Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Via della Gatta – een bijzondere kat in hartje Rome

Rome heeft niet alleen een Kattenforum, maar ook een Kattenstraat, de Via della Gatta. Het is een klein straatje, parallel aan de Via del Corso, en je moet dan ook goed omhoog kijken om de kat waarnaar de straat vernoemd is te zien.

De marmeren kat (op min of meer ware grootte gemaakt) waakt over Palazzo Grazioli, het werkpaleis van de Italiaanse president, op de hoek met de het gelijknamige piazza. Dat doet ze volgens de overlevering al lange tijd, al is niet iedereen het eens over de ontstaansgeschiedenissen die in omloop zijn.

Een geslaagde reddingsactie

Zo denkt de een zeker te weten dat de marmeren kat een aandenken is aan de kat die ooit een klein jongetje wist te redden dat in gevaar verkeerde. De kat wist door hard te miauwen de moeder te waarschuwen voor het kind naar beneden donderde. Volgens een ander reddingsverhaal zou de kat juist alle inwoners van het palazzo hebben gered, door op tijd alarm te slaan toen er brand uitbrak.

Een goddelijke kat of een schatbewaker?

Weer een ander verhaal gaat nog verder terug en vermoedt dat de kat een overblijfsel is van de tempel van Isis die ooit op deze plek heeft gestaan. De kat zou dan symbool staan voor Bastet, tegelijkertijd kat en godin.

Het laatste verhaal dat ik over deze marmeren kat heb gehoord, is het mooist – of in elk geval het spannendst. De kop van het beestje zou volgens dit verhaal namelijk een ware schat in de gaten houden. De kat bewaakt haar geheim dag en nacht, en al heb ik mijn best gedaan om haar blik te ontcijferen, ze laat niets los…

Ontdek meer mooie verhalen in Rome

In Rome komt de geschiedenis tot leven. Ook voor kinderen – en al helemaal als je ze verhalen en details áchter de indrukwekkende gebouwen en mooie kunstwerken vertelt.

Wist je bijvoorbeeld dat er boven de ingang van het Pantheon geheimschrift staat? Dat je in Rome moet oppassen dat je vingers er niet afgebeten worden? En dat je er, als je goed zoekt, schildpadden, dolfijnen, een olifant en heel veel katten kunt vinden? Met onze City Walk Rome met kinderen heeft de Eeuwige Stad geen geheimen meer voor je!

Als je op pad gaat met onze City Walk, krijg je niet alleen een kleurrijke pdf met verhalen en de route (van circa vijf kilometer) , maar ook een link naar Google Maps. Bovendien geven we wat extra museumtips met kinderen, delen we tips voor een bezoek aan het Vaticaan en voor groene oases om even lekker bij te komen van al dat moois.

Bestel de City Walk Rome met kinderen

Deze Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *