Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Markante street art op de muren van de Mercato Appagliatore in Ostia

Ostiense, Tor Marancia, Torpignattara en Ostia. In deze Romeinse buitenwijken is het een reeks kleurrijke street art die de grijstonen van de condomini, flatgebouwen, verdringen, die het dagelijks leven letterlijk en figuurlijk kleur geven.

Hoewel men in het verleden vooral over Turijn of Bologna sprak als de hoofdstad van street art in Italië, heeft in Rome de afgelopen jaren meer street art het leven gezien dan ooit. Hier en daar in het centro storico, maar vooral in de ‘vergeten’ buitenwijken, zoals Tor Marancia, Torpignattara, Pigneto en Ostiense.

Deze Romeinse buitenwijken lijken één groot canvas te zijn voor beginnende en ervaren street artists. De grauwe huizenblokken en blinde muren bieden de perfecte ondergrond voor kunstwerken in alle soorten en maten, met als gevolg een kleurrijke make-over voor de verschillende buitenwijken.

Het lijkt soms zelfs of de wijken onderling tegen elkaar opbieden om de mooiste muren en de kleurrijkste kunstwerken. Om de muren op een enigszins georganiseerde manier van hedendaagse kunst te voorzien, zijn er in Rome meerdere verenigingen opgericht. Muri Sicuri is er daar een van.

Niet alleen haalt Muri Sicuri met enige regelmaat een street artist naar Rome (zoals Carlos Atoche in november 2016), ze verzorgen ook evenementen en rondleidingen, waarbij ze ook het verhaal áchter de muurschilderingen vertellen.

Jesper ging met Muri Sicuri op pad in Ostia, de Romeinse buitenwijk aan zee. Jesper: ‘Een groep van zo’n twintig geïnteresseerden meldt zich bij Claudia Collacchi en Laura Nicotra, beiden geboren en getogen in Ostia en dus meer dan geschikt om vandaag onze gidsen te zijn.

Claudia vertelt meteen dat we vandaag een van de lelijkste stukken van Ostia zullen zien, ver weg van de zee en van het strand. Maar, zo vervolgt ze, wie goed kijkt, ziet toch veel mooie dingen. Daar moet je wel oog voor hebben, want anders dan in hartje Rome liggen de fotogenieke hoekjes hier niet voor het oprapen.

De rondleiding begint bij de Mercato Appagliatore, de oude markt van Ostia. Het is zeker een authentiek gebouw, zonder opsmuk. Niet per se lelijk, maar wel ver over de eigenlijke houdbaarheidsdatum. Op de markt wordt nog altijd groente en fruit verkocht. Er is zelfs een punt voor book crossing, waar je je leeshonger kunt stillen met door anderen achtergelaten boeken.

In mei 2019 vond hier het festival Youth Market plaats, dat werd georganiseerd door de Youth Union Think (YUT), een jonge vereniging die probeert interessante projecten voor talentvolle kunstenaars te creëren. YUT riep bijvoorbeeld de eerste street artists op om de muren rondom te markt te verrijken met schilderingen in verschillende stijlen.

De markt wordt namelijk steeds minder bezocht. Voor de locals is een bezoek aan de nabijgelegen supermarkt net zo makkelijk, want daar vinden ze alles onder één dak. Om te voorkomen dat de markt een stille dood sterft, wil YUT het gebouw nieuw leven inblazen.

Dat is zo te zien goed gelukt. De verschillende muurschilderingen doen vermoeden dat hier ervaren street artists aan het werk zijn geweest. Je ziet bijvoorbeeld twee hagedissen van de hand van Nick Alessandrini, een bekende kunstenaar uit Macerata, die geregeld samenwerkt met grote modemerken.

Flavio Solo baseert zijn werk op de beroemde strip Corto Maltese, van de Italiaanse striptekenaar Hugo Pratt. Het is een eerbetoon, want Pratt heeft heel wat van Solo’s saaie middagen opgevrolijkt.

Van Romeinse afkomst is street artist Diamond. Je vindt zijn kunstwerken verspreid over de hele stad terug. Hier in Ostia maakte hij een typische pin-up uit de jaren vijftig, weer heel anders in stijl dan de kunstwerken die we hiervoor bewonderden.

Dat maakt street art ook zo leuk om naar te kijken: iedereen heeft een eigen stijl, een eigen gebruik van lijnen en kleuren, van grootse verhalen en kleine details. Terwijl Flavio Solo graag zijn superhelden op het podium zet, is de stijl van Diamond wat eleganter, wat stilistischer – en tegelijkertijd provocerender.

Kleurrijk, hypnotiserend en ietwat Escher-achtig is het werk van Geometric Bang, met tweedimensionale verborgen gezichten. Ik kan ernaar blijven kijken.

Aan de andere kant van de markt stuiten we op een werk van DESX, van een zanger die zijn mening de wereld in schreeuwt.

Even verderop kijk ik in het gezicht van Pier Paolo Pasolini, de Romeinse dichter die op 2 november 1975 in Ostia werd vermoord. Even verderop, op de plek van zijn dood, vind je nu het Parco Pasolini, met een mooi monument, hier wordt Pasolini herdacht met twee indrukwekkende muurschilderingen.

Het eerste werk is een coproductie van Mr. Klevra en Omino 71, die beiden een helft van Pasolini’s gezicht hebben geschilderd, half als held en half als dichter. Het was in 2015 een van de eerste street art-werken in Ostia en het maakt nu, vier jaar later, nog altijd indruk.

Om de hoek bewonder je het andere werk met Pasolini in de hoofdrol, van de hand van Nicola Verlato, naast street artist ook schilder en beeldhouwer. Je ziet Pasolini over de grond rollen, in de koplampen van een auto die na de brute moord over zijn lijk heen lijkt te willen rijden (zoals waarschijnlijk in die fatale novembernacht in 1975 ook gebeurd is).

De dood van Pasolini kon niet worden voorkomen, maar de aftakeling van de Mercato Appagliatore wordt met dank aan deze street art voorlopig een halt toegeroepen. Laten we hopen dat de kleurrijke muren de markt nog lang overeind houden…’

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *