Ga op pad met onze City Walks!

Mijn eigen Romeinse straatkat

Eigenlijk was het mijn bedoeling om vandaag, ter ere van dierendag, mijn nieuwe huisgenoot, konijn Isa, te introduceren, maar vanwege de vele reizen naar Italië heeft haar komst nog even op zich laten wachten. In de tussentijd troost ik me met Oprah, mijn eigen Romeinse straatkat. Oprah zit nu (helaas) niet op mijn toetsenbord of aan mijn voeten, maar zwerft (gelukkig voor haar) tussen de resten van Caesars forum in Rome – of ze slaapt in de Romeinse zon:

Het is namelijk mogelijk om een van de Romeinse katten die daar leven, in het midden van Largo Torre Argentina, te adopteren. Woon je in de buurt en is je kat geschikt voor adoptatie (dat wil zeggen niet ziek, schichtig of anderszins moeilijk te plaatsen), dan kun je echt een kat adopteren. Woon je echter verder weg, of wil je juist een van de zieke katten helpen, dan kun je een kat op afstand adopteren.

Il gatto geniet dan heerlijk van luieren in de Romeinse zon, speelt met zijn soortgenoten tussen de oude stenen en steelt de show bij toeristen, terwijl jij op de hoogte wordt gehouden van zijn of haar wel en wee, inclusief foto.

Het geld dat de Associazione Culturale Colonia Felina di Torre Argentina met de adoptie op afstand binnen weet te halen, komt helemaal ten goede aan de katten. Niet alleen krijgen ze te eten, ook wordt ervoor gezorgd dat ze worden gesteriliseerd en dat er genoeg vrijwilligers zijn om ze te aaien, met ze te spelen en ze te verzorgen. En dat voor vijftien euro per maand – mocht je meer kunnen missen dan mag dat uiteraard. Ook minder doneren mag – dan is een adoptiekat wellicht ook van iemand anders, maar je helpt de vereniging – en de katten – toch.

Sinds de vereniging in 1994 begon met de opvang van zwerfkatten in het centrum van Rome, is het aantal katten dat aan hun zorg is toevertrouwd namelijk enorm gegroeid. Veel mensen dumpen hun kat bij het forum, in de hoop dat de vrijwilligers zich wel over het dier ontfermen. Dat is uiteraard niet de bedoeling, maar met de regelmaat van de klok komt er op deze manier wel een bewoner bij. De plek staat inmiddels dan ook bekend als het ‘Kattenforum’ – en de katten laten zich dat uiteraard meer dan goed welgevallen.

Ze stelen graag de show, al liggend in de zon. Zo stuitte ik ook op ‘mijn’ Oprah. In eerste instantie had ik haar tijdens het bezoek aan de opvangplek beneden gemist. Ik heb ze allemaal bekeken, de katten daar. Een blind oranje katje, een lelijke donkergrijze kat die zo schattig op de magnetron lag, een siameesje dat om me heen bleef draaien… De keuze voor een adoptiekat was te moeilijk. Ze waren allemaal zo lief!

Totdat ik, eenmaal buiten en een zijde van het forum verder, Oprah zag liggen. Althans, ik zag een kat met allerlei kleuren en een schattig zwart neusje liggen luieren in de zon. Ik maakte een foto en kreeg een vrolijke knipoog – in combinatie met dat zwarte neusje was ik direct verkocht. Nu prijkt een foto van Oprah boven mijn bed, zowel thuis als onderweg, en ga ik haar wanneer ik in Rome ben altijd even opzoeken.

Vandaag krijgt ze niet alleen een extra lekker maaltje, maar ook extra aandacht hier op Ciao tutti. In de hoop dat jullie, wanneer jullie in Rome zijn, een bezoek brengen aan mijn kleine gatto, en misschien zelfs wel een van haar vriendjes op afstand adopteren, zodat ze allemaal heerlijk onbezorgd kunnen blijven luieren in de Romeinse zon!

Kijk voor meer informatie op de website van de vrijwilligers van het Kattenforum of ga even langs als je in Rome bent. Bezoek is overdag altijd welkom, en mag normaal gesproken ook een kijkje nemen bij de opvang.

P.S. Helaas kreeg Saskia op 13 februari 2016 vanuit Rome te horen dat Oprah op maandag 8 februari is overleden. Een paar weken later hebben we een nieuwe Romeinse straatkat geadopteerd, de kleine Fumina, die herstellende is van de amputatie van een van haar achterpootjes. We gaan haar binnenkort met een bezoekje vereren!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

4 reacties

 1. Wij hebben ook telkens een kat op afstand geadopteerd.( we hebben zelf 7 katten en het toetsenbord is ook favoriet ! )
  Maar je kunt ook gewoon een donatie geven.

  Misschien kun je ook via credit card of IBAN etc geld overmaken vanuit Nederland ?
  Uit mijn hoofd ze zijn vanaf 12 uur open.
  En ze hebben ook een leuk winkeltje in het kattenparadijs 🙂

  En ze verkopen ook een DVD over het katten asiel zeker de moeite waard.
  Mijn vrouw en ik staan er ook op ( interview van enkele minuten ) 🙂

  Ps iedereen weet toch hoop ik dat het dierendag op 4 october is, omdat het de heiligendag van ST.Franciscus is: alles mens, dier, plant en steen waren voor hem een onderdeel van Gods prachtige schepping en dienden met liefde behandeld te worden; en denk aan de wolf van Gubbio.
  Een prachtige CD en DVD van Angelo Branduardi over St.Franciscus , l,infinamente piccolo.( vast wel op you tube ) en nartuurlijk Rossellini s prachtige film fratello sole sorella luna met de gelijknamige song van claudio baglione ( later voor de film pocohontas gebruikt ook op you tube )

  Welkom in het regenachtige Holland Saskia

  Roberto

 2. http://www.youtube.com/watch?v=pEk0pP2JleY&feature=related

  Dit is de beroemde Dolce sentire song van Baglione uit de flim Fratello Sole Sorella Luna.
  En ik vergat nog te vermelden dat medicijnen bvopor kat en hond ( ook overjarug) en eten ook altijd welkom is in het katten asiel.

  Wij sleepten altijd overtollige medicijnen etc van onze dierenarts mee naar het kattenasiel .Misschien een idee.
  Ik denk alleen dat we niet meer terugkeren naar Rome althans naar het histories centrum, nu je per 1.1 2013 zelfs geen koekje of ijsje in het centrum van rome op straat mag eten, en in de hitte zelfs geen flesje aqua minerale mag drinken op straat in het centrum.

  Roberto

 3. Hallo,

  ik wil graag een kat in Rome adopteren, maar ik weet niet hoe ik dat moet doen.
  Kan iemand mij daarmee helpen?

  Groetjes Jody

 4. Ciao Jody, in het artikel vind je de link naar de site in het Italiaans > http://www.gattidiroma.com/ Maar er is ook een Engelse website > http://www.romancats.com/index_eng.php Hier vind je alle gegevens over de adoptie en hoe je dat kunt aanpakken. Benieuwd naar de kat die je kiest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *