Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het kattenforum in Rome (met Saskia’s eigen Romeinse straatkat)

Ter ere van dierendag nemen we je mee naar het Kattenforum in Rome, waar onze eigen Romeinse straatkat tussen de resten van Romeinse tempels banjert – of slaapt in de Romeinse zon.

Oprah, onze eerste geadopteerde Romeinse kat

Het is namelijk mogelijk om een van de Romeinse katten die daar leven, tussen de resten van Caesars tempel aan het Largo Torre Argentina, te adopteren. Woon je in de buurt en is je kat geschikt voor adoptie (dat wil zeggen niet ziek, schichtig of anderszins moeilijk te plaatsen), dan kun je echt een kat adopteren. Woon je echter verder weg, of wil je juist een van de zieke katten helpen, dan kun je een kat op afstand adopteren.

Il gatto geniet dan heerlijk van luieren in de Romeinse zon, speelt met zijn soortgenoten tussen de oude stenen en steelt de show bij toeristen, terwijl jij op de hoogte wordt gehouden van zijn of haar wel en wee, inclusief foto.

Het geld dat de Associazione Culturale Colonia Felina di Torre Argentina met de adoptie op afstand binnen weet te halen, komt helemaal ten goede aan de katten. Niet alleen krijgen ze te eten, ook wordt ervoor gezorgd dat ze worden gesteriliseerd en dat er genoeg vrijwilligers zijn om ze te aaien, met ze te spelen en ze te verzorgen. En dat voor vijftien euro per maand – mocht je meer kunnen missen dan mag dat uiteraard. Ook minder doneren mag – dan is een adoptiekat wellicht ook van iemand anders, maar je helpt de vereniging – en de katten – toch.

Sinds de vereniging in 1994 begon met de opvang van zwerfkatten in het centrum van Rome, is het aantal katten dat aan hun zorg is toevertrouwd namelijk enorm gegroeid. Veel mensen dumpen hun kat bij het forum, in de hoop dat de vrijwilligers zich wel over het dier ontfermen. Dat is uiteraard niet de bedoeling, maar met de regelmaat van de klok komt er op deze manier wel een bewoner bij. De plek staat inmiddels dan ook bekend als het ‘Kattenforum’ – en de katten laten zich dat uiteraard meer dan goed welgevallen.

Ze stelen graag de show, al liggend in de zon. Zo stuitte Saskia ook op ‘haar’ Oprah. In eerste instantie had ze haar tijdens het bezoek aan de opvangplek beneden gemist. Ze had ze allemaal bekeken, de katten daar. Een blind oranje katje, een lelijke donkergrijze kat die zo schattig op de magnetron lag, een siameesje dat om haar heen bleef draaien… De keuze voor een adoptiekat was te moeilijk. Ze waren allemaal zo lief!

Totdat ze, eenmaal buiten en een zijde van het forum verder, Oprah zag liggen. Althans, ze zag een kat met allerlei kleuren en een schattig zwart neusje liggen luieren in de zon. Saskia maakte een foto en kreeg een vrolijke knipoog – in combinatie met dat zwarte neusje was ze direct verkocht. Nu prijkt een foto van Oprah op haar bureau, zowel thuis als onderweg, en gaat ze haar wanneer ze in Rome is altijd even opzoeken.

Helaas kreeg Saskia op 13 februari 2016 vanuit Rome te horen dat Oprah een week eerder was overleden. Een paar weken later was ze samen met Willemijn opnieuw in Rome en hebben ze twee nieuwe Romeinse straatkatten geadopteerd, de kleine Fumina, die herstellende is van de amputatie van een van haar achterpootjes, en de lichtgekleurde Miccio (op de foto hieronder met een van zijn vriendjes).

Vandaag krijgen de katten van het kattenforum niet alleen een extra lekker maaltje, maar ook extra aandacht hier op Ciao tutti. In de hoop dat jullie, wanneer jullie in Rome zijn, een bezoek brengen aan al deze gatti, en misschien zelfs wel een van hen op afstand adopteren, zodat ze allemaal heerlijk onbezorgd kunnen blijven luieren in de Romeinse zon!

Kijk voor meer informatie op de website van het Kattenforum of ga even langs als je in Rome bent. Bezoek is overdag altijd welkom, en mag normaal gesproken ook een kijkje nemen bij de opvang.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

 1. Wij hebben ook telkens een kat op afstand geadopteerd.( we hebben zelf 7 katten en het toetsenbord is ook favoriet ! )
  Maar je kunt ook gewoon een donatie geven.

  Misschien kun je ook via credit card of IBAN etc geld overmaken vanuit Nederland ?
  Uit mijn hoofd ze zijn vanaf 12 uur open.
  En ze hebben ook een leuk winkeltje in het kattenparadijs 🙂

  En ze verkopen ook een DVD over het katten asiel zeker de moeite waard.
  Mijn vrouw en ik staan er ook op ( interview van enkele minuten ) 🙂

  Ps iedereen weet toch hoop ik dat het dierendag op 4 october is, omdat het de heiligendag van ST.Franciscus is: alles mens, dier, plant en steen waren voor hem een onderdeel van Gods prachtige schepping en dienden met liefde behandeld te worden; en denk aan de wolf van Gubbio.
  Een prachtige CD en DVD van Angelo Branduardi over St.Franciscus , l,infinamente piccolo.( vast wel op you tube ) en nartuurlijk Rossellini s prachtige film fratello sole sorella luna met de gelijknamige song van claudio baglione ( later voor de film pocohontas gebruikt ook op you tube )

  Welkom in het regenachtige Holland Saskia

  Roberto

 2. Dit is de beroemde Dolce sentire song van Baglione uit de film Fratello Sole Sorella Luna.
  En ik vergat nog te vermelden dat medicijnen voor kat en hond (ook overjarig) en eten ook altijd welkom is in het katten asiel.

  Wij sleepten altijd overtollige medicijnen etc van onze dierenarts mee naar het kattenasiel .Misschien een idee.
  Ik denk alleen dat we niet meer terugkeren naar Rome althans naar het historisch centrum, nu je per 1.1 2013 zelfs geen koekje of ijsje in het centrum van Rome op straat mag eten, en in de hitte zelfs geen flesje aqua minerale mag drinken op straat in het centrum.

  Roberto

 3. Hallo,

  ik wil graag een kat in Rome adopteren, maar ik weet niet hoe ik dat moet doen.
  Kan iemand mij daarmee helpen?

  Groetjes Jody

 4. Ciao Jody, in het artikel vind je de link naar de site > https://www.gattidiroma.net/ Hier vind je alle gegevens over de adoptie en hoe je dat kunt aanpakken. Benieuwd naar de kat die je kiest!

 5. L. Mariana van West de Veer

  Saskia wat jammer dat hier zulke zeer oude reacties staan over het Kattenforum.
  Zelf heb ik in januari 2021 een poes SIRENA op afstand geadopteerd. Ben in 2021 2 x langs geweest om met Sirena en andere katten te knuffelen en aaien. Ook vrijwilligster Christine uitgebreid gesproken.
  Eind sept 29 t/m 9 oct 2023 ga ik weer naar Rome en het Kattenforum om Sirena en de andere katten en Christine weer te zien. Natuurlijk heb ik een lijst van bezienswaardigheden, die ik ook wil bezoeken en de City Walk Trastevere. Zal bij terugkeer een kort verslag sturen over de veranderingen rond TA Kattenforum (Area Sacra)..

 6. Ciao Mariana,
  een datum maakt een reactie toch niet minder waardevol? Ik publiceer al bijna veertien jaar elke dag een artikel over Italië en de reacties van het eerste uur zijn voor mij net zo bijzonder als die van vandaag en morgen. Het artikel zelf is wel geüpdate (in 2018 en 2021- wanneer nodig doe ik dat). Onlangs kwam er ook een nieuw artikel online over de Area Sacra, die je nu kunt bezoeken > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/rome/area-sacra-largo-argentina/ Veel plezier in oktober!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *