Home » Reizen door Italië » Rome » 7 bijzondere exposities & shows in Rome
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

7 bijzondere exposities & shows in Rome

Op 21 april opent de Roseto Comunale, Romes rozentuin op de Aventijn, weer de poorten. Heerlijk om even doorheen te wandelen en te genieten van alle prachtige rozen en hun bedwelmende profumo.

Maar de stad heeft nog veel meer moois in petto voor bezoekers die er dit voorjaar of deze zomer zijn. Van een bijzonder bezoek aan het Colosseum bij het licht van de maan tot een spectaculaire reis over het forum, van een tentoonstelling met slaven in de hoofdrol tot een kleurrijke make-over voor de Ara Pacis, we tippen vandaag zeven exposities en shows die je tijdens je bezoek aan Rome niet mag missen.

Colosseo, un’icona
Wie aan Rome denkt, denkt vaak meteen ook aan het Colosseum. Het indrukwekkende amfitheater is een van de iconen van de stad en staat hoog op het wensenlijstje van menig bezoeker. Het is altijd weer een bijzonder gevoel om in de eeuwenoude arena te staan en je voor te stellen hoe het er hier aan toe moet zijn gegaan tijdens de gladiatorengevechten die door de Romeinse keizers werden georganiseerd.

Tijdens de tentoonstelling Colosseo un’icona ontdek je meer over de geschiedenis van dit Romeinse icoon. Je maakt een reis door de tijd en stuit op de nieuwste geheimen die tijdens de recente renovatie werden gedaan. Aan de hand van maquettes, schilderijen en schetsen krijg je een beeld van hoe het Colosseum door de tijd heen veranderde, van amfitheater tot middeleeuws winkelcentrum, van militair fort tot monument.

Heerlijk zijn ook de fragmenten uit een aantal bekende films waarin het Colosseum een rol speelt, uit het archief van het Istituto Luce Cinecittà. Bijzonder is de handtekening die de Franse schilder en tuinarchitect Hubert Robert in 1762 in een pijler van het Colosseum kraste. Nu staan daar (uiteraard) zware boetes op, maar in die tijd werd daar blijkbaar nog niet zo zwaar aan getild.

De tentoonstelling Colosseo un’icona is nog tot en met zondag 7 januari 2018 te zien in het Colosseum. Kaartjes voor het Colosseum (incl. toegang tot de tentoonstelling en bezoek aan Palatijn en Forum Romanum) koop je het beste voorafgaand aan je bezoek via CoopCulture.it.

La Luna sul Colosseo
Tot eind december 2017 is het mogelijk om het Colosseum bij maanlicht te bezoeken, met een speciale openstelling van acht uur ’s avonds tot middernacht (laatste toegang is voorzien om 22.50 uur).

Een rondleiding met gids (in Italiaans, Engels of Spaans) duurt 75 minuten en omvat ook een bezoek aan de ondergrondse ruimten van het Colosseum.

In april, mei en oktober kan dat elke maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Van 1 juni tot en met 30 september kun je dagelijks terecht. In november is het Colosseum alleen op vrijdag en zaterdag ’s avonds geopend, in december alleen op zaterdag. Kaartjes voor deze speciale avondopenstelling kun je reserveren via Coopculture.it.

Viaggio nei Fori
Ook dit jaar kun je in hartje Rome een bijzondere tijdreis maken. Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar (bij de Zuil van Trajanus) vindt tot en met 12 november 2017 een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht.

Saskia zag vorig jaar de show op het Forum van Caesar was zeer onder de indruk van wat er aan haar ogen voorbijtrok. Het is echt net alsof je terug in de tijd stapt, met een boeiende wandeling door de geschiedenis van dit unieke stukje stad.

Isaac bezocht beide shows en doet op zijn blog verslag van zowel de show op het Forum van Augustus als het lichtspektakel bij het Forum van Caesar. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

I Fori dopo i Fori
In de tentoonstellingsruimte van de Mercati di Traiano is de prachtige expositie I Fori dopo i Fori te zien, die de geschiedenis van de fora vertelt ná de oudheid, toen de keizers verdwenen waren en de fora in eerste instantie in verval raakten.

Aan de hand van ruim driehonderd vondsten die bij recente opgravingen zijn gedaan duik je terug in de tijd, van Mussolini’s omvangrijke plannen voor de Via dei Fori Imperiali tot de pottenbakkers die in de renaissance hun intrek namen in een deel van Trajanus’ forum.

Je ontdekt dat beroemde kunstenaars als Michelangelo en Giotto in deze buurt woonden, maar ziet ook hoe gewone mensen hier woonden en werkten, aan de hand van gevonden gebruiksvoorwerpen als borden, bestek, sieraden, vazen, munten en een bril.

De expositie is nog tot 10 september 2017 te zien. Meer informatie vind je op de website van de Mercati di Traiano.

L’Ara com’era
Tijdens L’Ara com’era (‘het altaar zoals het was) kun je de Ara Pacis, het vredesaltaar van keizer Augustus, aanschouwen in de kleuren die het ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde virtual reality-techniek zorgt ervoor dat je een betoverende stap terug in de tijd kunt doen.

Tot en met eind oktober 2017 kun je een speciaal bezoek reserveren (klik hier voor de openingstijden voor een multimediale tijdreis en hier voor het reserveren van kaartjes). Bekijk hier alvast een voorproefje!

Spartaco – Schiavi e padroni a Roma
In de expositieruimte bij de Ara Pacis duik je in de wereld van de slaven in het oude Rome. Je ontdekt verschillende aspecten van de slavernij in het Romeinse rijk, aan de hand van ongeveer 250 archeologische vondsten uit verschillende nationale en internationale musea én indrukwekkende projecties, geluiden en video’s.

Je leert meer over de beroemde slavenopstand onder leiding van Spartacus, ontdekt hoe het er op een slavenmarkt aan toeging en ziet voor welke werkzaamheden slaven door de Romeinen werden ingezet.

De tentoonstelling is tot 17 september 2017 te zien. Meer informatie vind je via de website van de Ara Pacis.

Da Caravaggio a Bernini
In de Scuderie del Quirinale maak je nog tot 30 juli 2017 kennis met grote meesters als Caravaggio en Bernini, tijdens de expositie Da Caravaggio a Bernini – Capolavori del Seicento italiano nelle collezioni reali di Spagna.

In de voormalige pauselijke paardenstallen dwaal langs prachtige schilderijen en beelden, gemaakt door Italianen maar tegenwoordig toebehorend aan het Spaanse koningshof, met aan het einde een prachtig uitzicht op Rome.

Meer informatie over openingstijdens en toegangsprijzen vind je op de website van de Scuderie del Quirinale.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Jullie hebben een prachtige website.mooi overzichtelijk,je kunt kiezen wat voor jou belangrijk is.

  2. Grazie Elly!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *