Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rome in detail: de fontein van Neptunus op Piazza Navona

In het midden van Piazza Navona schittert Bernini’s Fontana dei Quattro Fiumi, de Vierstromenfontein. Aan beide uiteinden van het plein staan ook twee fonteinen, maar hier staan mensen vaak wat minder lang bij stil. Ze zijn minder groot en daarom minder indrukwekkend, en er ‘gebeurt’ minder. Maar natuurlijk vertellen beide fonteinen – knappe staaltjes beeldhouwkunst van Jacopo della Porta (1537-1602) – zo hun eigen verhaal.

neptunus-fontein-Piazza-Navona-Rome (3)

Wij staan daarom vandaag uitgebreid stil bij de Neptunusfontein (aan de noordzijde van het plein) met, natuurlijk, als belangrijkste figuur Neptunus. Della Porta ontwierp voor deze fontein echter enkel het bassin – de beelden werden er pas in 1878 aan toegevoegd. Kijk maar mee naar de schitterende details:

neptunus-fontein-Piazza-Navona-Rome (1) neptunus-fontein-Piazza-Navona-Rome (4) neptunus-fontein-Piazza-Navona-Rome (5) Detail of the Fontana del Nettuno, Rome, Italy.neptunus-fontein-Piazza-Navona-Rome (7)Piazza-Navona-Rome-Neptunusfontein-details (3) Piazza-Navona-Rome-Neptunusfontein-details (4) Piazza-Navona-Rome-Neptunusfontein-details (5)

Al die fonteinen werden overigens niet alleen maar aangelegd omdat de pausen van Rome ze zo mooi vonden. Piazza Navona behoorde tot een van de dichtstbevolkte stukjes van de stad. Je kunt je voorstellen hoe welkom fonteinen waren in het tijdperk dat schoon drinkwater nog niet via de kraan beschikbaar was.

Toen de Aqua Virgo – die fris bronwater uit de heuvels rondom Rome naar de stad bracht – in de zestiende eeuw werd gerestaureerd, maakte men daarom graag van de gelegenheid gebruik om de leidingen te verleggen naar het Marsveld. Direct daarna werd begonnen met de aanleg van de fonteinen op Piazza Navona – stuk voor stuk meesterwerkjes!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *