Home » Reizen door Italië » Rome » In de buik van het paard – Il Vittoriano
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

In de buik van het paard – Il Vittoriano

In Rome kun je op heel veel plekken fantastisch eten. Je hebt kleine familierestaurantjes die je de lekkerste lokale specialiteiten voorschotelen, pizzeria’s met een perfect gestookte steenoven, trattoria’s waar gekookt wordt op sterrenniveau en plekken waar je niet alleen geniet van wat er op je bord ligt, maar ook van het uitzicht op de stad die aan je voeten ligt.

De plek die ik vandaag bespreek heeft niets van dit alles, maar is toch een van de meest tot de verbeelding sprekende ‘eetplekken’ van de stad. Al kun je er nu helaas niet meer aanschuiven – daar eten was een unieke aangelegenheid die was voorbehouden aan een zeer beperkt aantal mensen. Mannen om precies te zijn, dus ook al was ik in die tijd in Rome geweest, dan had ik nog geen kans gemaakt om erbij aanwezig te zijn. Een schrale troost, want onderstaand verhaal is zo bijzonder, dat had ik eigenlijk niet willen missen.

Het verhaal vindt plaats op een van de bekendste plekken van de stad, waar elke toerist meerdere malen voorbij wandelt, onwetend van wat er allemaal op deze plek heeft plaatsgevonden. De plek staat op tal van foto’s – maar niemand die het bijzondere verhaal erachter kent. Ik zal jullie niet langer nieuwsgierig maken: de plek die ik bedoel is de buik van het paard op het monument van Victor Emanuel II!

Wie het paard nu goed bekijkt, ziet niets meer dan een paard van brons. Het is een ontwerp van Enrico Chiaradia en Emilio Gallori, die voor het uitvoeren van hun plan maar liefst 50 ton brons nodig hadden. Dat kregen ze uiteindelijk van het Ministerie van Oorlog, dat kanonnen ter beschikking stelde die konden worden omgesmolten tot de verschillende onderdelen van het paard.

Het resultaat is een paard van maar liefst 12 meter hoog en 12 meter breed, waarmee dit beeld het grootste gebeeldhouwde paard ter wereld is. De hoeven van het paard zijn meer dan een halve meter groot en de snor van de ruiter, Victor Emanuel II zelf, is maar liefst 3 meter lang!

Maar wat heeft dit paard nu met eten te maken, denken jullie vast. Zoals de titel van het verhaal van vandaag al verklapt, zit het geheim in de buik van dit paard. Volgens de verhalen van de Romeinen althans. Ter gelegenheid van de inhuldiging van het monument, waarbij koning Victor Emanuel III aanwezig zou zijn, zou er namelijk gedineerd zijn in de buik van het paard.

Vlak voordat de twee helften waaruit het paard bestond aan elkaar gelast werden, organiseerde men een etentje in de buik van het paard. Zo’n twintig vooraanstaande mannen zouden daar samen met de koning hebben genoten van brood, pasta en een goed glas wijn.

Aan de rechterzijde van il Vittoriano, zoals het witte gebouw waar het paard op staat heet, aan de kant van het Capitool, hangt nog een grote foto (zie de foto hierboven) die aan deze gebeurtenis herinnert.

Verder zijn er maar weinig foto’s en documenten bewaard gebleven. Bij een van de foto’s die nog te vinden zijn staat ook een lijstje met namen (al wordt als burgemeester van Rome Torlonia aangeduid, die dat toen nog niet was):

Volgens het document bij de foto zie je van links naar rechts Giovanni Battista Bastianelli (eigenaar van de werkplaats waar de paarden voor het gebouw waren gemaakt), Angelo Paulucci, Domenico Abbati, professor Cesare Maccari, minister Bertolini, Leopoldo Torlonia, Carlo Riveri, A. Bastianelli en de beeldhouwer Trentanove, die Chiaradia bij had gestaan tijdens het proces van het tot leven wekken van het paard. Een andere foto laat de binnenkant van het paard nog duidelijker zien:

Daags nadat deze mannen hadden genoten van hun diner werden alle herinneringen aan dit banket weggepoetst en werden de twee helften van het paard aan elkaar gelast. Rome was een bijzondere plek om te eten armer, maar een prachtig verhaal rijker. Alhoewel, het Vittoriano herbergt nog steeds een bijzondere culinaire plek. Daarover morgen meer!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

  1. Leuk verhaal!

  2. Wat apart zeg! Waar haal je dit nu weer vandaan?
    Leuke wetenswaardigheid in ieder geval. Als je er nu langs loopt kijk je er toch anders tegenaan!

  3. Grappig, hoor?
    Ben benieuwd of je nu nog in dat paard kunt komen, via een luik misschien.
    Zou heel erg leuk zijn.

  4. Helaas, het paard is nu hermetisch afgesloten, je kunt het alleen nog maar van de buitenkant bewonderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *