Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Nasoni – fonteintjes met gratis fris water in Rome

Naast de grootse monumenten als het Colosseum en het Pantheon vind je in Rome talloze fonteinen. Beroemd zijn onder meer Bernini’s Vierstromenfontein (op Piazza Navona), de Schildpaddenfontein (op Piazza Mattei) en natuurlijk de Trevifontein.

schildpadden-fontein-Piazza-Mattei-Rome

Minder bekend is dat je in Rome overal nasoni aantreft, kleine drinkfonteintjes. Deze ‘neuzen’ danken hun naam aan de typische ijzeren tuit die uit de fontein steekt en die inderdaad wel wat weg heeft van een grote neus.

nasoni-fontein-water-drinken-Rome (10) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (11) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (20)

Les je dorst bij een van de nasoni

De nasoni zijn vooral handig om altijd je dorst te kunnen lessen. Je hoeft dus niet de hele dag met een flesje water te lopen of een flink bedrag neer te tellen voor een flesje water bij een van de mobiele winkeltjes of op een terras. Je dorst lessen kan dankzij de nasoni gratis en voor niets, altijd en bijna overal.

Het precieze aantal fonteintjes is niet bekend, maar naar schatting staan er alleen al in het oude centrum meer dan tweehonderd nasoni. Er is er dus altijd wel één in de buurt van waar je je bevindt.

nasoni-fontein-water-drinken-Rome (1) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (8) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (17)

Natuurlijk kun je een leeg flesje meenemen en dat bij een nasone vullen, maar drinken kan ook zonder flesje makkelijk zonder te knoeien – dankzij de bijzondere ‘neus’. Hier zit namelijk een klein gaatje in. Als je je hand onder de waterstraal houdt, komt het water in plaats van door de hele ‘neus’ alleen door dit gaatje, zodat je makkelijk kunt drinken. Slimme jongens, die Romeinen!

nasoni-fontein-water-drinken-Rome (21) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (23)

Maar ook voor viervoeters is een ‘neus’ een ideale drinkgelegenheid…

nasoni-fontein-water-drinken-Rome (25)

Alle nasoni staan met elkaar in verbinding via een ondergronds waterleidingnetwerk met een lengte van ruim honderd kilometer. De ongeveer zestienduizend kubieke meter drinkwater dat dagelijks via de fonteintjes naar buiten wordt gestuwd, wordt via ditzelfde leidingstelsel opgevangen en naar reservoirs geleid, waarna het bijvoorbeeld gebruikt wordt voor het schoonmaken van straten. Er worden dagelijks testen uitgevoerd om te controleren of het water nog steeds van perfecte kwaliteit is.

De meeste nasoni hebben een heel karakteristieke vorm: een hoge cilinder met een ijzeren tuit. Ze zijn meestal gemaakt van gietijzer, al bestaan er ook nog modellen uit travertijn.

nasoni-fontein-water-drinken-Rome (7) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (22)nasoni-fontein-water-drinken-Rome (2)

De nasoni met drie tuiten zijn zeldzaam, deze werden vooral in de beginjaren geplaatst. In de Via della Cordonata staat er nog eentje.

nasoni-fontein-water-drinken-Rome (3)

Een van de oudste nasoni vind je op Piazza della Rotonda, voor het Pantheon – deze drinkfontein dateert uit 1872.

Pantheon-Rome-fontein

Er zijn ook drinkfonteintjes verstopt in een muur van een palazzo of op de hoek van een pleintje, versierd met engeltjes, draken, monsters, bloemen of familiewapens.

Via deze plattegrond vind je alle fonteintjes. Als je er eenmaal op let, zie je ze overal!

nasoni-fontein-water-drinken-Rome (6) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (9) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (13) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (14) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (16) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (19)nasoni-fontein-water-drinken-Rome (18) nasoni-fontein-water-drinken-Rome (27)

Het mooiste verhaal vertelt de fontein Il Facchino (Via Lata, tussen de Corso en het Pantheon), die aan een dronken pakjesbezorger herinnert. Hij mag zich nu niet meer tegoed doen aan wijn en andere alcoholische versnaperingen, maar moet zich met water tevreden stellen. Een toepasselijker plek om je dorst te lessen, kun je in heel Rome niet vinden!

nasoni-fontein-water-drinken-Rome (26)

Bijzonder is ook de speciale drinkfontein voor de honden; de Fontana del Cane aan de Via Veneto. In deze blog lees je er meer over.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *