In deze blog nemen we je mee naar het kattenforum in Rome, waar Romeinse straatkatten tussen de ruïnes van Romeinse tempels rondlopen – of slapen in de Romeinse zon.
Dit forum aan Largo di Torre Argentina is een van de belangrijkste archeologische plekken van Rome. Veel mensen, zowel in Rome als ver daarbuiten, kennen het echter als het kattenforum, vanwege de kattenopvang die zich aan de zijkant van het gebied bevindt.
Een stukje geschiedenis van het kattenforum
De geschiedenis van het kattenforum gaat terug tot 1929, toen de opgravingen van de in 1926 ontdekte archeologische site voltooid waren. Katten in Rome zonder huis wisten de plek meteen te vinden. Niet vreemd, want het was een aantrekkelijke afgesloten plek onder straatniveau die hen bescherming gaf.
Vanaf die tijd kwamen mensen de zwerfkatten regelmatig te eten geven. Helaas werd het Largo di Torre Argentina ook een plek waar katten steeds vaker werden achtergelaten.
In 1993 besloten Lia Dequel en Silvia Viviani daarom werk te maken van het kattenforum en er een opvang te vestigen, in de kelders onder de straat aan de rand van het archeologische gebied. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers – en donaties – kon de opvang in de loop van de tijd steeds verder geprofessionaliseerd worden.
Inmiddels is deze Colonia Felina di Torre Argentina wereldwijd bekend en hebben de gatti di Roma vele harten weten te stelen, ook die van ons. Elke keer als we in Rome zijn, vereren we de Romeinse katten met een bezoekje.
Adopteer een van de Romeinse katten op afstand
De kattenopvang krijgt geen (overheids)subsidies en is volledig afhankelijk van donaties. Om de kattenopvang te helpen, kun je natuurlijk een donatie doen, maar veel leuker is het om een van de Romeinse katten te adopteren. Dat kan gewoon op afstand.
Je draagt dan symbolisch zorg voor je ‘eigen’ kat, die lekker kan luieren in de Romeinse zon, met zijn soortgenoten ravot tussen de oude tempelresten en de show steelt bij toeristen, terwijl jij op de hoogte wordt gehouden van zijn of haar wel en wee, inclusief foto’s. Zo kun je je kat toch een beetje leren kennen.
Uiteraard vindt jouw kat het extra leuk als je af en toe langskomt in de opvang. Een goede reden voor een jaarlijks bezoekje aan de Eeuwige Stad!
Oprah, Fumina en Miccio
Op de website van kattenopvang vind je alle katten die je op afstand kunt adopteren. Saskia’s eerste adoptiekat op afstand was Oprah. In eerste instantie had ze haar tijdens het bezoek aan de opvangplek in 2012 beneden gemist.
Ze had ze allemaal bekeken, de katten van de opvang. Een blind oranje katje, een donkergrijze kat die zo schattig op de magnetron lag, een siameesje dat om haar heen bleef draaien…
De keuze voor een adoptiekat was te moeilijk. Ze waren allemaal zo lief. Totdat ze, eenmaal buiten en een zijde van het forum verder, Oprah zag liggen. Althans, ze zag een kat met allerlei kleuren en een schattig zwart neusje liggen luieren in de zon.
Saskia maakte een foto en kreeg een vrolijke knipoog – in combinatie met dat zwarte neusje was ze direct verkocht. Helaas overleed Oprah in 2016. Tijdens een volgend Romebezoekje adopteerde ze Fumina en Miccio, maar die huppelen inmiddels ook in de kattenhemel. Anders dan Rome hebben deze straatkatten niet het eeuwige leven…
Goed besteed geld
Het geld dat de Colonia Felina di Torre Argentina met de adoptie op afstand binnen weet te halen, komt helemaal ten goede aan de katten. Niet alleen krijgen ze te eten, ook wordt ervoor gezorgd dat ze worden gesteriliseerd en dat er genoeg vrijwilligers zijn om ze te aaien, met ze te spelen en ze te verzorgen.
Bovendien krijgen de katten alle nodige vaccinaties, worden zieke katten behandeld en zijn er speciale gastgezinnen die gevonden kittens opvangen. Helaas zijn er ook nog altijd mensen die hun kat dumpen bij het forum, in de hoop dat de vrijwilligers zich wel over het dier ontfermen – en dat kost vanzelfsprekend ook geld.
Voor vijftien euro per maand voor een adoptiekat op afstand help je de kattenopvang al enorm – mocht je meer kunnen missen dan mag dat uiteraard. Ook minder doneren mag – dan is een adoptiekat wellicht ook van iemand anders, maar je helpt de vereniging en de katten toch.
Je eigen kat adopteren
De kattenopvang in Rome biedt ook de mogelijkheid om een van hun katten écht te adopteren. Dat deed Annerike dit voorjaar.
Annerike: ‘In januari 2024 bracht ik tijdens een weekendje Rome een bezoek aan de opvang aan het Largo di Torre Argentina. Daar liet Monica, een van de vrijwilligers, me een kitten zien met maar één oogje.
Ze vertelde dat het poesje was gevonden door de kattenopvang in een woonwagenkamp buiten Rome, samen met eenenveertig andere katten. Dit poesje en haar broertje waren er het slechtst aan toe. Door een onbehandeld herpesvirus moeten ze allebei een oog missen. Gelukkig kregen ze in een kittengastgezin alle zorg en aandacht die ze nodig hadden en knapten ze allebei genoeg op om te verhuizen naar de kattenopvang.
Toen Monica het deurtje van haar verblijf opende, begon de poes meteen met mijn oorbel te spelen, waarna ze zich op mijn rugzak nestelde. Ik was op slag verliefd op dit prachtige diertje. Je gelooft het niet, maar ze bleek Miss Italia te heten, alleen al op basis van naam de purrfect match. Monica vertelde me dat Miss Italia ook echt geadopteerd kon worden, omdat ze nog jong en relatief gezond is.
Van Rome naar Utrecht
Eenmaal thuis in Utrecht besloten mijn vriend en ik over te gaan tot adoptie, maar uiteraard niet voordat we in een videogesprek nog een keer uitgebreid de adoptieprocedure hadden doorgesproken met een van de vrijwilligers van de opvang, Daniele.
Het adoptieproces verliep uiterst zorgvuldig en zeer professioneel. We kregen inzage in de medische voorgeschiedenis van Miss Italia en Daniele vertelde ons wat we op basis daarvan zouden kunnen verwachten.
Ook vertelde hij ons meer over de tijdspanne waarbinnen hij Miss Italia per vliegtuig naar Nederland zou kunnen brengen (je hoeft dus niet zelf naar Rome toe om je adoptiekat op te halen). Zo moest ze eerst nog gesteriliseerd worden en meerdere vaccinaties krijgen voor ze mocht reizen.
De totale adoptiekosten bedragen € 160,- (ongeveer gelijk aan de kosten wanneer je een kat uit een asiel in Nederland haalt). Voor dit bedrag zorgt de opvang voor alle benodigde vaccinaties om te mogen reizen, evenals een sterilisatie. Ook de reis naar Nederland is inbegrepen.
Daniele adviseerde ons ook om de adoptie goed door te spreken met onze eigen dierenarts, omdat we thuis ook poes Nina hebben.
De katten die voor echte adoptie in aanmerking komen, staan overigens niet op de website van de kattenopvang. Als je een bezoek brengt aan de kattenopvang vertellen de vrijwilligers je meer over de adoptieprocedure en laten ze je kennismaken met de katten en poezen die dit traject mogen volgen.
Warm welkom voor Miss Italia
Daarna stond niets meer in de weg om Miss Italia te adopteren. Na heel veel tussentijdse foto’s en filmpjes is het half maart dan eindelijk zover: Daniele komt met Miss Italia vanuit Rome naar Schiphol. Na een espresso, afhandeling van wat papierwerk én Miss Italia’s eerste gemiauw op Nederlandse bodem is het tijd om afscheid te nemen van Daniele en met de Romeinse poes naar Utrecht te rijden.
Als Miss Italia de eerste avond naast me in slaap valt, weet ik dat het helemaal snor zit. Wat een mooi avontuur om dit poesje van het Romeinse kattenforum een nieuw thuis te geven!’
Lekker luieren in de Romeinse zon
Door op Ciao tutti aandacht aan de kattenopvang aan het Largo di Torre Argentina te schenken, hopen we dat jullie, wanneer jullie in Rome zijn, een bezoek brengen aan al deze gatti, en misschien een van hen op afstand adopteren, zodat ze allemaal heerlijk onbezorgd kunnen blijven luieren in de Romeinse zon. Wie weet is er zelfs wel een kat die je een nieuw thuis wil geven…
Kijk voor meer informatie op de website van de kattenopvang of ga even langs als je binnenkort in Rome bent. Bezoektijden zijn dagelijks van 12.00 tot 16.30 uur.