Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Casa Bellonci – het huis van de initiatiefnemers van de Premio Strega in Rome

In een appartement in de Romeinse wijk Parioli werd in 1947 een belangrijk hoofdstuk van de Italiaanse literatuurgeschiedenis geschreven. Maria en Goffredo Bellonci bedachten er de Premio Strega, de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs die sinds dat jaar elk jaar wordt uitgereikt aan een Italiaanse auteur.

De Fondazione Bellonci toverde het huis om tot een museum, dat je als liefhebber van Italiaanse literatuur zeker een keer zou moeten bezoeken. Ciao tutti’s Jesper nam er vlak voor de uitreiking van de Premio Strega 2023 een kijkje.

Premio Strega – de belangrijkste literaire prijs van Italië

Jesper: ‘Op de eerste donderdag van juli wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van de prestigieuze Premio Strega, die zijn naam dankt aan de sponsor van de onderscheiding, de beroemde Strega-likeur uit Benevento (regio Campanië).

foto: Liquore Strega

Hoewel er in heel Italië ongeveer vijfhonderd verschillende prijzen worden toegekend aan boeken, is de Premio Strega de prijs der prijzen. Alleen al een nominatie betekent bijvoorbeeld dat er duizenden boeken meer worden verkocht én dat buitenlandse uitgevers je sneller weten te vinden.

Als je graag Italiaanse literatuur leest, herken je vast een aantal namen van eerdere winnaars, onder wie Sandro Veronesi, Paolo Cognetti, Niccolò Ammaniti, Paolo Giordano, Margaret Mazzantini, Melania Mazzucco, Primo Levi, Dacia Maraini, Elsa Morante, Claudio Magris, Natalia Ginzburg, Alberto Moravia en Umberto Eco.

Casa Bellonci – een appartement vol verhalen

De Via Fratelli Ruspoli is een rustige straat in de welgestelde wijk Parioli. Aan de buitenzijde van nummer 2 onthult niets dat hier een belangrijke plek voor de Italiaanse literatuur te vinden is.

Het thuis van Maria en Goffredo Bellonci was altijd al een epicentrum voor liefhebbers van verhalen. Maria schreef boeken, terwijl Goffredo werkte als journalist en literair recensent.

Ze trouwden in 1928 en verhuisden samen naar dit appartement, dat ze vulden met vrienden en verhalen, kasten vol boeken en avonden met schrijvers en dichters.

Vanaf 1951 kwamen ook de zogenaamde Amici della Domenica (vrienden van de zondag) hier bijeen om hun stem uit te brengen op de beste boeken die in het voorgaande jaar verschenen waren.

Tempo di uccidere – de eerste Premio Strega

In 1947 bedachten Maria en Goffredo Bellonci namelijk dat er een prijs moest komen voor de beste Italiaanse roman. Guido Alberti, de producent van de Strega-likeur, tekende voor de financiële kant van de onderscheiding, terwijl de Bellonci’s alle inhoudelijke zaken voor hun rekening namen. De eerste winnaar werd nog datzelfde jaar uitgeroepen: Tempo di uccidere van Ennio Flaiano.

Casa Bellonci – een huis vol boeken

Na al die jaren het hoofdkwartier van de Premio Strega te zijn geweest, is Casa Bellonci omgetoverd tot een museum. Je stapt als het ware een tempel vol boeken binnen, met planken die bijna bezwijken onder de hoeveelheid boeken.

De totale collectie van de Fondazione Bellonci – die in 1986 werd opgericht door Anna Maria Rimoaldi – omvat ongeveer vijfentwintigduizend boeken, van poëzie en literatuur tot kunstgeschiedenis. Natuurlijk ontbreken de boeken van eerdere winnaars van de Premio Strega niet.

Maria’s oude typemachine van Olivetti prijkt trots te midden van al die boeken en op de wanden lees je quotes van beroemde auteurs, zoals Cesare Pavese.

foto’s: Jesper Storgaard Jensen & Fondazione Bellonci

Praktische informatie Casa Bellonci

Casa Bellonci ligt aan de Via Fratelli Ruspoli 2 (op de vierde verdieping). Je kunt er elke vrijdag terecht voor een bezoek, dat je vooraf moet reserveren via info@fondazionebellonci.it.

De kandidaten voor de Premio Strega 2023

De Premio Strega wordt op donderdag 6 juli uitgereikt, met dit jaar als genomineerde boeken:

*Mi limitavo ad amare te – Rosella Postorino (Feltrinelli)

*Come d’aria Ada d’Adamo (Elliot)

*Dove non mi hai portata – Maria Grazia Calandrone (Einaudi)

*La traversata notturna – Andrea Canobbio (La nave di Teseo)

*Rubare la notte – Romana Petri (Mondadori)

Grote favoriet is Rosella Postorino, die eerder veel prijzen won voor haar roman Le assaggiatrici.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *