Download gratis de Ciao tutti app!

Via della Gatta – een bijzondere kat in hartje Rome

Rome heeft niet alleen een Kattenforum, maar ook een Kattenstraat, de Via della Gatta. Het is een klein straatje, parallel aan de Via del Corso, en je moet dan ook goed omhoog kijken om de kat waarnaar de straat vernoemd is te zien.

De marmeren kat (op min of meer ware grootte gemaakt) waakt over Palazzo Grazioli, het werkpaleis van de Italiaanse president, op de hoek met de het gelijknamige piazza. Dat doet ze volgens de overlevering al lange tijd, al is niet iedereen het eens over de ontstaansgeschiedenissen die in omloop zijn.

Zo denkt de een zeker te weten dat de marmeren kat een aandenken is aan de kat die ooit een klein jongetje wist te redden dat in gevaar verkeerde. De kat wist door hard te miauwen de moeder te waarschuwen voor het kind naar beneden donderde. Volgens een ander reddingsverhaal zou de kat juist alle inwoners van het palazzo hebben gered, door op tijd alarm te slaan toen er brand uitbrak.

Weer een ander verhaal gaat nog verder terug en vermoedt dat de kat een overblijfsel is van de tempel van Isis die ooit op deze plek heeft gestaan. De kat zou dan symbool staan voor Bastet, tegelijkertijd kat en godin.

Het laatste verhaal dat ik over deze marmeren kat heb gehoord, is het mooist – of in elk geval het spannendst. De kop van het beestje zou volgens dit verhaal namelijk een ware schat in de gaten houden. De kat bewaakt haar geheim dag en nacht, en al heb ik mijn best gedaan om haar blik te ontcijferen, ze laat niets los…

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.