Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Roma World – reis terug naar de tijd van de Romeinen in een historisch themapark bij Rome

Heb je altijd al eens willen weten hoe de Romeinen leefden? In het nieuwe Roma World kun je je een dag onderdompelen in de tijd van de oude Romeinen.

Je wordt bijvoorbeeld opgeleid tot een heuse gladiator, geniet van de Romeinse keuken, bezoekt een Romeinse markt of een roofvogelshow, kunt je kleden als een Romein en leert boogschieten.

Een dagje in een Romeins castrum

Het hart van het historisch themapark wordt gevormd door een castrum, een nederzetting zoals de Romeinse legioenen die uit de grond stampten, op verschillende plaatsen in het Romeinse Rijk. Het Romeinse dorp wordt omgeven door een woud van steeneiken; de drukte van de moderne Eeuwige Stad lijkt ver weg.

Romeinse attracties en activiteiten

Roma World biedt veel verschillende attracties en activiteiten, waarvan we er hieronder een aantal zullen uitlichten. Een interactieve plattegrond van het park – met daarop alle attracties en activiteiten – vind je via deze link.

Word een echte gladiator!

Romeinse gladiatoren spreken nog altijd tot de verbeelding. Hun gevechten in de arena – zoals het Colosseum in Rome – waren dan ook spectaculair. Er werd niet alleen gevochten met zwaarden en speren, maar er konden ook dieren de ring in gestuurd worden.

Als een gladiator ten val was gebracht door zijn tegenstander, bepaalde het publiek, samen met de keizer, of hij genade kreeg of gedood moest worden. Een duim omhoog betekende genade, een duim omlaag was slecht nieuws voor de arme gladiator…

In Roma World is er de Arena dei Gladiatori, waar je een gladiatorengevecht kunt bijwonen. Wil je zelf ervaren hoe het is om een gladiator te zijn, dan leert een van de Romeinen je de technieken die je nodig hebt.

De cursus – die gegeven wordt door professionele instructeurs van de Gruppo Storico Romano – duurt ongeveer drie kwartier en vindt gedurende de hele dag plaats.

Neem een kijkje in de keuken van de Romeinen

Benieuwd naar wat de Romeinen aten? Je kunt een taberna bezoeken, waar je kunt aanschuiven voor een Romeinse lunch of een Romeins diner, maar waar je ook street food kunt proeven.

Op het menu vind je onder meer riso e cacio (rijst met kaas), farro (spelt) met groenten uit de eigen moestuin, gegrild vlees, arrosticini (vleesspiesjes), porchetta en verschillende pasta’s (al aten de Romeinen natuurlijk nog geen amatriciana of carbonara).

Er zijn ook broodjes en ijsjes én er is koffie. Hoewel de Romeinen dat allemaal nog niet aten of dronken, is een dagje uit zonder koffie voor de Italianen geen optie…

Je kunt al het lekkers ook meenemen voor een picknick in het bos, waar je verschillende picknicktafels en bankjes vindt.

Struin over een Romeinse markt

Lekker boodschappen doen op z’n Romeins? Dat kan op de Romeinse mercato, met kraampjes vol munten, kleding en schoenen, juwelen en souvenirs. Ook zijn er Romeinse spelletjes die je kunt doen, net als bij een braderie.

Geniet van een Romeinse beestenboel

Roma World heeft ook een eigen kinderboerderij, de Fattoria degli Animali. Er zijn geiten, schapen, koeien, ezels, pony’s, varkentjes, ganzen, eenden, kippen, konijntjes en zelfs schildpadden, lama’s en kamelen! Je mag de dieren op bepaalde tijden ook voeren en verzorgen en de pony’s zijn wel in voor een ritje.

Maak een botanische tour

Elke dag om 11.30 uur vertrekt er een botanische tour vanaf de taberna. Je maakt kennis met de botanische biodiversiteit van het park: steeneiken, jeneverbesstruiken, mirte, aardbeibomen, meidoorns en andere mediterrane flora. Je leert ook meer over de rol van bijen en wandelt door het bos tot aan het ‘geheime’ kamp van de barbaren.

Geniet van een Romeinse roofvogelshow

In de Arena Falconieri geniet je van de vlucht van de adelaar, de aanval van de valken op hun prooi en de hypnotiserende blik van de uil. Na de show kun je ook op de foto met een van deze roofvogels of op pad in het bos met de valkeniers van Roma World.

Roma World heeft nog meer spettacoli, voorstellingen, zoals het Spettacolo del Fuoco, het Spettacolo dei Gladiatori en een heilig tempelritueel. Via deze link vind je meer informatie over alle voorstellingen.

Praktische informatie voor je bezoek aan Roma World

Roma World ligt naast Cinecittà World, aan de Via Pontino, zo’n twintig kilometer ten zuiden van Rome.

Het park is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer, dus je hebt ofwel een auto nodig (je kunt uiteraard gebruik maken van een huurauto of van een auto via Car Sharing Roma) of je kunt een plek reserveren in een van de shuttlebusjes van Cinecittà World (die vertrekken vanaf station Termini; je kunt opstappen aan de kant van de Via Marsala).

Een kaartje koop je via de website van Roma World. De entree bedraagt € 15,- p.p. als je online een kaartje koopt (en € 19,- aan de kassa). Dat is inclusief alle activiteiten en voorstellingen. Kinderen die nog geen meter hoog zijn, mogen gratis naar binnen.

Je kunt ook een kaartje met Romeinse maaltijd kopen voor € 29,- p.p, inclusief een lunch of diner in de taberna in het park. Als je ook naar Cinecittà World wil, kun je online een combikaartje kopen voor € 35,- (of € 39,- aan de kassa).

Slapen in het soldatenkamp

Je kunt vanaf 1 juni ook overnachten in het tentenkamp van de legionairs (maar verwacht geen luxe; de soldaten leefden vrij Spartaans). Je betaalt dan € 49,- p.p. voor een Pacchetto Legionario, met zowel de toegang tot het park en alle activiteiten en voorstellingen als een overnachting op basis van logies en ontbijt.

Grootse plannen voor Roma World

In 2025 moet Roma World ongeveer zeventig hectare beslaan (nu is ongeveer een tiende gerealiseerd). Je moet er dan ook het antieke Rome kunnen bewonderen, gevolgd door Pompeï, Egypte, Vikingdorpen en het oude Jeruzalem. Ook moet er dan een spectaculaire show te zien zijn die de grote brand van 64 laat herleven.

foto’s: Fazio Gardini – Roma World

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *