd op houtvuur, hetgeen zorgt voor een uitmuntende smaak.

Om die smaak niet te lang te hoeven missen, vullen we steeds op de ochtend van vertrek onze koffer met een paar vrolijke gele pakken van de Sant’Eustachio-koffie. Zo kunnen we thuis lekker lang nagenieten van la bella Roma!

Rome-03 Sant-Eustachio-Rome (1)

koffie-soorten-Sant-Eustachio-Rome Sant-Eustachio-Koffiecentrale-2

Sant-Eustachio-Rome (4)

Een heilig hert
Nieuwsgierig waar het logo van Sant’Eustachio vandaan komt? Je vindt dit hert terug op de gelijknamige kerk, schuin tegenover de koffiebar. Het hert is verbonden met de legende waarin militair Placidus rond het jaar 100 na Christus op jacht was. Hij stuitte op een prachtig hert. Bij het in het vizier nemen van zijn doel, verscheen er een helder kruis tussen het gewei van het dier. Een stem zei: ‘Placidus, waarom vervolg je mij?’ Placidus was ervan overtuigd dat hij getuige was geweest van een wonder. Hij bekeerde zich tot het christelijke geloof en veranderde zijn naam in Eustachius.

kerk-Eustachio-Rome

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ik vertrek over een paar dagen naar Rome. Deze koffiebar staat zeker op mijn to-do lijstje!
    Ik wist totaal niks over Rome maar na Ciao Tutti Rome gelezen te hebben was ik helemaal verkocht, zo’n tof en informatief boek!

  2. Grazie, wat leuk om te horen! Vergaat ook het nieuwe kunstproject van Kentridge langs de oever van de Tiber (bij de Ponte Sisto) niet te bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *